KAMBELOVSKE MAŠKARE
Indijanski ratni pokliči odzvanjali su u nedjeljno poslijepodne gomiličkom i kambelovskom rivom, pripadnici nekoliko indijanskih plemena plesali su svoje ratničke plesove pod budnim okom poglavice, a sve u pratnji različitih likova, stvorenih upravo za ovu priliku te vesele glazbe koja je na svoj način ugrijala one koji su ih došli pozdraviti.

Bio je to dio kolorita ovogodišnjeg 22. Kambelovskog i 11. Županijskog krnjevala u organizaciji KU Polantana iz Kaštel Kambelovca, na koji su ove godine pristigli i njihovi prijatelji iz Trogira, Prološca, Solina, Omiša i Unešića.

Krnjevalsku povorku, koja se ove godine, zbog radova na brzoj cesti i njenim spojnim ulicama, od Marine Kaštela prema kambelovskom brcu kretala obalom, tradicionalno je predvodio stjegonoša, a nakon njega u kočiji su se provezle, kako su ih maškare predstavile, gradske glavešine, dogradonačelnik Zoran Bonacin i predsjednik Gradskog vijeća Denis Ivanović te kraljica krnjevala Miranda Lučin.

Potom je uslijedio nastup maškaranih grupa i njihovih točaka pa su se tako predstavile Kaštelanske mažoretkinje, djeca iz udruge Sv. Jeronim dočarali su pingvine koji se pripremaju za val hladnoće, a mladi članovi trogirskih maškara, uz poruku «U Trogiru ovih dana isplivala skuša prava», pokazali su značenje Omega 3 kiselina u prehrani.

Ferata Namo – vamo way prevozila je mlade na relaciji Irska – Kaštela – Škotska, a gosti iz trogirskog Rašpin jute u Kaštela su donijeli domaće kokoše i prezentirali razliku između domaćeg i uvoznog pilećeg mesa.
Mladi članovi KUD-a Srce Zagore doveli su goste iz Đakova, koji su pokazali znanje plesanja kola iz susjednih država, dok su stariji članovi u pogrebnoj povorci pomagali udovici da oplakuje svog muža.

Kako izgleda kada kuće dolaze svećeniku na blagoslov umjesto on u kuće, dočarala je mlađa garnitura domaćina, a solinski Cirimigini utjelovili su dio morskog svijeta u liku hobotnica s pipcima za koje se mnogo toga lijepi.
Omiški gusari svoj su tunel donijeli pokazati i Kaštelanima, a skupina Bellamusa iz Prološca dovela je veću grupu Meksikanaca, koji su pratili junaka imena Don Kašljot.

A onda je na kambelovsko brce ujahao predvodnik i za njim veliki broj Indijanaca, koji su sa sobom doveli velikog Vrača iz regiona, i to u liku Milorada Pupovca ili, kako su maškare kazale, čovika bez kojega se u našoj lipoj zemlji zadnjih 25 godina ne može ništa napravit.
- Bez njega nemoš ni prnit, za svako govno u državi njega se mora pitat. A maškare su mu odlučile stat na kraj jer žele komadić svoje zemlje – čulo se u Kambelovcu.

A u kugli ispred njega našli su se i pojedini srpski političari, a nekoliko koraka ispred njega koračao je i «onaj s kim ruke u Saboru broji - našeg naroda premijer», Andrej Plenković.

Na kraju ove maškarane priče buletu je platila i u ognju izgorila – motorna pila.
- Ma dosta je više bilo. Ne pilajte nas više! Popilali ste sve šta ste mogli, od stabala na Dudanovim putu, od palmi na rivi i isprid crkve, kestene ispod šimatorija. Pilali ste i ono malo zelenila na pokojnom kružnom toku. Popilali ste sve i zato palimo motornu pilu koju je zadnjih godina koristila gradska vlast. I zato, pilo, ne pilaj nas više, nego gori u plamenu - bio je dio tastamenta kojim je izrečena kazna ovogodišnjem krnji.

Foto: Ivana Topić


KOMENTARI: