CAKLENO ZVONO PLATILO BULETU
Donjokaštelanska riva dugo nije bila razigranija nego li ove nedjelje, a kako i ne bi kad je okupiralo mnoštvo malih maškara, okupljenih u veseloj povorci  36. Dičjeg krnjevala, koje su ponosno prošetale svoje šarene kostime, u koje su uložili toliko truda i vremena. 

U razdraganoj koloni, koja je tradicionalno krenula od Lucijinog puta u Kaštel Štafiliću, predvođena ovogodišnjom malom kraljicom KrnjevalaPetrom Grbešom  i Kaštelanskim mažoretkinjama, našli  su se mnogobrojni mališani iz kaštelanskih gradskih i privatnih vrtića, osnovnih škola te Doma za djecu Miljenko i Dobrila, u pratnji svojih teta i učiteljica.

Prekrasan, gotovo pa proljetni dan, izmamio je na rivu brojne Kaštelane, velike i male, koji su okupirali  svaki njen pedalj sve do Kaštel Starog, kako bi što bolje vidjeli vesele maske i kostime likova iz dječje mašte, te mališanima omiljenih crtića i bajki. Prošetali su tako, prkoseći suncu, sivi kišni oblaci i protutnjao vlak u snijegu, mali slikari i kuhari, političari i vilenjaci iz Irske, Olafi i sretni snjegovići, psi i mačke, kauboji i Indijanci, policajci i vatrogasci, kao i brojni drugi likovi iz priča...

Nakon defilea, organizatori iz  KKU Poklade pobrinuli su se da na  prostoru nekadašnjeg Plavog Jadrana  pjesme, plesa i dobrog raspoloženja ne nedostaje, a tome su, dakako, pridonijele i slatke  i „puno lipe čikolate“ koje su organizatori umjesto uobičajenih krafni podijelili djeci  jer su sad u modi, „bez obzira ko ih dili i odakle ih nosu, važno je samo da trag čikolate imamo i na bradi i na nosu“!

Na kraju maškaranog veselja, prema tradiciji, pročitana je osuda i spaljen ovogodišnjeg krnje – malo cakleno zvono. Jer neko ima sriće da ga drže ka malo rose na dlanu, a neko od ditinjstva po ruci šibom prima srdelu slanu! Postoje razna zvona, poručile su maškare, no đaku je ipak najdraže ono kad označi  svršetak školskog sata, iako ima i onih kojima brižni roditelji pokrivaju dicu svoju. „Dok ćaće i matere peglaju kartice u shopu, dica nan se obrazuju povazdan na laptoptu. Nek se odma sada sva zvona od cakla pale, i nek' se među dicon vrate: veselje, igre i šale“, glasila je stoga osuda ovogodišnjem Krnji, koji je platio u plamenu.

Foto: Ivana Topić


KOMENTARI: