KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavnici ekološke udruge Rast iz Lećevice i ekološke udruge Zvona Kaštela, u četvrtak ujutro održali su konferenciju za medije ispred zgrade Županije, na kojoj su javnost informirali kako će podnijeti kaznene prijave protiv župana Zlatka Ževrnje, dožupana Ante Šošića, direktora Regionalnog centra čistog okoliša Tomislava Šute te Jasne Ninčević, ravnateljice Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

Jer, kako su kazali, navedeni guraju najkriminalniji projekt u novijoj hrvatskoj povijesti, odnosno izgradnju centra smeća u Lećevici.

Anđelko Parčina i Vinko Grgurević, iz ove dvije ekološke udruge, naglasili su kako govore u ime dvadesetak udruga te u ime brojnih stanovnika Zagore, koji smatraju da će Centar u Lećevici dovesti do ekološke katastrofe i zagađivanja izvora pitke vode.
Parčina je ustvrdio da u Županiji vlada panika

- Još prije 12 godina IGH je izvršio sondiranje u vodonepropusnoj stijeni, a ulijevanjem boje je utvrđeno da se ne pojavljuje u nijednom izvorištu u priobalju. Godinu kasnije drugo sondiranje dokazalo je da postoji vodna veza između mikrolokacije u Lećevici i izvorišta rijeke Jadro. Tražili smo da se novo ispitivanje obavi u vrijeme najvećih kiša, što je ministar prihvatio.
Razlog za paniku leži i u činjenici da se radi o pranju novca i potrebno je opravdati značajna sredstva - kazao je ovom prilikom Anđelko Parčina. 

I Vinko Grgurević iznio je niz optužbi koje se odnose  na krivotvorenje dokumentacije, odnosno, kako je naveo, lažiranje nalaza studija utjecaja na okoliš.
Grgurević je iznio pohvale na račun ministra Dobrovića, a pohvale ministru uputila je i Goranka Adam, koja je istakla da se niz godina krši Zakon o otpadu.

Na konferenciji nisu izostale ni optužbe na račun sanacije Karepovca, ali i zapošljavanja rodbine županijskih čelnika u Nastavnom zavodu.

Komentar novinarima na ovo događanje i optužbe članova ekoloških udruga, dao je dožupan Ante Šošić, kazavši da je demokratsko pravo svih da podnose prijave, no kako prijava mora biti utemeljena.

- Sve nalaze i dokumente radile su ovlaštene tvrtke i institucije, Centar Lećevica je u novom Planu gospodarenja otpadom RH, a državna revizija svake godine pregledava izvještaje Županije i centra, a prema njihovom nalazu, sve je zakonito i transparentno – kazao je Šošić.


KOMENTARI: