Poznati hrvatski astronom smatra da su na videu zabilježene kuglaste munje

Za sada neobjašnjen svjetlosni fenomen zabilježila je jedna kamera u subotu navečer na nebu iznad Kaštela. Naime, član Crometeo tima iz Kaštel Sućurca Mijo Jaredić snimao je za meteorološke potrebe oblačno nebo. Naknadnim pregledom snimke uočio je istovremeni žarki bljesak na čak šest mjesta u oblacima. Svjetlost je bila intenzivna i trajala je svega nekoliko sekudni.

Pojava se dogodila u 19 sati i 32 minute.

- Pregledali smo satelitske snimke i detektore munja u vremenu kada se ova svjetlost pojavila i nikakva grmljavinska aktivnost nije zabilježena u Jadranu. Kako nije bilo ni olujnih kumolonimbus bilo gdje u blizini, može se pretpostaviti da svjetlost nije meteorološkog podrijetla. Video zapis sam poslao na adrese nekoliko stručnjaka i sada čekam njihove odgovore - kazao nam je autor snimke.

Kuglaste munje?

Za mišljenje smo upitali i Korada Korlevića, poznatog hrvatskog astronoma i dobitnika počasnog doktorata za izuzetan doprinos na promicanju astronomije i znanosti kroz znanstveno popularna predavanja.

- Na kraju videa vidi se prava kuglasta munja koja traje nekoliko sekundi i raspada se granajem! Ovo "crveno" mogao bi biti "uvod" u pražnjenja... - bio je kratak Korlević.

U slučaju da se na snimkama zaista radi o kuglastim munjama, bio bi to prvi slučaj da su one snimljene u Hrvatskoj i jedan od izrazito rijetkih primjera u svijetu!

Ovdje možete pogledati snimku i sami prosuditi o čemu se zapravo radilo...

Izvor: Dalmacijanews.hr


KOMENTARI: