NADLEŽNIMA NIŠTA NIJE PROBLEMATIČNO
Nakon što je dva dana «prijetio» prolaznicima i stanarima obližnjih kuća, jedan od čempresa u ulici Hrvatskih branitelja u Kaštel Lukšiću, odnosno, kako ju je nazvao upravitelj Vlastitog pogona Ivan Čagalj, najljepšoj čempresadi na ovim prostorima, potpisao je kapitulaciju pred motornom pilom u rukama iskusnog penjača.

Uklanjanje jednog čempresa i ne bi bila posebna priča, da problemi s čempresima u navedenoj ulici ne traju već duži niz godina. Prije nešto više od 12 godina, pod naletima orkanske bure uništeno je desetak čempresa, prije dvije godine platio je još poneki, a u međuvremenu uklonjeno ih je i nekoliko koji su se sasušili.
Čempresi stari oko šest desetljeća raširili su grane pa dostavni kamioni koji tu prometuju često zapinju, a izbjegavajući ih, vozači često koriste i nogostup. Svaki vjetar nosi na ulicu, automobile ili glave prolaznika šiške i manje grane pa je sve to ponukalo stanare da pokušaju komunicirati s nadležnima o uklanjanju čempresa, pokazavši pri tom spremnost da sufinanciraju sadnju nekog drugog, pogodnijeg i sigurnijeg zelenila.

No, nadležni nisu pokazali razumijevanje, a stanari ulice često su proglašavani protivnicima zelenih površina. Svakako treba spomenuti da se u ovoj čempresadi nalazi i famozni čempres koji jednoj obitelji priječi normalan ulazak u dvorište, što također nadležni ne smatraju posebnim problemom.

Pročelnica za komunalu Marija Pelivan, poslije prošlogodišnje bure, koja je u Splitu lomila granje i stabla pri čemu su pojedinci zadobili lakše ozljede i veliku materijalnu štetu, pokazala je interes da se u Kaštelima ozbiljno uhvate u koštac s previsokim i nesigurnim stablima, no tu je sve stalo.
Kuloarske priče govore da su najveći protivnici uklanjanja ovih čempresa iz redova jedne ekološke udruge, kao i udruge za očuvanje baštine pa se ne možemo ne upitati tko je nadležnima u Gradu važniji, stanari ulice i građani koji tu prometno komuniciraju ili nekoliko osoba koje sebi daju za pravo da određuju sudbinu cijelog grada.

Radovima na Eko projektu u ovoj ulici nedavno je oštećen dio korijenja čempresa, a na poziv Mjesnog odbora i pojedinih gradskih službenika na teren su izašli i nadležni iz Eko agencije, kako bi utvrdili koji su čempresi oštećeni tijekom radova i eventualno poduzeli uklanjanje. Stručnjaci, za razliku od stanara, nisu vidjeli ništa alarmantno, a slike posljednjeg uništenog čempresa ipak govore ponešto drugačije.

Foto: PGK


KOMENTARI:

Stari Komentari (35)

 • (Gost_9177)

  najbolje je otvorit temu s prijedlozima građana koja sve stabla triba otpilat. pa neka onda komunalci odbiju.
  Sva stabla veća od pet metara su opasna za ljude i auta. Sve triba otpilat.

  oko 1 godine prije
 • dalekovidnica 007% (Gost_1234)

  9177 nije, nega bi moga avion zapet za njizi ;) pa eto škandala ;)

  oko 1 godine prije
 • (Gost_186)

  1234 neka ti ovaka dva tri stoju povise kuce
  Pa budi ekoloski osvjesten tupane

  oko 1 godine prije
 • (Gost_3304)

  Triba sadit koštele. Zimi sunce kroz njih, i suva cesta, nema poluge za buru, a liti vrhunski lad koji tići vole, pa nema beštija.
  Šporke tjedan dana...
  Ne smetaju alergičarima.
  Fali im jedino to šta im plod nije koristan.
  Za ulično drvo medju najboljima.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_3304) (Gost_1128)

  mana im je da bobice popadaju po ulici i cesti a kako naši čistači slabo metu može čovik popust. moderna dica ne beru i ne jedu koštele. pitanje je jeli i znadu za njih.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_5034)

  Zimi bi sve pilali a liti bi tražili hlad

  oko 1 godine prije
 • (Gost_2235)

  Lijepša čempresada je bila na starom dijelu novskog groblja, malo Bura, malo novopridošli kaštelanci koji ovu čempresadu u K. Lukšiću nazivaju "najljepšom čempresadom na ovim prostorima", a tili su imat grobnicu u starom dijelu groblja ka fetivi ispilali su i unišili tako lijepu čempresadu na novskom groblju!

  oko 1 godine prije
 • (Gost_1128)

  borove i čemprese, javore i bagreme, oleandre i tamarine triba zaštitit jer to su stabla karakteristična za kaštela. i oni koji kupe zemlju sa borima koji in kasnije smetaju tribaju znat da ih se ne smi pilat. sramota kako se kaštila drastično minjaju em se stare kuće nadograđuju i cimentaju,a da ne govorim na koji način se nove kuće grade. ni đardin u novome se nije smija onako izopaćit. šta rade one biste svečenika, zašto nisu u šimatoriju, zašto ispilat sve bore di se stari svit liti ladija i mala dica igrala.sve se zatire samo neznan u ime čega.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_8223)

  sva stabla na novom putu treba otpilati i debla iscupati te nahraniti zemlju i zasaditi novu vrstu stabala. neku koja ima krosnju iznad cetiri pet metara visine, da dostavni kamioni mogu proci do ducana, ti cempresi su preopasni i visoki, zamislite da je bura puhala jos dan dva veliko snagom, onaj cempres bi pao tocno covjeku na onu kucu sto ju je tek izgradio, sramota! mora li netko umrijeti i da se dogodi ogromna materijalna steta da se nesto poduzme? ta stabla nitko ne odrzava i ne sisa, grane su na nekima suhe i samo sta ne padnu. Pametnom dosta!
  stanovnik ulice

  oko 1 godine prije
 • (Gost_1128)

  a jel netko prima plaču da pregledava stabla po kaštelima i po kaštelanskim grobljima.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_2160)

  oleandre su posadili talijani.bore su sadili 60-ti. ,tamarini su posađeni isto iza rata,znači sve autohtono bilje.očemo hrvatsku češminu ili koštelu a ni murva nije loša samo je triba svaku godinu sić.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_1128)

  2160 ja iman 70 god a sican se bori i cempresi pogotovo cempresi po groblju i bori pod bile i resniku. Friga me se ko je sadija ali to su cabla koja rastu po dalmaciji uz more. Tamarini su bili veliki kad san bija dite i sve mi se cini da bi neko rado promijenija floru duz obale.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_2235)

  Goste 2160 još u Kaštilin ima bori starih više od 100 godina, prošetaj malo po mjestima ako si iz Kaštili pa ćeš vidjeti. Još ono malo ostalih bori u starom djelu novskoga groblja zasađeni su krajem 19. stoljeća o tome postoji zapis. Bori u Gospe Stomorije su sađeni 1904. godine postoji zapis. U selu Novom starom djelu pred jednom kućom još stoji bor kojeg je jedan Novljanin (pri rođenju svakog djeteta posadio je jedno stablo u svom đardinu) zasadio kada mu se rodila kći, ona se rodila 1886. godine. Za pretpostaviti je da su i u ostalim kaštelanskim mjestima također sađena od davnina, tako da tvoja tvrdnja da su bori sađeni samo oko 60-ih je paušalna i neutemeljena. O starini sadnje oleandri i tamarini u Kaštelima slijedi u nastavku...

  oko 1 godine prije
 • (Gost_1128)

  Onaj ko je maka palmu na novskon brcu je idiot jer da nije posadija bi drugu. Ispod nje su sidili miscani ,igrala se dica, zene iz zagore bi se odmarale nakon sta bi prodale brime drva ili vrcu susnja. Ispod nje su sidili i bosanci koji su dolazili sa karima kumpiri iz bosne. Ukratko ispod nje se odvija zivot.ovako brce izgleda uskopljeno.

  oko 1 godine prije
 • domači (Gost_3240)

  Posadimo Pauloniju .

  oko 1 godine prije
 • (Gost_4216)

  Mi imamo stručnjake koji ovo sve nadziru da je uskrsnit Martina pobaca bi ove sta odrzaju tamarine u more jedan dan ih vezu drugi pilaju arestu ka jablani jer ko ih održava nezna kako se to čini jer u kraju odakle su nima tamarina kažu da ako ostave grane niže da če koga očorit a kako nikad nije nikoga od nas očorija koji smo se odgojil uz njih
  .

  oko 1 godine prije
 • Matan (Gost_7118)

  Drugarice i drugovi ja pridlažen da se tutekarce posadi rašćika

  oko 1 godine prije
 • (Gost_6220)

  A meže se posadit rast ili grab a meže i jasen. Da me podsjete na moje selo.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_6100)

  A bolan, može se posadit bukva, imat ćemo drva za zimi ložit!

  oko 1 godine prije
 • (Gost_7183)

  neka pilaju,uskoro ce kastela totalno slicit na Kosovo, kastela su postala najruzniji dio Hrvatske,a mogla su bit raj na zemlji... Bog je stvorija lipo, a ljudska ruka unakazila sve,sad jos odose i stabla i palme ajme ajme... :-(

  oko 1 godine prije
 • (Gost_9151)

  Ko je na načelnik i donačelnik ovega sela. Uvatite ih za jajca. Ma, morete in puvat.:p

  oko 1 godine prije
 • (Gost_6278)

  unučad i praunučad neće znat šta je bor, čempres, šta je javor i tamarin,a bosanska unučad će ić u bosnu pa će vidit koja stabla restu u zavičaju. naša neka traže na internetu koja su stabla rasla u kaštelima

  oko 1 godine prije
 • (Gost_2048)

  Najveci problem ovog grada su nesposobni gradonacelnik njegov zastitni znak Cagalj sto prije se maknu to bolje za ovaj grad koji je to na papiru.Sto to imamo ka jedan grad i to po velicini drudi u Zupaniji NISTA SRAMOTA!!!

  oko 1 godine prije
 • (Gost_6517)

  Upravo obratno od ovog gornjeg "govora ljubavi", Udovičić je najbolji gradonačelnik kojega su Kaštela imala, od urednog proračuna pa do investicija na svakom koraku i u svakom mjestu. A Čagalj je jedan od boljih pročelnika a možda i najupućeniji u komunalne potreba Kaštela

  oko 1 godine prije
 • (Gost_6109)

  "...Udovičić je najbolji gradonačelnik kojega su Kaštela imala..."

  Ako je tako, onda je to žalost i sramota. Stanovnika Kaštela.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_2200)

  Šta bi veleumni komentatori napravili sa stablom koje se nagelo nad cestu?
  Pustili da padne i ubije koga?
  Čempresi su stabla iz nekih drugih podneblja, di bura ne puše ovoliko, oni imaju preveliku polugu da bi buru izdržali.
  Dok su mali, mala je i poluga, kasnije kad narastu, padaju.
  Kako kojeg bura sruši, triba umisto njega Koštelu ili Kesten posadit.
  Bolje Koštelu, kad se grad već ovako zove.
  Zamislite drvorede uz magistralu, u 3 reda, i uz staru cestu u 2, onako ka u Poljičkoj u Splitu, uz malo trotoara, bilo bi drugačije živit ovdi.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_2048)

  Srica da Udovicic nece vise biti gradonacelnik kako on kaze
  KASTELAMAN

  oko 1 godine prije
 • (Gost_7481)

  Goste 2200 kakvo ti početno tupasto pitanje postavljaš i sam nebulozno odgovaraš?
  Šta bi bilo sa Mastrinkom u Štafiliću da je se onoliko ne njeguje i uređuje? I ona ima popriličnu visinu i zato je Bura manje oštećuje jer se održava.
  To znači da služba koja prima plaću u gradu za komunalnu djelatnost, treba organizirano skrbiti i uređivati odnosno stručno obrezivati sva stabla uz prometnice i gradske ulice, pa i vašu čempresadu potpuno identično kao što se uređuje Mastrinka.
  Najlakše je sva stara stabla ispiliti i posadit nova mlada i dok ona narastu za obrezivanje i čišćenje vama je prošao radni staž bez velike muke. Nadamo se, da je ta služba osnovana za obavljanje takvoga rada u gradu, a ne za uhljebljenje, besposličarenje i bavljenjem političkim mudrijaštvom.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_7202)

  Nebulozno šta???
  Šta je značio ovaj paštroč od teksta??
  Jel se "čempresada" nageta iznad ceste triba rizat ili ju ostavit ka kaštelanski rulet???
  Kako se točno održava ista, a da ju bura ne baci??
  Pazi zadnja bura ju nije nagela u blatu, bilo je suvo i smrznuto, a time još žilavije.
  Da je bilo blato, bija bi i korjen vani, a stablo vodoravno.
  Nisam ja protiv stabala, nego za.
  Listopadna...
  Ne neka s alpa.
  Niste mi najjasniji s autohtonim stablima, koja u prirodi, rastu na velikim nadmorskim visinama.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_6278)

  Sican se ka dica smo skidali pinjole.di su nestsli ti borovi, a bilo ih je. Sve nestaje ka da nije ni bilo.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_7481)

  Obični ili mediteranski čempres raste kod nas najčešće u Dalmaciji. Pradomovina mu je sjeverni Iran, odakle se proširio čitavim Sredozemljem. Dobro podnosi sušu, otporan je na vjetrove, prašinu, ali i ostale vrste zagađenja. U mladosti raste brzo, naraste od 20 do 30 metara. Ima i primjeraka koji mogu narasti do 52 metra visine i preko 3,20 m promjera. Može doseći starost i preko 1000 godina. U Italiji ima primjeraka koji su stari i preko dva i pol tisućljeća. Za ovoga u Lukšiću gost 7202 treba napraviti bolju ekspertizu pa nam objasniti zašto se nagnio, samo zbog Bure ili mu je još nešto drugo pomoglo da se nagne nad prometnicu.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_8141)

  A ja mislija da Cagalj nista ne radi kad tutekac jopet pili. More bit da je on jedini svoje vrsti vegeterijanac.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_7202)

  Koja je razlika od tog iranskog i onog sirijskog??
  Neznam kakvo tlo ostavlja ovaj ali sirijski je teški korov, koji uništava tlo.
  Nisam ja protiv stabala, i nebi ni ja pila stabla koja nije nužno pilat.
  Ja bi prekvalificirao jednog iz bijele kuće da sadi stabla po gradu i da javno objavljuje šta je posadija.
  Problem je i posadjenih stabala, koje dica lome dok se igraju po djardinu a matere piju kave kraj njih i ništa im to ne smeta!!
  Ja bi im 1 000 eura račun doma posla, stabalce ove godine posadjeno a dite od 3 godine ga savija do poda jer fale ona 3 kolca kraj njega.
  Borovi kojih se vi stariji ka dica sićate, bili su nečije pomodarstvo da ima nešto egzotično, nisu ništa korisno ni dobro.
  A koliko su na vitar otporni, pitat ću te kad opet bura prava pune, a bude zemlja dublje mokra od kiše!

  oko 1 godine prije
 • (Gost_2586)

  Sta god pozelim napisat izgubim volju jer to ionako oni sta ih se tice nece vidit. 90% gradana ovog "grada" ne voli Kastela. Ostalih 10% ce pobic jer od tuge vise ne moze gledat ovaj nerad i sramotu. Postali Bosna...

  oko 1 godine prije
 • (Gost_1125)

  U ovoj ulici probleme prave domoroci koji tražu da se bori otpilaju. A vi vriđate bosance radi stabala. pa Bosna je puna stabala.
  Svi koji govoru protiv stabala u ulici su fetivi. Je da nisu Lušićani nego su po doti tamo stigli. štafilićani, kambelovćani i sl. jedan je fetivi puno pripomoga da se boru iskopa korjenje. A vi tražite koji je. Eto van istražno novinarstvo pa saznajte...

  oko 1 godine prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara