Croatian English French German Italian Spanish

 

UPUTE GRAĐANIMA I LOKALNOJ SAMOUPRAVI
Prema meteorološkim prognozama za ovaj vikend najavljene su jako niske temperature koje ne možemo spriječiti, ali pravilnim i pravovremenim postupanjem možemo spriječiti ili bitno umanjiti posljedice koje te pojave mogu prouzročiti, javlja Državna uprava za zaštitu i spašavanje.

Vezano uz najavu niskih temperatura i snježnih padalina u većem dijelu Hrvatske, uz kišu ili snijeg koji već padaju u nekim dijelovima Hrvatske, DUZS je preko svojih područnih ureda kontaktirao čelnike žurnih službi koji su potvrdili da su spremni na eventualno pogoršanje vremenskih uvjeta na svom području.

Svi područni uredi za zaštitu i spašavanje, temeljem naputka Državne uprave za zaštitu i spašavanje o provedbi mjera za nepovoljne vremenske uvjete, u kontaktu su s predstavnicima lokalne i područne samouprave te žurnih službi. Čelnicima je skrenuta pozornost na praćenje vremenske prognoze i razvoja situacije na svom području te da po potrebi aktiviraju Stožer odnosno Zapovjedništvo civilne zaštite ili ga stave u pripravnost, a putem lokalnih medija, ako bude potrebe upute građanstvo da se opskrbe lijekovima, prehrambenim proizvodima i dječjom opremom. Za kontakte oko eventualnih potreba od 0 do 24 na raspolaganju su Županijski centri 112.

Situacija na terenu se kontinuirano prati, a sve žurne službe su, u slučaju potrebe, spremne za promptno reagiranje i pružanje pomoći ugroženom stanovništvu.

Postupak u slučaju jake zime:

- Što manje boravite na otvorenom ili u negrijanom zatvorenom prostoru.
- Prije izlaska na otvoreno slojevito obucite dovoljno toplu odjeću i obuću, ne zaboravite zaštititi glavu i šake.
- Ne izlazite na led na zaleđenim vodenim površinama zbog opasnosti od pucanja leda, propadanja u ledenu vodu i utapanja.
- U prostorijama koje nisu grijane, prije nastupa jake zime ispustite vodu iz vodovodnih cijevi,  spremnika ili grijača vode te sustava centralnog grijanja koji nije u funkciji, a u zahodsku školjku i podne sifone ulijte nesmrzavajuću tekućinu.

Postupak u slučaju snijega i poledice:
- Kao vlasnik ili korisnik stambenog ili poslovnog prostora dužni ste redovito i pravovremeno održavati čistim od snijega i poledice pločnike ispred i pristupne putove do svog objekta.
- Ako led ne možete očistiti s pločnika posipajte ga sipinom.
- Koristite obuću s gumenim hrapavim đonom da smanjite opasnost od klizanja i pada na poledici ili snijegu.
- Budite oprezni hodajući uz zgrade ili ispod drveća jer s njih iznenada može pasti snijeg ili led, te iz istog razloga ne parkirajte svoje vozilo na tim mjestima.
- Temeljito očistite snijeg i led sa svog vozila prije uključivanja u promet, uz obavezno korištenje zimske opreme na vozilu.

Komentari (2)

Dodaj komentar

0 / 1000 Ogranicenje dužine komentara
Vaš komentar mora biti dužine od 1-1000 znakova
pravilima komentiranja.

Zadnji komentari

Gost_1437
Komunalai urbanizam ka i uvik.. Vladajućima na znanje šta je najvažnije
Gost_9606
"Bez položene ove edukacije uskoro neće biti moguće niti kupiti pesticide, niti (po zakonu) koristiti na poljoprivrednim površinama." ...
Gost_9606
"Kategorija "za profesionalne korisnike", na koju se odnosi ova naša edukacija, među ostalim uključuje OPG-ove i druge poljoprivrednike...
Gost_8272
a o jubavi ni j grin grin..
Gost_8089
Poštovani, Edukacija "Održiva uporaba pesticida" generalno ima 3 modula: za profesionalne korisnike, za distributere i za savjetnike. ...