POTALOVA RUBRIKA U KOJOJ TRAŽIMO ODGOVORE NA VAŠA PITANJA
Proteklih je dana na Portalovu adresu pristigao određeni broj pitanja čitatelja, koje smo dalje uputili nadležnima. Dio odgovora smo dobili te ih objavljujemo, dok dio odgovora, uglavnom postavljenih Eko agenciji, tvrtki Promet i kaštelanskom gradonačelniku, još nismo dobili te ćemo ih objaviti u nekom od slijedećih tekstova nove rubrike Pitajte nadležne.

Kada će grad otvoriti ili hoće li uopće doći do otvaranja prometne povezanosti po trasi vodovoda koja se proteže kroz grad u prosječnoj širini 10 metara. Nedavno je dio u Gomilici i Kambelovcu asfaltiran, ali neki su dijelovi trase zatvoreni voljom pojedinaca koji su je prisvojili sebi i na taj način priječe prolaz građanima. Zašto Grad ne poruši te zidove i ne oslobodi trasu koju bi mogli koristiti u najmanju ruku pješaci i biciklisti kao što se sad koriste neki od dijelova. Na taj bi se način omogućila građanima jedna nova šetnica ili biciklisticka trasa, do konačne izgradnje planirane prometnice po ovom koridoru?

- Za napomenuti je da prema namjeni površina iz GUP-a postoji ucrtan prometni koridor za izgradnju nerazvrstane gradske prometnice upravo u većem dijelu po parceli vodovoda, napomenuo je pročelnik Boris Škara, a pročelnica Marija Pelivan, u čijoj je nadležnosti  izgradnja cesta kazala je da će do otvaranja prometne povezanosti po trasi vodovoda doći kada Grad navedenu investiciju uvrsti u Program izgradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture, a Gradsko vijeće ga razmotri i usvoji.

Nisam zadovoljan dobivenim odgovorom, a vezano uz bodljikavu žicu (prošlotjedno pitanje). Put Gospe od Stomorije ima barem 15 ograda koji krše Pravilnik (u doticaju je sa javnom površinom jer je to javni put!).
Pitanje za komunalne redare: zašto se ne kažnjavaju vlasnici ograda koji koriste bodljikavu žicu na nepropisan način?

- Izlaskom na teren utvrđeno je da postoje tri ograde (a ne petnaest) sa bodljikavom žicom. Komunalni redari rade svoj posao i dvije ograde su do sada uklonjene, a protiv vlasnika se vodi upravni postupak – odgovor je pročelnice Pelivan, koja je odgovorila i na nekoliko ostalih pitanja.

Zašto je dozvoljeno gospodinu koji živi uz trasu vodovoda na vrhu puta koji prolazi kraj restorana Buža u Kaštel Kambelovcu, da pregradi put kojim se moglo autom prolaziti, te se proširio preko postojećeg puta i na potok koji je uz njega i sve ogradio zidom i ogradom tako da onemogući prolazak i pješacima?

- Prema našim saznanjima ograđena je privatna parcela. Na tom dijelu u GUP-u je predviđena cesta koja bi spajala Cestu dr.Franje Tuđmana sa državnom cestom, a realizaciji te ceste pristupit će se kada  Gradsko vijeće istu odobri.

Kada se ima u planu asfaltirati ulica F.K.Frankopana u Kaštel Gomilici? Ulica je do pola asfaltirana, od pola je makadam. I zašto komunalno redarstvo dopusta divlji deponij na vodovodu u Gomilici ispod navedene ulice. Usmena prijava je bila data pročelnici ali?????

- Ulica F.K.Frankopana će se asfaltirati kada je mjesni odbor stavi u godišnji plan asfaltiranja, nakon čega će uslijediti rješavanje imovinsko-pravnih odnosa.
Divlji deponij na vodovodu u Gomilici se stvorio prilikom asfaltiranja nekih ulica i to je bilo privremeno rješenje.

Hoće li se nešto poduzeti s vlasnicima pasa koji ljubimce vode, a ne čiste za njima. Akcija koju ste započeli bila je super.

Akcije vezane za držanje kućnih ljubimaca, mjesta i načine njihovog boravka na javnim površinama i dalje će se provoditi.

Postoji li mogućnost nadogradnje stambenog objekta (obiteljske kuće) nelegalno izgrađenog u poljoprivrednoj zoni i potom legaliziranog Zakonom o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama?

- Nezakonito izgrađena stambena zgrada ozakonjena Rješenjem o izvedenom stanju, a koja se nalazi u zoni koje su protivne namjeni površina iz GUP-a i PPU-a Grada Kaštela za izgradnju stambenih zgrada ne mogu se rekonstruirati više od onoga što propisuje niže navedeni Pravilnik. Takve zgrade se mogu rekonstruirati odnosno završiti na temelju glavnog projekta sukladno članku 1. stavak 3. i 4. Pravilnika o jednostavnim i drugim građevinama i radovima. U predmetnom članku 1. stoji:

(3) Iznimno od stavka 2. ovoga članka glavni projekt za završavanje nezavršene zgrade, odnosno nezavršenog dijela zgrade, stambene namjene, poslovne namjene koja nije proizvodna ili namijenjena za obavljanje isključivo poljoprivredne djelatnosti, za koju je doneseno rješenje o izvedenom stanju u okviru ozakonjenih gabarita te za izvođenje na istoj fasade i ravnog, kosog ili zaobljenog krova bez nadozida, može se izraditi protivno prostornom planu.«.
(4) Iznimno od stavka 2. ovoga članka glavni projekt za rekonstrukciju zgrade stambene namjene, poslovne namjene koja nije proizvodna ili namijenjena za obavljanje isključivo poljoprivredne djelatnosti koja je ozakonjena kao završena s ravnim krovom, a koja se rekonstrukcija sastoji u izvođenju kosog ili zaobljenog krova bez nadozida, može se izraditi protivno prostornom planu..

Naime takve ozakonjene zgrade će se kroz izmjene i dopune GUP-a i PPU-a Kaštela, a koje su u tijeku, valorizirati i odrediti eventualni veći intenzitet rekonstrukcije u vidu nadogradnje odnosno dogradnje postojeće zgrade, kroz postupak urbane sanacije takvih područja – odgovorio je pročelnik Boris Škara.

Vaša pitanja i nadalje možete postavljati putem maila Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili Kontakt forme…

 

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 
Pošalji pitanje putem KONTAKT FORME

KOMENTARI:

Stari Komentari (13)

 • (Gost_3268)

  Trasa vodovoda je najveći problem u Kaštelima, uz bujanje broja lopova, i jako lošu rasvijetu po centrima sela, koja nam odbija i turiste i domaće. (Ostarila plastika od onih baluna pa iz njih ne izlazi svitlo).
  Da je trasa vodovoda prokrčena, nebi semafori tribali po magistrali.
  Komunalna služba ima i bager i kamion, i dosta je tu 3 čovika da se sve s te trase ukloni, i poravna.
  Ako već za prometnicu nemaju love, a prave se ludi i za eu fondove.
  Velik je problem i šta ista takva lokalna prometnica poviše magistrale nije barem ucrtana, di nema kuća, i napravljena kroz kuće, poviše magistrale.
  Čisto, da ju jednom uopće bude moguće napravit.
  Kako načuh na trasi vodovoda su gradile časne u Starome na divlje i na tudjemu, a lokalna i državna politika se u crkvu ne želi dirati.Iako se časnama triba maknit samo nekakva šupa...

  oko 1 godine prije
 • (Gost_4215)

  ko će ti pomoć za to?? Boris Škara? Taj se boji svoje sjene.....i ide ća u arhiv raditi za 5 mjeseci..

  oko 1 godine prije
 • (Gost_156)

  Ti sigurno nisi kaštelanin jer bi zna da je ljudima uzeto zemljište u bescjenje i zato im je dano da ga koriste ali ne da grade na njemu. I to je bar malo pošteno. A vi bi sve drugima uzeli a svoj ni metar ne date.

  oko 1 godine prije
 • ka (Gost_5144)

  imam jedan odgovor uvezi pitanja za čščenje izmeta za psom sve je to uredu imam i ja pasa i čistim za njim ali vidim da nema koristi kad drugi dvoje dolaze zamenom i ostavljaju nako ali imamo mi još jedan problem šta se tiče izmeti ali ljudskih ko če to kupit gospođe koje prodaju na pijaci lipo uredno dođu u park istresu se i ode šta poduzet uvezi toga

  oko 1 godine prije
 • (Gost_6371)

  sta je sa izmetom kad mudrijasi sa karima prođu a nikako da ociste za sobon

  oko 1 godine prije
 • (Gost_1163)

  Kod vrtića u Rudima stalno jedni bacaju dlake i izmet kraj vrtića. Tu djeca prolaze, igraju se. Šta poduzeti?

  oko 1 godine prije
 • (Gost_4565)

  Rješenje je jednostavno.
  Zabrana šetanja po gradu.
  Štala van grada i pasi u njoj.
  Jednako ka za čistije konje.
  Dodješ po svog, prošetaš ga po prirodi, vratiš..
  A ne ga dovodit prid tudju kuću pišat i srat.
  Jer pišanje pasa se nemože pokupit, a puno više smrdi.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_4565)

  Ili lipo životinju u svoje auto, pa daleko od tudjih kuća.

  Pojedinci su se počeli vridjat ako im kažeš da nemogu dovest psa, u kafić/restoran/trgovinu...

  Poželim im da im neko zakuca na vrata, pa kad ih otvore, kroz njih uvuče kravu u njihov dnevni boravak, i reče joj da sidne i da nesmi dirat cviće.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_4565)

  Goste 156, takve ljude triba obeštetit, ako im je zemlja na trasi.
  Složit ćeš se da im se ta zemlja nemože vratit.
  Takvih ima nekoliko.
  Ostale parcele su prodane nakon šta je vodovod proša, pa s njima tog problema nema. Znali su za vodovod, kad su kupovali. Samo su navikli na dvorište koje nisu platili.
  Nakraju, prometnicu kraj njihove kuće, najviše će koristiti baš oni.
  Ili ja kad k njima krenem.
  Svijest našeg čovika je takva da netriba prometnica, ako će meni uzet. Nekima ni bolnica dok baš njih ne zaboli.
  Sitnije, ili krupnije, trasa je plaćena, samo je pitanje oće li bit svima korisna ili samo nekima.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_3507)

  Muke po parcelama

  oko 1 godine prije
 • gost 3740 (Gost_4254)

  hoće li grad u suradnji s policijom pokušat natjerat vozače šlepera da se maknu s donje kaštelanske.znakovi zabrane postoje,ne treba da netko pogine.naš grad je punškola,a šlepera u večernjim satima ima previše na cesti.školarci zaslužuju sigurnost.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_5201)

  Kakve muke, parcela za prometnicu po trasi vodovoda je davno otkupljena.
  Ta je možda i jedina s kojom nema problema.Dok neko ne jami vodovod.
  Problema će bit s onom poviše magistrale, tribalo bi je šta prije barem ucrtat.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_5229)

  HRT

  oko 1 godine prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara