Do kraja tjedna bez kiše, bez značajnog vjetra i bez velikih odstupanja temperature zraka od višegodišnjeg prosjeka.

Možda su neki zaboravili, ali lanjski je prosinac u Hrvatskoj u klimatologiji ostao upamćen po rijetko viđenoj suši. Gotovo niti jedan dio zemlje nije dobio bilo kakve oborine, što je izrazito atipično za prvi mjesec klimatološke zime. Čini se da je i ovogodišnji prosinac „odlučio“ krenuti stopama svoga prethodnika pa nas ciklone, a s njima i oborine, zaobilaze u širokom luku.

A "široki luk" je zapravo postojana anticiklona, odnosno polje visokog tlaka zraka, koje već tjednima podržava stabilno vrijeme u našem dijelu Europe. Anticiklona sprječava uspostavljanje zonalnog strujanja, odnosno onoga koje nam donosi vlažni zrak s Atlantika. Ni samo Sredozemlje nema ciklona koliko je to uobičajeno krajem godine uobičajeno.

Identična sinoptička situacija zadržat će se i do kraja aktualnog tjedna. To znači da će nas pratiti stabilno ranozimsko vrijeme uz obilje sunca, prohladna jutra ali i ugodne dane.

Nakon sunčanog utorka, uslijedit će nešto oblačnija srijeda. Pri tome će više oblaka biti na sjevernom Jadranu i nad otvorenim morem, a više sunčanih razdoblja u srednjoj i osobito južnoj Dalmaciji. Na sjevernom Jadranu, vanjskim otocima i osobito nad otvorenim morem može pasti malo kiše. Puhat će slab vjetar promjenjiva smjera. Minimalne jutarnje temperature zraka od -2 do 3°C, uz obalu većinom od 5 do 10°C. Najviše dnevne temperature od 7°C u riječkom zaleđu do 14°C u Dalmaciji.

U četvrtak nas čeka pretežno sunčano vrijeme, promjenjive naoblake će biti nad otvorenim morem. Puhat će slaba bura koja će navečer malo ojačati pa će ponegdje biti umjerena, podno Velebita i jaka. Minimalne jutarnje temperature zraka od -1 do 4°C, uz obalu većinom od 6 do 11°C. Najviše dnevne temperature od 9°C u zaleđu Kvarnera do 15°C u Dalmaciji.

Petak donosi nastavak stabilnog i pretežno vedrog vremena. Puhat će slaba, na sjevernom Jadranu ponegdje i umjerena bura. Danju će u Dalmaciji bura prolazno prestati i okrenuti na slab vjetar s mora. Minimalne jutarnje temperature zraka od -2 do 3°C, uz obalu većinom od 4 do 10°C. Najviše dnevne temperature od 8°C u zaobalju do 13°C ponegdje u Dalmaciji.

Pretežno sunčano uz slabu do umjerenu buru bit će tijekom subote. Jutarnje temperature zraka neće se bitno mijenjati, pa će u zaobalju biti slabog mraza. Najviše dnevne temperature većinom od 8 do 13°C.

Pretežno vedro bit će u nedjelju. Krajem dana moguće je umjereno naoblačenje sa zapada. Ujutro je u nekim kotlinama zaobalja moguća magla. Noću tiho ili slaba bura, danju tiho ili slab sjeverozapadnjak. Jutro će biti još malo hladnije, danju većinom od 7°C u zaobalju do 12°C uz obalu.

Hladnije u nadolazećem tjednu?

Razvoj vremenske situacija u nadolazećem tjednu još nije siguran. Prema nekim prognostičkim modelima, u ponedjeljak i utorak i dalje uglavnom suho, ali uz prolazno povećanu naoblaku ne isključuje se mogućnost za malo kiše. Krajem utorka zapuhat će jaka bura što bi moglo donijeti novi pad temperature zraka.

Izvor: Dalmacijanews.hr


KOMENTARI:

Stari Komentari (1)

  • (Gost_9040)

    Kad će se izgraditi sekundarna kanalizacijska mreža u kambelovcu (stara cesta)

    oko 1 godine prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara