NADLEŽNI NI POTVRDILI NI DEMANTIRALI, GRAĐANI OGORČENI
Hoće li se ponoviti česta praksa, da kuloari prije znaju istinu o nekoj temi nego se ona službeno započne, imat ćemo priliku uskoro doznati, a ovog puta tema je ukidanje policijske postaje u Kaštelima.

Tako se već neko vrijeme Kaštelima širi priča o reorganizaciji rada policijskih uprava u kojoj će Kaštela ostati bez policijske postaje.

Kako smo do sada imali priliku uvjeriti se da gdje ima dima ima i vatre, iako dim nismo ozbiljno shvaćali pa smo se na vatru opekli, odlučili smo to pitanje postaviti u Ministarstvo unutarnjih poslova i upravu Policije odakle su nam poslali kratak odgovor.

- Nastavno na vaš upit, obavještavamo vas kako je u planu teritorijalne i unutarnje reorganizacije MUP-a jačanje operativnih kapaciteta. Broj ustrojstvenih jedinica i njihova teritorijalna raspodjela u ovom trenutku nije definirana, budući ovise o potrebama i sigurnosnim pokazateljima pojedinog područja – stoji u odgovoru.

Ovaj odgovor tako nas je i dalje ostavio sa znakom pitanja iako smo očekivali da će se u njemu naći i obrazloženje, kako Kaštela, drugi grad po veličini u Splitsko – dalmatinskoj županiji, s više od 40 tisuća stanovnika, neće i ne smije ostati bez policijske postaje.

Pa nam tako ostaje da čekamo na definiranje teritorijalnih raspodjela.


Fotografija sa otvaranja nove policijske postaje u Kaštel Sućurcu prije tri godine

Ovaj tekst nismo napisali s namjerom da stvaramo paniku među građanima koji se pouzdaju u pomoć policijskih službenika u očuvanju sigurnosnog stanja u gradu. Ne želimo stvarati niti paniku među policajcima za koje kuloarske priče govore da će biti raspoređeni u policijske postaje u susjednim gradovima.

Ovim tekstom želimo upozoriti sve nadležne, posebno gradsku vlast, da na vrijeme poduzmu radnje koje će zaštiti kaštelanskog građanina, koji napokon danas, na jednom mjestu, može koristiti administrativne, upravne i terenske djelatnosti policije, u svrhu lakše, jeftinije i sigurnije svakodnevice.

Jer ne možemo se ovog puta ne sjetiti nedavnih reorganizacija, kada su Kaštela fizički ostala bez Općinskog suda, ostala su administrativno i bez Porezne uprave, a određene medicinske usluge poput radiologa te rad ispostave Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, tjedno dijelimo s Trogirom, Solinom ili Omišem.

Sve što se pri tome događalo pokazalo je da Kaštela mnogi doživljavaju kao što ovaj grad vode i u određenim djelatnostima Državna uprava i statistika, ne kao jedan grad, već sedam naselja.

Uz to, i Solin i Trogir, iako daleko manji gradovi od Kaštela, očito imaju dobar lobi, posebno politički, koji od njih i dalje stvara gradove, dok Kaštela često ostaju sela.

Gradska vlast u Kaštelima, kod svih gore navedenih slučajeva „razgovarala je“ s nadležnima i na tome je ostalo, jer vidljivo je da bez prave borbe za svoj grad poneki razgovor ne donosi očekivane rezultate.

A u tadašnjim objašnjenjima zbog čega se nešto mijenja ili se nije promijenilo, čest alibi bile su različite političke opcije u vodstvu Kaštela i državi.

Danas je na vlasti ista politička opcija i takvog alibija nema pa što bi se u narodu reklo, preostaje zavrnuti rukave, pljunuti u dlanove i uhvatiti se posla jer Kaštela moraju i trebaju imati policijsku postaju na svom terenu.


KOMENTARI:

Stari Komentari (51)

Učitaj prethodne komentare
 • (Gost_3161)

  strava i užas

  oko 1 godine prije
 • (Gost_7742)

  Kastela ce bit pod policijom solina.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_8120)

  Možda su Trogir i Solin politički jači odnosno imaju jači lobi no ne zaboravimo kako si i Trogir i Solin vode POD JEDNIM POŠTANSKIM BROJEM a Kaštela pod njih 5 ili 6. Tako da su i Solin i Trogir veći. Zbog toga su partili i sud i porezna. I nije nam za to kriv nitko drugi osim nas.
  Dosta kampanelizma! Odredimo se napokon jesmo li jedan grad ili svako selo za sebe.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_3161)

  Goste 8120 dobro govoriš i to je problem, svak drži svoju stranu i brani svoje selo, dok je god tako nema pomaka

  oko 1 godine prije
 • (Gost_3161)

  jadno, sedam sela koji grad

  oko 1 godine prije
 • (Gost_5110)

  to bi trebao biti posao gradske vlasti
  Sve što se pri tome događalo pokazalo je da Kaštela mnogi doživljavaju kao što ovaj grad vode i u određenim djelatnostima Državna uprava i statistika, ne kao jedan grad, već sedam naselja.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_117)

  Uopče mi nije namjera pravdati gradsku vlast jer nemam zašto,ali bi se uvatija ovih priča šta se tiče lobiranja Trogira i Solina,pa bi Vas malo podsjetija kako je i u prošlosti Solinska policijska uprava imala ingerenciju nad Kaštilima.
  Ipak gradovi Solin i Trogir su bili i ostali,gradovi-onda smo ih zvali gradićima,dok su Kaštila umjetan grad od sedam sela,koje svako vuče na svoju stranu,dok drugi to iskorištavaju.Tako da se nemamo šta čudit.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_1198)

  kolika je policijska stanica bila u ono vrime i koliko je policajaca onda bilo kad se kuće nisu zaključavale, kad si moga cilu noć spavat na portu ili šentadi, kad su konobe bile bez katanca, kad se kaleži iz crkve nisu krali i kad se po poljima nije kralo ni verdura, ni siči za zalivanje. jeli se može usporedit efikasnost ove policije sa ondašnjom milicijom

  oko 1 godine prije
 • (Gost_149)

  Je li oni Berket pridlaga da triba i Kanbelovac rastavit na dva mista za dobit pineze. Tako bi bilo osan sela

  oko 1 godine prije
 • (Gost_6361)

  Umisto da dobijemo sta vise ustanova kao drugi grad u Zupaniji a nama sve ukuda vi sta sad vodite navodno grad najbolje je da se vise ne kandidirate jer ste se dokazoli da niste ni za vodit selo a kamoli grad.ODSTUPITE sta ptije to bolje za nas gradane ovih sedam sela.

  oko 1 godine prije
 • upu 17 (Gost_1217)

  a sta beket nije govorija u ona dva dana kad bi dosa sa sela

  oko 1 godine prije
 • (Gost_4113)

  Ima još ureda i agencija koje su radi "racionalnosti" odvukli iz Kaštela. Na primjer agenciju za plaćanja u poljoprivredi. Nalazi se u zgradi Fine u Splitu. To je gori na Mažuranićevu šetalištu, iza Gripa. Koliko mi autobusa treba presijedati do tamo.
  Ovakav Grad Kaštela sa ovakvim vodstvom traba isto tako razdužiti i radi racionalizacije UKINUTI. Ovako dalje nema smisla, a biti će i gore.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_4330)

  Gospođa Parčina cjelo vrime govori "Kaštela gube atribute grada..... sud, porezna, mirovinsko", a sada MUP, to je naš hdz-e????

  oko 1 godine prije
 • (Gost_8006)

  Zbrojite koliko Kaštelana je na položaju da bi moga sta učinit oni u biloj zgradi gledaju pretežno svoje interese ritko ima poštenih bez mače na sebi godinama rade ,ane rade nista prioritetne predmete stavljaju u škafetine jer se nesmu zamirit jer sa istima i u istih mukte banče glavno da je skinilo ponton i jedan štekat a šta je sa nalozima za skidanje ostalih pitam gradonacelnika nego je najlakse uvalit postenu osobu da ona sad riješavanjihov dugogodišnji nered i nerad šta se tice zeta M.Bpa on je ratova sa nama na prvoj crti i to je Mate zaslužio a zet i sin predsjednice viječa su prvi rodjaci eto ti ga tute pa glasajmo za njih da je Marica ralica vodila ova sela 25godin napravila bi bar kondut u svakon selu

  oko 1 godine prije
 • (Gost_4113)

  POTRES U KAŠTELIMA !!!!!

  oko 1 godine prije
 • janjiLo (Gost_5223)

  U našiman sedan, a isto je nedvojbeno seLi, najvažnije na oveme svitu, pa čak i od ovega trusa je da svak znade o svom susidu ćigovi je igrač ;) :p :) :p ;)

  oko 1 godine prije
 • (Gost_1073)

  Naša Policijska postaja je besramno loša i neučinkovita.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_8349)

  Maknite ih ća

  oko 1 godine prije
 • zgon % (Gost_5223)

  da 8349 cilu su službu službovali samo osobnim interesima, a ne kao što bi i trebali,a isto je da budu u službi svih njenih građana. pogledajte samo koliko droge, šverca devizan i ostalog kako krupnog tako i onog sitnog kriminala jema u kaštelin. od reketarenja do kamatarenja itd...itd...itd... uzaludno je iti spominjat šverc humanitarne pomoći za vrime ovega rata,a ne onega. neki su i najmodernije pekare otvorili jer i je ćaća bija šef crvenog križa u kaštelima. neka samo reču koliko ih je dobilo brašna, uja , cukra itd...itd...itd... sve se po butigan švercovalo. di su in spisi ili samo mudro šute dok se proteklom rukovodstvu punila kesa itd...itd...itd...

  oko 1 godine prije
 • (Gost_107)

  Jako su efikasni....:(

  oko 1 godine prije
 • (Gost_2237)

  Odgovara: # 410877

  je, ali i onda je bila milicijska stanica u Starome na plaži

  oko 1 godine prije
 • Gost_2237) O (Gost_1198)

  je bila je a koliko je bilo milicajaca?

  oko 1 godine prije
 • (Gost_5130)

  oki sta rade nego se samo prosetavaju priko radnog vrimena i medusobno se lazu muljaju i vataju...

  oko 1 godine prije
 • (Gost_4156)

  i opcinu triba ukinit. koji ce nan bog i onako nista ne radu. Vazno da su zgradu uredili sebi nove klime stavili ( neznan zasto kad i skoro tamo i nima).Nisan vidija iznutra, mozda su veliki dobili i novi namjestaj? Tamo triba napravit novu policsku i zatvor tako da odma mogu ostat.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_6361)

  Govori se da se u HEPU direktor namista necaku posa daju mu se pitanja za testiranje za posa pa oli se tako i ne radi u Gradskoj upravi Kastela pa to je ocito koga se naumi zaposliti isto tako mu se daju pitanja i odgovori .

  oko 1 godine prije
 • domači (Gost_7225)

  Umjesto općine hotel,Zašto oni imaju prekrasan pogled na zaljev a nesmidu gledati od velikog posla .

  oko 1 godine prije
 • (Gost_5105)

  prije opcinu ugasit neg policiju

  oko 1 godine prije
 • nije bitno (Gost_158)

  Priđimo više iz naselja u grad jer dok se god to ne riješi nema nam spasa, a realno gledano policija je i te kako potrebna u kaštelima kao i ostala upravna tijela, pogotovo kad je riječ o zdrastvu, krenimo naprujed, ne se vraćat tri koraka nazad

  oko 1 godine prije
 • (Gost_4300)

  ko nas vodi i dobro nan je!

  oko 1 godine prije
 • (Gost_9228)

  cila drzava..nema i ne moze skupiti 10 posteni judi sudaca..za umrit od smija..a vi. bi tili..sta ono..biti gradjani..:D

  oko 1 godine prije
 • (Gost_8548)

  kad je iti jedno političko vodtstvo grada od 90te pokazalo brigu za Kaštela i Kaštelane? imaju ideje kako trošit ono jada iz proračuna i otvorit uhljebatorij tako da se dodatno ide u minus. a o povlačenju sredstava iz EU fondova da i ne govorimo - ubile ih velike škole i sposobnost. Najvažnije je da je XYZ stranka na vlasti - to je jedino važno a ko j.be grad. Ajme :(:(:(:(

  oko 1 godine prije
 • (Gost_3242)

  Pa normalno je da seli u veći grad.
  Ali da seli u neko od sela oko nas, e to nije normalno!!!
  I Trogir i Solin su duplo manji od Kaštela.
  I Kaštela su selendra, a ova oba nisu ni to...

  oko 1 godine prije
 • (Gost_9228)

  niko ne moze..zaminiti..jerka milicajca ..i njegove zapisnike o kradjama..sipaka..poma i grozdja..;)

  oko 1 godine prije
 • (Gost_2213)

  Bjela kuća pojela i pandurske plaće?
  Koliko znam, od jednih i drugih, koristi nikakve...
  Nek idu na lopatu, i panduri, i općinari.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_2163)

  "i opcinu triba ukinit. koji ce nan bog i onako nista ne radu. "

  Slažem se. Ionako su Hrvati dokazali da in najbolje ide kad nemaju nikakve vlasti, sad to prekopiramo s državnog vrha sve do općine. Ili iznajmimo sela strancima, kad smo in već (pro)dali sve šta je ostalo nakon tsunamija iz 90-tih.

  oko 1 godine prije
 • keko (Gost_187)

  vratit u opčinu šalter za izdavanje osobnih ..vozačkih ..a policija se more ugurat isti tamo...ima prostorija koliko hočeš šta u opčini šta u katastru..ma i kem škola je poluprazna...u dva miseca rada sve bi se dalo organizirat

  oko 1 godine prije
 • (Gost_8006) PRIJAVI ADMINISTRATORU Zbrojite koliko Kaštelana je na položaju (Gost_2165)

  a vi ste ih birali. nakon mate barišina tili ste rvate,on nije bija podoban. dobili ste šta ste tražili.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_2165)

  (Gost_9228)
  niko ne moze..zaminiti..jerka milicajca ..i njegove zapisnike o kradjama..sipaka..poma i grozdja.

  9i ne može.kad otac nije moga sinu doć na kraj reka bi jerku "daj ga ti malo pripani" i stvar je bila riješena.barem se vidija po selu ,a ovih danas nema ni u kancelarija ni po selu.

  oko 1 godine prije
 • 9898 (Gost_3192)

  stvarno al radi policija u kaštilima ja svakodnevno putujem i nigjde ih ne vidim na cesti dok trogirsku i splitsku vidim:D:D:D

  oko 1 godine prije
 • Policija! (Gost_7206)

  Sta napadate policiju. Ljudi rade svoj posao časno i pošteno
  Triba ukinit uprave grada Kastela i ostalih ponovo napravit zajednicu gradova oko zaljeva i Keruma za gradonacelnika. To bi bio pogodak.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_1141)

  Tragedija bi bilo ukinut policijsku postaju u ovako velikom gradu. Apeliram na kaštelanske političare da to NE DOPUSTE.
  I vi lobirajte, ako poznajete kojeg političara.

  oko 1 godine prije
 • Policija! (Gost_7206) (Gost_2165)

  Ljudi rade svoj posao časno i pošteno


  osim onih prometnih, onih na carini ,a one šta piju sa švercerima cigareta sa splitskog pazara ne diraju.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_8287)

  Šta će nama išta kad imamo ovakav nazovi "grad". Niti vizure grada niti centra. O kakvog gradu prićate. Izbori su uskoro. Bolje ne pisat svašta. Neće se ništa prominit.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_7243)

  Smiješno, oni se uhljebljuju, a Kaštela bi trebala izgubit policijsku stanicu. Oni dobivaju laptope, a Kaštela bi trebala izgubit policijsku stanicu. Ajmo vijećnici, saslužite plaću, borite se protiv toga da ostanemo bez vitalne potrebe.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_5166)

  Nema problema da i svako selo ima stanicu, bolnicu i komunalna poduzeća. Samo to triba platit. Ako Kaštela mogu platit, u redu je, ako ne mogu, žalim slučaj.

  oko 1 godine prije
 • kotilište (Gost_1072)

  Super, taman se nakotila nova generacija nadobudne dice modernih roditelja koje se lako pripozna po crnin tutama i kapuljačama, vidi se da su uredna dica s poštovanjen za ljude, imovinu i posebice domovinu.
  Ako ode policija, bolje i svakome iole normalnome da ode s njon dok ne dobije u jaketu ili se ne skuca koja karampana od mercedesa u njega.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_8149)

  Ma neće lokalni političari dopustit da izgubimo policijsku postaju. I to je činjenica.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_3345)

  Briga njih za policiju oni samo gledaju ko ce bolje biti rangiran za nove lokalne izbore od gradonacelnika njegovih zamjenika i procelnika.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_3268)

  stvarno al radi policija u kaštilima ja svakodnevno putujem i nigjde ih ne vidim na cesti dok trogirsku i splitsku vidim:D:D:D
  -
  Itekako ih se vidi na cesti, a baš tamo ih se vidit NEBI TRIBALO!!!
  Tribali bi sve vidit i sve znat, a da ih se ne vidi!!
  To ti je ka fotograf na piru, ima onih koji su stalno u centru pažnje, i stalno slikaju "lica", namištena, 100 istih slika, a šta se dogadja na piru iz slika nemožeš znat.
  A ima i onih koje se ni nevidi da su tamo a ulove sve.
  Jednome je dlaka falila da ga nisam natriska i potira ća sa sestrinoga pira...
  Današnji policajci imaju zadatke da ih šta više ljudi vidi, i da zarade šta više love od kazni.
  Ljudi znaju di su, i kraj njih ne divljaju s autima.
  Ali se parkiraju svakako, izlaze na rikverc na cestu, i di nevide, svašta rade.
  Kod kradja samo satave zapisnik, ukradu oštećenome još jedan dan, i to je sve...
  Tako ih je politika ustrojila, valjda lopove nesmiju dirati.Lopovi rade za osiguranja.Osumnjičeni može i ne pristat na poligraf...:D

  oko 1 godine prije
 • (Gost_3127)

  Policija najbolje radi kad ih ne vidiš i kad nema ekscesa.

  oko 1 godine prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara