PORTALOVA NOVA RUBRIKA
Pročelnica za komunalu Marija Pelivan odgovorila je ovog tjedna na pitanja čitatelja vezana uz objekte i radove komunalne infrastrukture, pročelnik Boris Škara iznio je zakonske propise na kojima se temelji odgovor iz područja građenja, a pročelnica Sandra Zokić odgovarala je na pitanja iz resora društvenih djelatnosti. Pitanja i odgovore donosimo u nastavku, a ona na koja još nismo dobili odgovore pročitajte u ovoj rubrici slijedeći tjedan.

Od strane HŽ-a u tijeku je izrada projekta proširenja podvožnjaka ispod pruge u Kaštel Kambelovcu (ulica Kralja Krešimira) i očekuje se da bi HŽ trebao nakon izrade projekta raspisati i natječaj za izvođenje radova na samom proširenju podvožnjaka ispod pruge. Zanima me može li Grad reći kada se očekuju ti radovi i kada je u planu sanacija same ulice Kralja Krešimira odnosno prenamjene njenog južnog dijela u jednosmjernu ulicu?
Također, kada će Grad u ulicu Kralja Krešimira (zgrade na brojevima 72, 74A, 74B, 74C,...) postaviti uličnu rasvjetu jer su tu sada izgrađene 3 zgrade sa 6 ulaza (sve skupa 55 obitelji odnosno cca 200tinjak žitelja Kaštela), a nemamo niti jednu ulično rasvjetno tijelu unutar same ulice?

Prema informaciji iz HŽ-a izrada projekta proširenja podvožnjaka u Kaštel Kambelovcu, kao i buduća izgradnja vodi se preko Plana investicija, koji vodi služba za Razvoj i investicijsko planiranje iz Zagreba, te je prema trenutno dostupnim planovima predviđena izgradnja u 2018. / 2019. godini.
Ulična rasvjeta u Ulici Kralja Krešimira je u nadležnosti Vlastitog pogona Grada Kaštela pa je ovo pitanje potrebno postaviti njima. (odgovor ćemo potražiti u Vlastitom pogonu – PGK)

Pitanje za komunalne redare: zašto se ne kažnjavaju vlasnici ograda koji koriste bodljikavu žicu na nepropisan način (može se koristiti iznad 1.8 m visine).
Prije nekoliko dana sam vidio kao se djevojčica poskliznula i zaplela u bodljikavu žicu na putu ispod Gospe od Stomorije (samo je razderala jaknu) . Mogla je nastradati da roditelji nisu smireno reagirali. Također ima bodljikave žice koja pukne (rast bilja ili hrđa) i strše na putu.

Sukladno Odluci o komunalnom redu ograde uz javne površine moraju biti izrađene u skladu s odredbama prostorno-planske dokumentacije Grada, a naročito ograda uz javnu površinu mora biti izrađena tako da se uklapa u okoliš i ne smije biti izvedena od bodljikave žice, šiljka i slično, te mora biti postavljena na način da ne ometa sigurnost prometa i ljudi. Komunalni redari su kontrolom naložili uklanjanje više ograda koji koriste bodljikavu žicu. Iz pitanja se ne vidi je li ograda u dodiru s javnom površinom.

Molio bih vas odgovor na pitanja kada će početi gradnja vodospremnika Rudine 2 i kada će objekti na tom dijelu dobiti vodu i kanalizaciju?

Izgradnja vodospremnika Rudine 2 započet će nakon rješavanja imovinsko pravnih odnosa i ishođenja projektne dokumentacije.
Izgradnja kanalizacijske mreže je u nadležnosti EKO agencije  (odgovor ćemo potražiti u Eko agenciji – PGK)

Kuća mi se nalazi s južne strane magistrale (70 metara od magistrale). Za odlazak motokultivatorom s prikolicom u polje (na sjever) trebam se voziti 300 metara po brzoj cesti, jer nemam pristup staroj kaštelanskoj cesti bez magistrale. Da li će biti zabrana vožnje za takva prijevozna sredstva? Tko će biti odgovoran u slučaju nesreće? Tko je dozvolio projekt ceste u kojem djeca sa sjeverne strane magistrale u Kaštel Novom trebaju pješačit do groblja u Štafiliću ili do nadvožnjaka u Starom da bi došli do južne strane Kaštel Novog? Cesta se gradi za 100 godina unaprijed, a mi smo odobrili projekt koji je već sada nazadan.

Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva izdalo je pravomoćnu lokacijsku dozvolu 29. 11. 2005. godine. Na temelju lokacijske dozvole Geoprojekt d.d.izradio je glavni projekt. Na glavni projekt dane su suglasnosti devet javnopravnih tijela, među kojima su i Županijske ceste i MUP.
Hrvatske ceste su naručile i odobrile projekt, a predstavnik ministarstva mora, prometa i infrastrukture (uprava cestovnog prometa) dao je suglasnost na projekt.
Pitanje zabrane vožnje i nesreća je u nadležnosti MUP-a.

Kad se ima u planu asfaltirat ulica Gaji u Kaštel Gomilici? Ulica je do pola asfaltirana od pola je makadam. Pošto se radi o ulici koja je ujedno i uzbrdica, kad padne kiša put postane teško prohodan. Uz to u ulici nema niti jednog kontejnera za smeće, a ulica ima preko 50 kućanstava, o vodi i kanalizaciji da ne govorim.

Ulica Gaji u Kaštel Gomilici se nalazi  u planu asfaltiranja za 2017. godinu. Ista će se asfaltirati u prvoj polovini 2017. godine. Za postavljanje kontejnera nadležan je Vlastiti pogon Grada. (odgovor ćemo potražiti u Vlastitom pogonu – PGK)

Na nedavno asfaltiranoj ulici Bojišće u Kaštel Starom jednostavno ne postoje šahte za odvodnju oborinskih voda. Pitanje glasi: zašto šahte nisu postavljane i misle li ih nadležni postaviti jer kad padne malo veća kiša ljudi morati hodati u ribarskim čizmama da li prošli kroz navedenu ulicu?

U tijeku je priprema natječaja za asfaltiranje ulice Bojišće u Kaštel Starom. U sklopu uređenja ulice izvest će se radovi na rješavanju oborinske odvodnje.

Zanima me postoji li način za kontrolu poštivanja znaka STOP neposredno ispod škole Bijaći?  Jugoistočno od škole...vozači koji dolaze od Ceste dr. F. Tuđmana ga najčešće ignoriraju i tako dovode u direktnu opasnost ostale sudionike u prometu...svjedočim tome svakodnevno.  Da ne govorim o zaustavljanju i parkiranju automobila ispred škole, na kolniku.

Kontrola znaka STOP je u nadležnosti Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske.

Zanima me kad će napokon Valpovačka ulica (naselje Bojišće) biti završeno? 40 godina hodamo po blatu i po užasu a sad nakon kopanja kanalizacije jednostavno je neizdrživo.. i molim vas da mi kažete kojim putem da vas obavijestimo na neodgovorne susjede koji sade masline direkt uz put pa je zbog grana jednostavno nemoguće više prolaziti?

Valpovačka ulica (naselje Bojišće) bit će asfaltirana u 2017. godini.
Neodgovorne susjede koje sade svoje masline uz put (čije grane ne smiju prelaziti na javnu površinu) možete prijaviti nadležnom komunalnom redaru. Za Kaštel Stari nadležan je komunalni redar Petar Penga, mobitel:099 733 48 66.

Zašto Grad Kaštela ne organizira cjelodnevni boravak školske djece u Kaštelima već to plaća u Splitu? Zar nije moguće to organizirati u novoj OŠ Bijaći?

U ovoj godini zaprimila sam jedan pisani zahtjev za sufinanciranjem, a interesiralo se još dvoje roditelja. Iz tog razloga odlučili smo izići u susret roditeljima koji vode djecu u cjelodnevni boravak u Split, pogotovo što Solin sufinancira isto već sedam, osam godina. Osnivač školama je županija splitsko-dalmatinska te postoje propisani standardi za organizaciju cjelodnevnog boravka kao i obveza dodatnog zapošljavanja, odluka je na njima, grad bi sudjelovao sufinanciranjem troškova. Kako nismo imali veći broj zainteresiranih nismo potencirali to pitanje s županijom.

Tko subvencionira naknadu za prijevoz za nezaposlene u Kaštelima, grad ili županija?

Grad Kaštela ne subvencionira naknadu za prijevoz za nezaposlene.

Na poljoprivrednom zemljištu od 525 m2  od koliko je kvadrata dozvoljena gradnja poljske kućice u Kaštelima?

Izgradnja poljske kučice je regulirana odredbama Prostornog plana Grada Kaštela (Sl.gl. Grada Kaštela 2/06, 2/09, 2/12), gdje između ostalog stoji da se Omogućava  na poljoprivrednom zemljištu izgradnja poljske kućice kao građevine maksimalne tlocrtne površine 20 m2 na čestici zemljišta najmanje površine 2000 m2, osim na I. kategoriji bonitiranog zemljišta i unutar ZOP-a. Katnost ovih građevina je prizemlje i kosi krov. Ove građevine ne mogu imati priključak na komunalnu infrastrukturu.
Iz odredaba prostornog plana vidljivo je da izgradnja poljske kućice nije dozvoljena na zemljištu manjem od 2000 m2.

Vaša pitanja i nadalje možete postavljati putem E-maila Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili Kontakt forme…

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 
Pošalji pitanje putem KONTAKT FORME

KOMENTARI:

Stari Komentari (19)

 • (Gost_1096)

  Moje pitanje ;Kada će se riješiti ispust kanalizacije ispod ,bobisa, na sučuračkoj rivi .Sabirna stanica je udaljena 20 metara .Ili i zato treba elaborat .

  oko 2 godina prije
 • (Gost_4714)

  A sekundarna kanalizacijska mreža u kamelovcu????

  oko 2 godina prije
 • (Gost_8112)

  Postovana gospodjo Zokic, nisam prijavila djecu u cjelodnevni boravak zato sto on ne postoji u Kastelima, a ne zato sto nisam zainteresirana! Organizirajte se umjesto da krivnju predbacujete na roditelje.

  oko 2 godina prije
 • Odgovor 4714 (Gost_9725)

  Nikad

  oko 2 godina prije
 • (Gost_8177)

  Kad se ima u planu asfaltirat ulica F.K.Frankopana u Kaštel Gomilici? Ulica je do pola asfaltirana od pola je makadam. I zasto komunalno redarstvo dopusta divlji deponij na vodovodu u Gomilici ispod navedene ulice. Usmena prijava je bila data procelnici ali?????

  oko 2 godina prije
 • Gost 5027 (Gost_2247)

  Hoće li se šta poduzetnika s vlasnicima pasa koji ljubimce vode a ne čiste za njima. Akcija koju ste započeli bila je super.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_6190)

  Koji smo mi to grad sramotno drugi po velicini u zupaniji a izgubili Opcinski ,prekrsajni sud a uskoro i policijsku upravu koja navodno prelazi u Solin tako ponovo misto u svom gradu po dokumente u Solin.
  Po tome se vidi koliko su sposobni ovi kpji su do sada vodili ovaj grad koji izgleda da je to samo na papiru.SRAMTA

  oko 2 godina prije
 • (Gost_7115)

  Cjelodnevni u Kaselima!!!! Ima nas jako puno virujte!!

  oko 2 godina prije
 • Blago nam se ko nas vodi (Gost_3232)

  "
  Prema informaciji iz HŽ-a izrada projekta proširenja podvožnjaka u Kaštel Kambelovcu, kao i buduća izgradnja vodi se preko Plana investicija, koji vodi služba za Razvoj i investicijsko planiranje iz Zagreba, te je prema trenutno dostupnim planovima predviđena izgradnja u 2018. / 2019. godini."
  Posto doticna gospoda iz Zagreba svakodnevno prolaze podvoznjakom i sami su razbili par krovnih kutija i kombija sigurno su stavili u prioritet prosirenje.Pa i plin ce doc u Kastela vec 2008 godine.
  Ma jema i lipi batudi, dobili smo Bozicni grad.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2384)

  Ajmo vise ove vlasnike sa pasima sankcionirat koji ne vode pase na povodcu i koji ne ciste iza svojih ljubimaca. Ajmo pokazimo da smo kulturan grad. Imate policiju pa zajedno djelujte

  oko 2 godina prije
 • (Gost_7237)

  Zamolija bi izvođaće radova na staroj kaštelanskoj cesti da ne priše s radovima,jer mi je najlipše iza posla još dvi ure drkeljat po cesti da dođen doma.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_9134)

  Izvođači radova na staroj cesti zaminite semafore oni u gomilici kad upali crveno i svi prođu drži crveno još par minuta a oni u lušiću je kratak za provedt sve aute kroz gradilište ili i zaminite ili naštimajte

  oko 2 godina prije
 • (Gost_6171)

  Ala gusta spustit se auton na iskopan sloj asvalta doli na staroj cesti, ono drmne i zatrese taman se lipo razgibas, ne triba ti kiroprakticar. Ja bi isto volila da radovi traju jos barenko do Sveta tri kralja.

  oko 2 godina prije
 • hdz di je god na vlasti vodi misto u propast (Gost_3111)

  Odgovara: # 410723

  slazem se . pogledajte di god vlada hdz tu se ide stoljecima nazad...nije zanista tudiman reka 200 bogati i sve ostalo siromasni

  oko 2 godina prije
 • (Gost_7213)

  Da nema cjelodnevni boravak u gradu od 40000 ljudi. A ljudi moji koja organizacija...

  oko 2 godina prije
 • (Gost_5235)

  ne širiti podvožnjak u kambelovcu.šta će biti kad naiđe kamion

  oko 2 godina prije
 • mario (Gost_127)

  Cjelodnevno boravak u osnovnim školama u našem gradu??? Imam unuka koji živi u Velikoj Gorici, gradu samo malo većim od Kaštela. Cjelodnevni boravak u tom gradu je nešto najnormalnije. Kako je zbog mjesta stanovanja mogao birat u koju će osnovnu školu krenit nije bilo problema jer obje susjedne škole (u centru grada i kod Konzuma) imaju cjelodnevni boravak (pohađa Oš Nikole Hribara).

  oko 2 godina prije
 • (Gost_8240)

  Gdje treba potpisati za sljedecu godinu za produzeni boravak? Gospodjo Zokic, ocitujte se po tom pitanju tako da navrijeme potpisemo da ne bude dogodine "niste trazili".

  oko 2 godina prije
 • (Gost_180)

  a šta je s rivon u sućurcu?
  triba li ko izgubit glavu prij nego se šta poduzme?
  znan vi iz medova doga niste imali rivu pa van je ovi problem stran

  oko 2 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara