Krunicom i Svetom Misom u župnoj crkvi Svetog Jurja mučenika u Kaštel Sućurcu, koju je predvodio župnik don Ivan Delić, i paljenjem svijeća pred zvonikom stare župne crkve, u srijedu, 5. prosinca obilježena je 73. obljetnica od tragične pogibije 97 mještana, koji su, zajedno sa svećenikom don Antom Rubignonijem živote izgubili prilikom savezničkog bombardiranja u Drugom svjetskom ratu.

Misi zadušnici s procesijom i odrješenjem, osim brojnih potomaka poginulih Sućurana, i ostalih mještana, nazočili su i gradonačelnik Ivan Udovičić sa suradnicima, gradski vijećnici, članovi Mjesnog odbora, predstavnici Društva Bijaći, predstavnici DVD-a Mladost, i predstavnici brojnih gradskih institucija i udruga, koji su u spomen na sve nevine žrtve nastradale prilikom stravičnog napada 36 savezničkih bombardera, položili vijence i upalili svijeće na mjestu stradanja.

Na mjestu nekadašnje crkve, koja je tog kobnog dana u 15.05 sati, pred sam početak poslijepodnevne pobožnosti, direktnim pogotkom sravnjena sa zemljom, danas se nalazi samo zvonik, koji je jedini ostao čitav nakon napada, a na zvoniku se nalazi spomen ploča s imenima poginulih, dok su u povodu 70. obljetnice stradanja obilježeni i temelji stare župne crkve, kao mjesto pijeteta.

U anglo-američkom bombardiranju Kaštel Sućurca, 5. prosinca 1943., u 15.05 poslijepodne, poginulo je 97 mještana, od kojih njih 65 u crkvi za vrijeme misnoga slavlja, zajedno sa svećenikom don Antom Rubignonijem. Kaštel Sućurac je u to vrijeme bio mjesto sa oko 2200 stanovnika, a osim brojnih žrtava, pod smrtonosnim teretom savezničkih bombardera B 52 potpuno je razoreno i 38 kuća, dok ih je 50-ak oštećeno. Župna crkva je u naletu bombardera direktnim pogotkom sravnjena sa zemljom, mnogi nevini Sućurani su nastradali, a brojne obitelji su ostale bez svojih najmilijih.

Inače, na spomen-ploči na starom zvoniku je u vremenu od 1968. do 1993. stajalo kako su nastradali bile "žrtve fašističkog terora", a natpis je nakon 50 godina, u slobodnoj Hrvatskoj, na inicijativu pojedinih mještana, koji su čitav slučaj temeljito istražili, zamijenjen s istinitim natpisom, pa tako na spomen ploči danas stoji kako su poginuli “nevine žrtve savezničkog bombardiranja”. Osim toga, prije nekoliko godina otkriveno je kako je veći dio žrtava savezničkog bombardiranja Kaštel Sućurca, točnije njih 69, uvršteno na popise žrtava u Jasenovcu, Research Instituta u New Yorku.

Za vrijeme pobožnosti, don Ivan Delić se poimence prisjetio svih nevinih žrtava nastradalih prilikom stravičnog savezničkog pohoda za vrijeme misnog slavlja 05. prosinca 1943., dan uoči blagdana sv. Nikole.

Vjernici su se nakon pobožnosti u župnoj crkvi, uz pjesmu i upaljene svijeće uputili prema kampanelu nekadašnje crkve, na kojemu se nalazi spomen ploča s imenima svih poginulih Sućurana, te su predvođeni sućuračkim župnikom izmolili odrišenje, zapalili svijeće i položili vijence.


KOMENTARI:

Stari Komentari (12)

 • (Gost_9216)

  "Na mjestu nekadašnje crkve, koja je tog kobnog dana u 15.05 sati, pred sam početak poslijepodnevne pobožnosti,..."
  "U anglo-američkom bombardiranju Kaštel Sućurca, 5. prosinca 1943., u 15.05 poslijepodne, poginulo je 97 mještana, od kojih njih 65 u crkvi za vrijeme misnoga slavlja,.."
  Edukacija za autoricu članka: Što je bilo u crkvi poslijepodnevna pobožnost (blagoslov, krunica, viđilija,...), ili misno slavlje? Koliko je meni poznato u to vrijeme mise se nisu govorile poslijepodne i navečer nego samo jutrom!

  oko 1 godine prije
 • (Gost_3206)

  RIP

  oko 1 godine prije
 • (Gost_2096)

  obično kažu da su svi koji su dobivali stanove bili komunjare. pošto je i njoj otac dobia stan onda mala nezna jer nije smila ić u crkvu.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_2108)

  Gostu9216.Slažem se svama u potpunosti ,ali trbaš shvatit autore koji žele sebe isprid svih. Što bih značilo ja i nitko drugi.Žalosno je da na nevinim žrtvama kupe političke poene gdje su dosad bili, kada je bilo za javnost iskrivljena istina.SVIM POGINULIMA U NAŠOJ CRKVI MOLIM BOGA DA IM DA VJEČNU SVJETLOST POČIVALU U MIRU BOŽJEM.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_9236)

  9216..eto..sad znam kad su bile mise..i to je poanta a ono tko i zasto..izmedju 68 i 93 nije bitno.:D

  oko 1 godine prije
 • (Gost_4208)

  Odgovara: # 410601

  mislim da da

  oko 1 godine prije
 • (Gost_9222)

  Goste_9236
  Svaki napisani tekst prije javne objave treba proći redakturu pa se onda objavi kao članak!
  Nadam se, da autorica teksta po svojoj funkciji koju obnaša to dobro poznaje (ujednačavanje dotjerivanje i provjera ispravnosti navoda u tekstu te stručnog nazivlja)!

  oko 1 godine prije
 • (Gost_3050)

  9222 znaci ONO od 68 do 93 je proslo redakturu a ovo danas nije.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_8120)

  Ako je s božjim znanjem bombardirana i srušena crkva, ubijen svećenik Rubignoni i u crkvi još poginulo 65 vjrnika za vrijeme molitve, onda ćemu sada ove religiozne ceremonije živih griješnika za one nevine pravednike koji su već odavna u raju?!

  oko 1 godine prije
 • (Gost_6089)

  Je..Saveznicima su ih zvali i dok sam ja iša u školu, a tako je i sad.
  Dakle i sad su nam isti saveznici kakvi su i nekad bili.
  Bili smo im robovi onda, a sad smo im dužnici za novce kojima su njihovi plaćenici kupovali njihove aute i oružje kad bi se njima prohtilo..
  Novce koje dugujemo a vidili ih nismo...

  oko 1 godine prije
 • (Gost_2131)

  Dragi Bog je sve nastradale te nedjelje, odmah primio u svoj skromni dom, zato pustite ih da zajedno sa njim zive novi zivot, nemoj te ih stalno prozivat, analizirat i usporedivat ...Bogu su se dosli poklonit, a ubto doba podobni su stali doma..
  Mozda Vas tadasnje zrtve zbog velike "pompe",koju cinite i sami zajedno sa Svevisnjim mole, da prestanete manipulirat sa njima, nevole oni lazi, to su ljudi, tezaci , uglavnom postena i vridna sirotinja...Pokoj vjecni daruj im Gospodine, pocivali u miru..
  Nemogu o ovoj temi pisati laici, istina je nazalost poznata.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_1224)

  Pokoj nesretnicima. A je li se pričalo na skupu zašto su saveznici bombardirali Sućurac?

  oko 1 godine prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara