hren
 
Otočić Barbarinac, jedan od najmanjih jadranskih škoja, smješten u Kaštelanskom zaljevu, dug 125 i širok 70 metara, postat će prvi otok u potpunosti pod zaštitom Ministarstva kulture kao arheološki lokalitet.

Preventivnu zaštitu Barbarinca proveo je splitski Konzervatorski odjel, i to nakon posjeta ekipe stručnjaka predvođene arheologinjom Dubravkom Čerinoin koja je iznenađena količinom povijesnih nalaza razasutih posvud na škojiću, udaljenom dvjestotinjak metara od obale. 

U samo nekoliko sati pronašli smo desetke ulomaka antičke keramike, amfora i ostalih predmeta, te dijelova srednjovjekovnih posuda i opeka K tome, čitava obala otoka je podzidana kamenim blokovima. Najstariji arhitektonski tragovi naBarbarincu (nekoć se nazivao Isoletta - Otočac) potječu iz prvog stoljeća prije Krista. Nalazi se ispred ulaza u veliku salonitan-sku luku, pa pretpostavljamo kako je nanjemubio podignut svjetionik. Analizom zračnih snimki uočava se i uska prevlaka kojom je najvjerojatnije bio spojen s kopnom, a u podmorju između otoka i kopna evidentirani su ostaci manjeg pristaništa rimske villae rusticae, pa smo i predjel Tišić zaštitili — objasnila nam je konzervatorica Čerina.

U povijesnim izvorima i na starim crtežima, Barbarinac se navodi kao posjed plemićke obitelji Cambi, pa Kuparić, koji su na njemu u 16, stoljeću izgradili kaštel za obranu od turskih napada i maleno naselje.
Čuvari i jedini skrbnici zaboravljenog škojića godinama su bili mladi ekolozi okupljeni u udruzi koja nosi njegovo ime, a predsjednik Udruge Lovre Grgić, pozdravljajući potez konzervatora, ističe kako je to i jedini način da se otok spasi od intervencije krupnog kapitala koji je već "bacio oko na njega".

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

Stari Komentari (17)

 • Poluotok? (Gost)

  Triba znat da naša obala tone oko 1 mm godišnje pa je u 1. st. pr. K. sadašnja obala bila za oko 2,1 metar viša, odnosno more pliće. Kako ni danas more tu nije dublje od oko 3 m moguće je da je to bio nekad i poluotok ili otok s prevlakom kao u Sv. Stefanu u Crnoj Gori, preko koje se moglo pješke proći, pogotovu za vrijeme oseke i niske vode.

  Napomena webmasteru, odnosno autoru članka: isoletta se hrvatski prevodi s otočić, a otočac je nedalmatinski dijalekat (Lika)!

  oko 12 godina prije
 • BARBARINAC (Gost)

  sačuvajmo ovaj biser

  oko 12 godina prije
 • NEDA (Gost)

  U Jadranu je mnogo bisera koji djele sudbinu ovog otočića. Trebaju se dogoditi korjenite promjene u mentalitetu naših ljudi da bi se nešto učinilo po tom pitanju.

  oko 12 godina prije
 • (Gost)

  fala bogu da se netko sitija zaštitit Barbarinac, a šta je sa ostalim arheološkim nalazištima u Kaštelima?

  oko 12 godina prije
 • Nalazista (SotokucoBrce)

  pa ne nekin je izresta moderni, lipi, uklopljivi i atraktivni plutajuco-lebdeci stekat! :grin :p :grin

  oko 12 godina prije
 • (Gost)

  I na Adi Ciganliji izrestaju moderni ,lipi,uklopljivi,atraktivni plutajućo - lebdeći splavi.

  oko 12 godina prije
 • (Gost)

  Trebalo bi ga dat vuku da na njemu napravi štekat! 8)

  oko 12 godina prije
 • (Gost)

  :sex

  oko 12 godina prije
 • (Gost)

  cekaj, ovde se govori da je bija u posjedu obitelji Cambi. onda nije ni vranjicki ni sucuracki nego kambelovski.

  oko 12 godina prije
 • (Gost)

  mislim da ne tone tlo nego da more raste za visinu koju je prvi komentar naveo.
  obitelj Cambi nije kambelovska obitelj nego su i u Kambelovcu imali posjede i kaštel.

  oko 12 godina prije
 • Pa (SotokucoBrce)

  po znanstvenicima (GPS mjerenja), tlo se stvarno pomice oko 1mm godisnje u dubinu i malo prema jugu a more istovremeno raste s globalnin otepljenjen, a ko zna kako ce to bit, to su vec stvari daleke buducnosti. Bog daje, Bog uzima.

  oko 12 godina prije
 • (Gost)

  Ima jedan Rus, interesira se čovik, kupija bi ga, pa me pita čigov je. Di ću ga poslat, u Sućurac ili u Vranjic. Ozbiljno.

  Rus ima volje napravit pravi pravcati dvorac tamo, ništo ka osmi kaštil, sa moston koji se diže i spušta. A unutra ekskluzivni riblji restoran i 4 - 5 soba di bi gosti \"plačali zlaton\" spavanje.

  Ča vi mislite? Bi li prodali?

  oko 12 godina prije
 • Poluotok? 2 (Gost)

  Dopunija bi sebe i SotokucoBrce:
  Podizanje morske razine zbog zatopljenja je noviji proces star oko 50 ili najviše 100 godina (od otkrića parnog stroja i njegove masovne uporabe, velika krčenja šuma), a zadnji put je taj proces bija na kraju zadnjeg ledenog doba kad se led otopija do na razinu one od prije recimo 100 god. a to je bilo prije oko 15.000 god. )a počelo je prije 25.000 god.) Tada su (ili čak i prije) Europu naselili prvi pravi ljudi. Prije njih su bili neandertalci (i naš Krapinski čovjek) koji su bili otporniji na zime (kažu da su zato imali šire nosnice).

  Izgleda da je i za vrijeme Rimljana bilo toplije nego u nas do prije 50-100 god, ali je to povezano sa periodičkim (1000-god.) promjenama u svezi nagiba zemljine osi i još nekim astronomskim pojavama.

  Obje navedene pojave, kao i ova najnovija u svezi zatopljenja, su GLOBALNE pojave, tj. zahvaćaju cijeli svijet, odnosno uzrok im je pojava koja se odnosi na cijelu zemaljsku kuglu bez obzira što posljedice nisu svugdje jednake.

  Razlog zašto naša obala TONE je zato što se na relativno manjem prostoru tako manifestira jedna globalna pojava koja se TRAJNO I RELATIVNO POSTEPENO odvija, a to je pomicanje tektonskih ploča.
  U našem slučaju se Afrika i Južna Europa PRIBLIŽAVAJU i u tom stiskanju se Apeninski poluotok (Italija) i Balkan (Hrvatska) približavaju, a pojava se očituje da je Jadran SVE DUBLJI, a moguće je da je i Kozjak (i ostali Dinaridi) nešto viši.

  In šoma di šoma, izvorni pod Dioklecijanova podruma (koji je još niži od današnjeg > vidi ostatke na zapadnom dijelu), kao i neki ostaci trga u Trogiru i drugdje, a kao i ostaci luka u K. Sućurcu, Solinu i Resniku itd. pokazuju da pe sve to bilo niže za oko 2 m nego bi trebalo biti da se obala nije spuštala.

  Isto tako se procjenjuje da je neandertalac koji je vjerojatno prije 50.000 god. boravio u Mujinoj (ili MuHinoj od - muha) pećini (na pola puta od Planoga do Labina) umjesto mora gledao zelene doline, a da su samo otok Vis i Lastovo bili otoci.
  ____________________

  Koliko znam Barbarinac je zapravo u PRIVATNOM vlasništvu obitelji Kolega iz Kaštel Kambelovca koji žive vanka i traže povrat oduzete imovine u komunističkom dobu po posebnom zakonu.
  _________________

  Pogledajte na www.kastela.hr GUP - 1. namjena pa ćete vidjeti da je na otoku namjena za[U] NIŠTA[/U] (nema boje ni oznake) - TOLIKO DA ZNATE KAKO NAM JE GUP [B]\"DOBAR\"[/B] i koliko su oni koji su ga radili i o njemu donosili odlike mislili glavom.

  Srećom, nisu zabiravili staviti oznaku da je zaštićen (mislim da je to zasluga prvenstveno Ministarstva kulture), a srećom u PPU-u je označen kao poljop. i šuma.
  DAKLE, NA BARBARINCU SE [B]NE SMIJE NIŠTA GRADITI[/B] OSIM ONO ŠTO JE ZA REKREACIJU I ZA, RECIMO, ARHEOLOŠKI PARK, A SVE UZ DOZVOLU I NADZOR ZAŠTITARA.

  Rusu recite bye,bye ! :grin

  Evo linkova s kazalom i primjedbama!

  [URL=http://www.slibe.com/publicimage/b3cae75b-GUP_-_1__namjena/]Barbarinac, GUP - 1. namjena[/URL]
  1. NAMJENA PO GUP-u > NIŠTA (NEMA NAMJENE !!!)

  [URL=http://www.slibe.com/publicimage/77ba0d64-GUP_-_4a__zašti/]Barbarinac, GUP - 4. zaštita[/URL]
  2. PO GUP-u – PLAVO ŠRAFIRANO > ARHEOLOŠKO PODRUČJE
  1.4. – TIŠIĆ
  1.5. – BARBARINAC

  [URL=http://www.slibe.com/publicimage/013c1221-PPU_-_1__namjena/]Barbarinac, PPU - 1. namjena[/URL]
  3. PO PPU- u JE (SREĆOM) OSTALO POLJOP. I ŠUMSKO ZEMLJIŠTE !!!

  oko 12 godina prije
 • popravak (Gost)

  [URL=http://www.slibe.com/publicimage/77ba0d64-GUP_-_4a__zašti/]Popravka za Barbarinac, GUP - 4a. zaštita [/URL]

  oko 12 godina prije
 • popravak 2 (Gost)

  Opet ne radi!
  A valjda će sad radit :?
  [URL=http://www.slibe.com/publicimage/abbea043-GUP_-_4a__zastit/]Barbarinac, GUP -4a. zastita[/URL]

  oko 12 godina prije
 • (Gost)

  Evoga sad napokon radi :)

  oko 12 godina prije
 • vidi,vidi (Gost)

  Izgleda da je onaj komentar bio blizu istine, jer ako obitelj Kolega(koji nisu iz Kambelovca iako imaju zemlju u kambelovcu) ima vlasništvo na Barbarincu onda kambelovac je vlasnik barbarinca.
  A ko će dat kambelovac ,najjači cmo.

  oko 12 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara