MALI, ALI VAŽAN KORAK ZA PROSTOR KOJI STOJI ZAPUŠTEN VIŠE OD DESETLJEĆA
Prostor i objekti nekadašnjeg Adriavinila u Kaštel Sućurcu, prodani su tvrtkama Kemokompleks i Lavčević još prije 13 godina i od tada do danas Kaštelani se nadaju da će novi vlasnici poduzeti mjere i korake da to područje više ne bude crna točka Kaštela i tužan spomenik stečajnih postupaka i privatizacije.

Tih istih 13 godina ništa se posebno nije događalo na tom području, a tek prije nekoliko dana napravljen je maleni, ali značajan korak, potpisan je ugovor između Grada Kaštela i vlasnika o zajedničkom financiranju urbanističkog plana uređenja broj18.

- Grad je po zakonskim propisima i sam mogao dati napraviti taj plan, ali željeli smo u suradnji s vlasnicima i investitorima napraviti UPU kojim bi ta siva ili crna industrijska zona postala ono što i treba biti, atraktivan i vrijedan prostor u Kaštelima. Trebat će vremena da se nešto tu konkretno napravi, ali izrada ovog plana prvi je korak ka tome cilju – kazao je o ovoj temi zamjenik gradonačelnika Zoran Bonacin, napomenuvši da su pokušaji dogovora s vlasnicima bili dugotrajni i trajali su oko dvije i pol godine.

Bonacin je naglasio da se radi o 24 hektara atraktivne površine uz more, koje je GUP-om Kaštela određeno kao isključivo turistička zona.

Nacrt ovog ugovora kaštelanski vijećnici usvojili su prije približno godinu dana. Kako je tada naglašeno radi se o proaktivnom djelovanju Grada Kaštela kako bi se problem prostora nekadašnjeg Adriavinila pomakao s mrtve točke.
Ugovorom se Grad obavezuje s 50 posto financirati izradu UPU-a dok će po 25 posto financirati Kemokompleks i Lavčević. Prema ugovoru, ukoliko vlasnici, odnosno supotpisnici Ugovora ne bi izvršili svoju obvezu, Grad će izradu UPU-a podržati i izvesti do kraja, a supotpisnicima će se naplata provesti ovrhom.
Ugovorom nije navedena cijena izrade koja će se utvrditi nakon što Grad provede natječaj za izbor izrađivača UPU-a, nakon čega će se izraditi aneks ugovora s troškovima i rokovima. Jedna od pretpostavki je da će izrada UPU-a koštati oko 200 tisuća kuna.
Za naglasiti je da ovaj Ugovor ne donosi detalje o sadržajnoj izradi UPU-a, u kojoj će, kad započne, smjernicama sudjelovati i vlasnici i Grad, s naglaskom da se radi isključivo o zoni T1.

Podsjetimo, iako je početna cijena Adriavinila bila 15 milijuna eura, on je prodan tek iz petog pokušaja i to za 5,3 milijuna eura pa su tako novi vlasnici kupili zemljište i objekte po cijeni od 24 eura po metru četvornom. Pri kupovini vlasnici su planirali u dvije godine demontirati i ukloniti postrojenja, a nakon toga prići izgradnji marine, hotela, više od tisuću apartmana, te su obećali dovršetak cijelog projekta u roku pet godina.
Dovršetak projekta, prema tadašnjim najavama, donio bi nekoliko stotina novih radnih mjesta na kojima su svoju budućnost vidjeli i Kaštelani.

Zbog svih planova i u svrhu poticaja tadašnja gradska vlast oslobodila je privremeno nove vlasnike plaćanja značajne svote komunalne naknade, no tada je sve stalo, odnosno osim uklanjanja vinilkloridmonomera, za što su dobili poticaj lokalne i regionalne uprave te financijski uspješne prodaje pojedinih materijala poput čelika ili bakra, ništa nije ni počelo.
Nakon godina neaktivnosti, vlasnici su odustali od prvotnih planova te su dali izraditi novi poslovni plan prema kojem je na tom prostoru trebalo niknuti čak devet hotela, marina, trgovački centar, sportski objekti i različiti drugi sadržaji, ali i stanovi.
No, za novi plan trebala im je izmjena GUP-a Kaštela, ali kaštelanski vijećnici nisu se složili s prenamjenom, te su zaključili da projekt uređenja tog područja, iako je riječ o privatnom vlasništvu, bude gradski projekt, na kojem će biti i javnih sadržaja.

Nakon što im je prije nekoliko godina Gradsko vijeće odbilo zahtjev za promjenom zone namjene iz turističke u mješovitu, Kemokompleks i Lavčević nisu poduzeli ništa za bilo kakvom realizacijom na tom prostoru, a u izjavama medijima često su spominjali da im za konkretne korake nedostaje UPU tog područja.
Upravo zato, potpisivanje ugovora o zajedničkom financiranju urbanističkog plana uređenja koji će definirati sadržaje i infrastrukturu na tom području, trebao bi biti značajan korak prema odgovarajućem budućem rješenju izgleda i svrhe tog prostora.


KOMENTARI:

Stari Komentari (30)

 • (Gost_7200)

  počela su predizborna obečanja

  oko 1 godine prije
 • jema Boga i bit će praVice (Gost_3199)

  a Kada će se obeštetit prvotni ,a i njihovi pravni sljedbenici zemljišća i poSjeda?oće Li iz steČajne mase iLi nekako drugovačije?

  oko 1 godine prije
 • (Gost_5307)

  Ovo je sramota onog koje je ovo proda,ZNA SE da je njima bilo najvažnije stavit proviziju u đep a vi se yebite
  Umjesto da se prodaja uvjetovala da se to područje u nekom roku ( dvi,tri ili pet godina) oplemeni i i stavi u funkciju ,ako ne vraća se vlasniku bez povrata sredstava,pa da vidiš kako se ovi nebi ponašali ovako,ali yebigb,koje je jamio,dobro je jamio,......
  Ante,di si ,nemate već dugo,jesili riješio sve kadrovske probleme,nakupilo se i ostalih probleme,
  Čovječe javi se ,zabrinuti smo ?!?!?!?!

  oko 1 godine prije
 • (Gost_201)

  Glavno da su oni zaposlili nove uhljebe u općini.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_5143)

  Godtu 5307 vidim da si se zabrinia za našeg Antu to nije problem doznat večinom vrimena provodi sa Berketom rade plan kako se još pròširit znam da če se ljudi zapitat kako to da su njih dvoje dobri triba širit prijateljstvo ?????

  oko 1 godine prije
 • domači (Gost_2195)

  Kad će šetnica priko jugov, uzmore. Gdje su djela ostavimo se planova.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_2217)

  goste 2195 gotova je setnica
  rolamo se do trogira
  berket je napravija

  oko 1 godine prije
 • (Gost_5143)

  Gostu2217.Što je to Berket napravia nemoj te širit lažne informacie jer čete uistinu što je on uništia i prisvoija zato budi kuco.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_2217)

  goste 5143 kako ne razumis
  kruzere je doveja u jugovinil,zicaru napravija
  prirez smanjija
  sve je on to napravija i prugu ukopa

  oko 1 godine prije
 • (Gost_4156)

  Proc jos 20 godin do drugog ugovora. Di vi zivite?

  oko 1 godine prije
 • (Gost_1095)

  koliko je godin berket bija na vlasti i ko je bija župan u to vrime. ko je svo drugo vrime od 90-e bija gradonačelnik i župan. osim prodaje šta su učinili.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_4089)

  da je Berketa bilo pustit na miru da radi kaštela bi bila pravi grad i imala bi infrastrukturu kakv i doliči jednon grada, Berket je bar proputova svit i vidija ostale kulture i civilizacije, šta se nebi moglo reč za sve ostale gradonačelnike kaštela i župane splitsko dalmatinske županije.
  U ostalon više Berket ima zaposleni u svojin firman, od opčine Kaštela. A ima i veči prihod od opčine Kaštela a manji rashod.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_120)

  Je li to oni berket šta je dolazija na posa u jedanest a odlazija u jedan a ponediljkoni petkon je bija na selu?

  oko 1 godine prije
 • virhmeOd (Gost_81)

  120 primite na znanje da je loše vođenje svih vlada od 1993 do sada rezultiralo lošim vođenjem javnih poduzeća i javnih financija. te slijedom navedenog državu tjera na zaduživanje u inozemstvu, a ono dovodi do toga da iz godine u godinu , radi vraćanja dugova, moramo prodavati sve više i više nacionalne imovine. jasno je da će našu današnju neodgovornost plaćati naša djeca, sutra. baš kao što kaže mudra biblijska prispodoba: očevi jedu kiselo grožđe, a djeci trnu zubi.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_81)

  powered by Lj.I. :)

  oko 1 godine prije
 • (Gost_4120)

  Goste 120, današnja vvlast je cili dan na radnom mistu, pa je veliki posa! Evvo nas na odlaganju smeća, oli kućnog otpada, Berketova ideja sada dolazi do mozga našoj vlasti, pametnom dosta!Osnivanje "modro-zeleno" prvi korak, ideja o komposni, odvajanje otpada, ajmo Udovičiću, Novaku .....pejs copy???

  oko 1 godine prije
 • (Gost_8412)

  Ne treba raditi UPU, već DPU što godinama od Grada traži Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost i Agencija za zaštitu okoliša i prirode, kako bi se prije bilo kakve izgradnje i iskorištavanja prostora provela sanacija radioaktivnog materijala sa područja izgrađenog lukobrana kao i postojećeg sarkofaga uz sami zapadni rub Jugovinila. Tek nakon provedene sanacije može se pristupiti razmišljanju o namjeni našeg ''atraktivnog'' prostora, uz napomenu da će isti imati, radi izgradnje novog sarkofaga, ograničenu iskoristivost. Dakle, radi se samo o predizbornom triku.

  oko 1 godine prije
 • cima (Gost_3018)

  ..zato ja gledan kako ono više nema vlakova po štriki kad sad čujen da je berket ukopa... a vidin i ogromnu brodusinu u konalu pa pitan da čiji je to brod a susid govori to ti je oni brod od Šime šta je reka da će donit 80 milijardi dolori ali je malo okasnija ..nego bolje ikad nego nikad govori mi susid a ja i dalje ne razumin .. i onda ćutin kako me je Ona potegla lakton pod rebra i ništa ronja da šta se vrtin bez veze i u to san doša sebi malo otra oči,nadija šlape i na ponistru zapalija španjulet..opet su me zajebali i u snu, vidin da je sve isto ka i jučer....nema brodi..štrikon vozi di koji vlak puno manje nego pri...jedino mi susid gradi novi otel posli nego je doša iz zagreba sa visoke dužnosti .. opet dobro ...njemu ..nego nan drugin koji redovito glasujemo za njih ''domoljube''...

  oko 1 godine prije
 • (Gost_2203)

  Kad ce na red Hotel Palace???

  Dok njega ne sredite kako god znate nemojte se S NICIM hvalit jer ono je tuga i sramota Kastela. Kad vidimo stare slike, sjetimo se susura, gostiju i dogadanja pa usporedimo danasnje stanje- kompletan pad civilizacije!
  Stoga, uvatite se posla!

  oko 1 godine prije
 • (Gost_2196)

  Grad Kaštela je najnesretnije područje u Kaštelanskom zaljevu od početka svoje priobalne povijesti, počevši drugom polovicom 15. stoljeća. Kao da ih je stvorila prasica i svakome dala po jednu svoju čiču da žive svako za sebe i da ji se za drugoga ne Hebe. Tako su stoljećima živila ta sela, a onda su ji počela naseljavat još veće seljačine koje su samo brojčano Kaštela pretvorili u "veliki grad", ali grad malograđana! Za razliku od Trogira i Solina, da o Splitu i ne govorimo, Kaštela su imala i nesreću da su birala nesposobne i netalentirane gradonačelnike: jedan je bija pravnik, linčina, čak i slab vozač; drugi je bija vatrogasac kojemu je bilo najvažnije gasit političke požare oko sebe; treći je profesionalni Imoćanin sa svim karakteristikama torbara, a četvrti morski žabar na suvome koji od kulture priznaje samo sport. Svi su oni bili netalentirani gradonačelnici koji su unazadili Kaštela, pa se i sada ovaj grad zove "grad od sedam sela". Zato se i kaže: kakva mater takvo je i dite!

  oko 1 godine prije
 • (Gost_1192)

  Koji UPU, koji DPU? Glavno da je provedeno zapošljavanje stranačkih uhljeba u općini.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_2661)

  ajde nemojte tako. glavno da su potpisali :D

  oko 1 godine prije
 • (Gost_3029)

  Zeleno i modro je osnovano da se uhljebe brzović i maglica.to je prava istina a ne berketova vizija.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_5209)

  Gost 2196 je napisa pravu istinu o Kaštelima.I kad priznamo određene greške u razvoju mista onda možemo kvalitetno gradit budući razvoj.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_4178)

  a zasto nedate javno na uvid ugovor o kupoprodaji??? Da vidimo uvijete kupnje....i sto u slucaju ne ispostivanja???? Nista o toga jer je to cigan Moralic koji od morala nema dz...jadna van majka nametnicka....di je ugovor od Palace-a?? Sljame jadni uhljebarski

  oko 1 godine prije
 • (Gost_5564)

  A di je ugovor od Adriakema?

  oko 1 godine prije
 • filomena (Gost_3207)

  di je ugovor od šećerane
  partila je i ona manje mukte

  oko 1 godine prije
 • (Gost_2148)

  Općina nam buja brojem zaposlenih. To je glavno. Šta postavljate glupa pitanja?

  oko 1 godine prije
 • (Gost_2405)

  Najcrnja točka u Kaštelima je Vinalko u Starome!!
  Suludim pomorskim zakonima držaava neda s južne i istočne strane napravit isto šta je napravljeno sa zapadne i sjeverne.Nasut da se makne valove od prozora i krova. A to je uvjet da se s vinalkom išta dogodi osim da se štakori kote u njemu.
  A ON JE USRID SELA!!!!!!

  oko 1 godine prije
 • 2405 / (Gost_1665)

  2405 je, jee tvoga sela,;) ama nije moga ;) umom selu je Neoplanta :p

  oko 1 godine prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara