SVIBANJ I LIPANJ NOVI ROKOVI
Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković u utorak se u Trogiru sastao s predstavnicima trogirske Gradske uprave i Hrvatskih cesta te predstavnicima tvrtke Viadukt, a glavna tema razgovora bilo je trenutno stanje radova na novom mostu za Čiovo. Ovom prilikom ministar i suradnici odgovarali su na pitanja novinara, među kojima se našlo pitanje radova na brzoj cesti kroz Kaštela.

Za lošu dinamiku radova na projektu mosta, koji se 85 posto financira iz fondova EU, Butković je direktno prozvao izvođača radova i zatražio od Vijadukta da u roku osam dana da garanciju kako će radovi, koji su prema najavama, do kraja godine trebali biti gotovi, završe u novom roku,  do 15. lipnja iduće godine.

- Današnji sastanak bio je buran, a most neće biti gotov do kraja godine kako je bilo planirano zbog problema s izvođačem radova. Izvođaču smo dali rok od osam dana da se zbroji i odgovori nam te da pruži garancije kako će završiti gradnju mosta do novog roka, a to je 15. lipnja slijedeće godine -  kazao je ministar Butković novinarima te naglasio kako će u slučaju da u roku od osam dana izostane odgovor, razmotriti I neke druge varijante, među njima i raskid ugovora s izvođačem.
Ministar Butković također je kazao kako odgovornost za kašnjenje nije na Ministarstvu, Hrvatskim cestama, nadzoru, Gradu Trogiru, ni projektantu, već je odgovornost isključivo na izvođaču radova. Spomenuo je probleme s kojima se izvođač susreće, no naglasio je kako Ministarstvo ne trebaju zanimati njihovi interni problemi, već ugovori i rokovi.  O kakvim se problemima radi više je kazao predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić.

- Tu se radi o internim problemima izvođača radova, a među njima to je problem kojeg imaju s dobavljačem čeličnih konstrukcija, odnosno zapali su u teškoće s dobavljačima iz Makedonije. To su problemi koji traju već neko vrijeme, ali sada su eskalirali - objasnio je Škorić.

Iako je zatražio garanciju od izvođača radova da će projekt dovršiti do polovine lipnja slijedeće godine, ministar Butković pokazao je sumnju da će se taj rok ispoštovati, no naglasio je kako će Ministarstvo sve učiniti da navedeni datum bude krajnji rok za završetak radova.

 - Zbog cijele situacije u segmentu financiranja napravljeno je faziranje, odnosno financije su prebačene u novo operativno razdoblje pa ni tu više neće biti poteškoća – također je kazao ministar.
Prema najavama novi sastanak u Trogiru održat će se za približno petnaestak dana.

Imovinski problemi i dodatni radovi zakočili i brzu cestu

Ministar Butković u svojim odgovorima novinarima naveo je važnost što skorijeg dovršetka rekonstrukcije brze ceste kroz Kaštela, no odgovore na brojna pitanja novinara o problemima, sporosti radova, katastrofalnim stanju ceste tijekom rekonstrukcije njenog dijela, ovog dana dao je predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić.

- Na projektu rekonstrukcije brze ceste imamo određenih imovinsko – pravnih problema. I sami znate da su kroz postupke legalizacije bespravno sagrađenih objekata nastali novi problemi koji nam otežavaju radove na trasi. Mislim da ćemo u suradnji s uredom državne uprave, koji provodi izvlaštenje, do kraja godine uspjeti riješiti sve te imovinsko – pravne probleme te je plan da radovi budu gotovi do 1. svibnja iduće godine – kazao je Škorić.

Novinari su predsjednika Uprave HC-a upoznali i s činjenicom da se radovi sporo ili nikako ne izvode i na područjima gdje nema imovinsko - pravnih problema, iako bi se mogli izvoditi radovi na instalacijama i slično, na što je on odgovorio kako su u pitanju određeni radovi koji nisu bili predviđeni ugovornim troškovnikom, no kako su postignuti dogovori i odluke oko tih radova te da nema više zapreka da se na tim dijelovima ceste radovi ne izvode dalje.

Isto tako, novinari koji svakodnevno prate tijek radova na brzoj cesti okarakterizirali su ih kao smiješnu sliku jednog bagera i trojice radnika.

- Cijeli taj projekt traje predugo i vidi se da je realizacija spora. No, uz sve objektivne probleme u jednom trenutku došlo je i do financijskih problema – kazao je Škorić, a na novinarsko pitanje o kakvim je problemima točno riječ zaključio je kako cijeli projekt traje predugo te da su financijski problemi otklonjeni i još jednom konstatirao kako će svi radovi biti gotovi do 1. svibnja iduće godine.

Bez vinjeta na cestama, ali uz restrukturiranje cestarskih tvrtki

Među temama o kojima je ministar Butković razgovarao s novinarima bila je i tema vinjeta na auto cestama. Ministar je ovom prilikom kazao kako se odustaje od naplate cestarina putem vinjeta, premda je on osobno za tu opciju.

- Bio sam zagovornik vinjeta, ali, jedno je što ja mislim i što bih ja, a drugo je da nam dolazi devet milijardi kuna na naplatu. Mi autoceste nećemo prodavati niti ići na model monetizacije pa uprihoditi od koncesijske naknade dvije ili tri milijarde eura, zatvoriti dio dugova, a ceste dati nekome na 40 godina. One ostaju u hrvatskom vlasništvu. Nama u 2017. godini na naplatu dolazi oko devet milijardi kuna i to nam je jedna od najtežih godina, a pritisak će biti I u slijedeće dvije godine. Ne smijemo dozvoliti pad prihoda u cestarskim tvrtkama u tim godinama -  rekao je Butković I najavio restrukturiranje cestarskih tvrtki.

Na upit hoće li biti otpuštanja radnika prilikom restrukturiranja cestarskih tvrtki, ministar Butković je kazao kako neće biti masovnog otpuštanja radnika, ali će se restrukturiranje provesti.


KOMENTARI:

Stari Komentari (23)

 • (Gost_7215)

  Čim dodje adeze ekipa sve staje i uspori se. Nije da hvalim prošle , ali napisali su i dobili novce za Most i brzu cestu, krenulo se i napalo sa radovima. Došla 2016 i sve stalo nema kopanja nema ničega kao prije 10 godina kad je Kalmeta lovu odnio u Zadar i sebi napravio Kalmetinu a mi smo cekali 6 godina da se završi poluproizvod od ceste do Planog

  oko 1 godine prije
 • (Gost_7118)

  prošli put u zadar a sad će sva lova otić u metković

  oko 1 godine prije
 • (Gost_3061)

  sve ce zavrsiti..na vrime..;)

  oko 1 godine prije
 • (Gost_3237)

  izbori su u svibnju,zato nema straja!

  oko 1 godine prije
 • (Gost_1205)

  Di su ante sanader i ževrnja,pa ministar je iz njihove stranke,šta ga sad ne uhvate već kad im je tu ,jer njima se ne ide u zagreb borit se za svoje ?
  Ima još problema ,i to starih nerješenih,cesta do omiša,most kaštela-split,tunel kroz kozjak itd,itd......
  Gospodo kad će te se naučit pameti,neće vam niko dat ako ne tražite sami,pa zar vam primjer kolege kalmeta nije dovoljan,svaki dan u zagreb i dosađivat,tako će te nešto dobit,a ne vi se uhvatili rješavanja kadrovske politike ,gospido pa dokle ????
  Rok završetka brze ceste ,svibanj 2017 ??? garant neće bit gotova ,još jednu sezonu ćemo se gužvat i dokazivat strancima kako smo veliki radnici ?!?!?!?!?!?! a da ne govorimo o gubicima u turizmu......

  oko 1 godine prije
 • (Gost_4156)

  A zasto je krepa Jugovinil, tamo se nista ne dogadja . Dokle ce mo gledat one rusevine? Bitno da se Zevrnja opet kanditira. To je vazna novost. Jeli postoji neko u Dalmaciji ko je odgovoran za sramotu. 25 godin gledamo ovu rugobu nikoga nije briga.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_6233)

  šta smeta da su ruševine. glavno da imate zdrav zrak

  oko 1 godine prije
 • (Gost_6559)

  Škver gase a posa daju pastirima iz Makedonije, a most na ulazu u Škver...
  Biće ga nema ko zavarit jer su radnike toliko plaćali da su od sjevera Švedske do dna Afrike završili..

  oko 1 godine prije
 • (Gost_8467)

  Đava odnija prišu

  oko 1 godine prije
 • (Gost_1931)

  Brza cesta kroz Kaštila od kraja 2017 a most (i spojne ceste do Okruga) do lita 2018....na ovo se možemo kladit!

  oko 1 godine prije
 • (Gost_2191)

  Koliki je koeficijent? ;)

  oko 1 godine prije
 • (Gost_6249)

  Nije ovo brza cesta, nego seoski put zahvaljujući izmjeni projekta posađivanjem gomile semafori. da Bog da se nikad ne završila i ostala ovakva.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_8179)

  Butkovic je retard, laže čim zine,samo njihova nesposobnost produžava radove, sud ne može riješiti 5 godina imovinsko pravne odnose za teren koji je nelegalno izgradjen, to ima samo u drzavama mita i korupcije

  oko 1 godine prije
 • (Gost_9120)

  A kako je moguće rješit sporne parcele u Kambelovcu kad je veliki gazda sponzor stranke na vlasti pa nedozvoljava da mu se prikjućna cesta za nadvožnjak približi dvorcu koji je nelegalno sagrađen

  oko 1 godine prije
 • (Gost_6002)

  Odgovara: # 409372

  onda je Split pun seoskih putova

  oko 1 godine prije
 • (Gost_116)

  Možda je i retard, ali eno niki dan kad je vamo dolazija asfaltira se je komadić u Starome.;)
  (Leža je prije toga raskopan 10 miseci , s 10 dana rada na njemu)
  Triba bi obić 2put misečno, najmanje.
  E sad jel doša potpisat kakve dodatne ure ili šta tako, neznam, ali znam da po Splitu skroz elegantno izvlaste onog čije je na trasi prometnice.
  Ne jednom nego stalno to rade, pratite malo po novinama, svako malo negdi neki "domobran" iskoči.
  Tamo čak i privatne firme izvlašćuju pojedince, tipa Svaguše kraj trgovačkog centra.Samo ljude triba pošteno platit i sve ide.
  U nas su neke druge igre, 100%..
  Meni i nije bitno da se ono brzo završi, bitno je da se 2-3 crne točke rješe da se auta ne razbijaju i da se ne stvaraju krkljanci.
  A najbitnije je zabranit im da ograde i raskopaju cestu di ne namjeravaju radit na njoj, i di će onda ležat raskopana!!!

  oko 1 godine prije
 • (Gost_9811)

  Tako to biva kad se gura izvođač koji je u dugovima i neredu...ali po političkoj liniji mora dobiti posao! Sad kad je stani pani, dodijelit će posao onima koji to mogu i znaju napraviti...a što je najvažnije i imaju s čime...Viadukt dok je poplaća dugove i našao nekoga to želi s njima raditi i davati im materijal, jer naravno ne plaćaju kao većina domaćih poduzeća prošao je rok...a vjerovatno ne plaćaju ni radnike...ali Trogir je navika mogu oni još koju godinu tako -.)))

  oko 1 godine prije
 • (Gost_4089)

  a da je opalit kaznu i penale za svaki dan,tjedan,misec.
  izvođač se nema na šta vadit, pobjedija je na natječaju, priložija je reference........ i šta sad ??? most neče bit gotov !!!!

  toga ima samo u hrvatistanu

  kazna 500 miljuna kuna pa neka se kusuraju.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_564)

  Ovi nasi nisu nista ucinili za nas kraj od osnutka ove lipe nase domovine. jedino se unistavalo i rasprodavalo a ova magistrala je sramota kakve nema koliko to traje. most se mora malo dricat da bude u skvari.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_1096)

  "Gospodo kad će te se naučit pameti,neće vam niko dat ako ne tražite sami,pa zar vam primjer kolege kalmeta nije dovoljan,svaki dan u zagreb i dosađivat,tako će te nešto dobit,a ne vi se uhvatili rješavanja kadrovske politike ,gospido pa dokle ????"

  Gade gadljivi, srami se i ti i ževrnja i kalmeta, kad podržavaš takvu vlast. Lupežu i pokvarenjače, znaš li da je za kalmetine vlasti u Zadru prirez bija 0%, šta znači da smo svi budale, a oni pametni, pa pustili druge da ih financiraju. ja tako ne bi tija, a ti ako misliš da je to u redu, misto ti je u remetincu, pa igraj domino s kalmeton. Pljuc!!!

  oko 1 godine prije
 • (Gost_4788)

  Barbarski narod bez kulture i povijesti.

  -Benito Mussolini, Pula 1922

  oko 1 godine prije
 • (Gost_2770)

  Naša je mafija med i mliko kakve su po zapadu.
  I nije mafija kriva šta ovi nedaju vozit donjim trakama od Kambelovca do Lukšića dok ne završe Gomilicu i Stari.
  Ili šta nije prvo napravljen nadvožnjak u Starome.
  S te 2 stvari gužvi nema.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_2770)

  Izvrstan ti je izvor za citat, zasjenio je kulturom i djelima, Dantea, i Leonarda...

  oko 1 godine prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara