hren

ODGOVOR CARINSKE UPRAVE POVODOM DANAŠNJEG DOGAĐAJA
Inspekciji nadzor nad starijim gospodinom koji je prodavao blagdanske aranžmane, a koji su u petak ujutro u Kaštel Štafiliću obavili članovi jedinice Carinske uprave, naveli su nas da o tom slučaju pošaljemo službeni upit Ministarstvu financija, odakle nam je istog dana stigao odgovor.

A njihov službeni odgovor donosimo u cjelosti.

- Zakonom o carinskoj službi (NN 68/13 i 30/14) propisan je djelokrug rada carinskih službenika koji obuhvaća između ostaloga i nadzor sprječavanja obavljanja neregistrirane djelatnosti, kao i nadzor nad provođenjem propisa u obavljanju djelatnosti trgovine. Ovlasti carinskih službenika propisane su također odredbama Zakona o carinskoj službi (NN 68/13, 30/14), a to su:  prikupljanje, procjena, evidentiranje, obrada i korištenje podataka i obavijesti, pregled dokumentacije te provjere vjerodostojnosti i istinitosti isprava, provjera istovjetnosti osoba, provjera statusa i svojstva robe, pozivanje, davanje upozorenja i naredbi, privremeno ograničenje slobode kretanja, pregled osoba, pregled robe, praćenje, zaustavljanje, pregled i pretraga prometnih sredstava, ulazak,pregled i pretraga poslovnih prostorija, prostora i objekata, privremeno oduzimanje roba i isprava i uporaba sredstava prisile.

Sukladno odredbama posebnih propisa, pa tako i Zakona o trgovini (čl. 10. St. 3.), a čije je provođenje u nadležnosti Carinske uprave, određeno je: „Prodaja robe na javno-prometnim površinama na štandovima i klupama izvan tržnica na malo, prodaja putem kioska, prodaja putem automata i prigodna prodaja, može se obavljati samo na mjestima koja svojom odlukom odredi predstavničko tijelo mjesno nadležnog grada ili općine“. 

Ustrojstvene jedinice Carinske uprave skladno  svojim ovlastima i propisanom djelokrugu rada dužne su bilo unaprijed planiranim ili ciljanim mjerama nadzora kao i prema prijavama građana, obavljati  kontrolu prodaje na javno-prometnim površinama, te provjeravati  da li isti imaju dozvole nadležnog grada ili općine te druge nadzore koje su u nadležnosti obavljanja Carinske uprave ( prodaja trošarinskih proizvoda kao npr. alkohola i duhanskih prerađevina bez propisanih markica i slično) kao što je bio i slučaj iz vašega upita – zaključili su u svom odgovoru nadležni iz Ministarstva financija – Carinske uprave.


KOMENTARI:

Stari Komentari (22)

 • (Gost_3065)

  gospodo..a di ste bili..kad je grmilo i sivalo..;)

  oko 4 godina prije
 • (Gost_7065)

  A kako oni na pazaru u Starome neki imaju o.pg a prodaju svasta ab limuni sira kapule robe i niko i ne gleda al imaju dobre veze a nereste im to u poju nego su svi sverceri izuzev oni sta mrvicu imaju malo blitve koji sipak a treba i svi pregledat oklen to uvoze sa terminala .

  oko 4 godina prije
 • (Gost_4005)

  Sta bi ti i to malo sta na pazaru zarade uzea?

  oko 4 godina prije
 • (Gost_6234)

  Na pazaru nema poštenih: ili su veliki igrači koji korumpiraju lokalne vlasti i inspekciju, ili je guba sitnog zuba koja šverca u sitno. Oboje je isto, jer da mogu, i sitni bi postali krupni šverceri.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_1713)

  Odgovara: # 408989

  gostu 6234, ajde lipo kupi malo čevapa u konzuma i koje poljsko jaje

  oko 4 godina prije
 • (Gost_6234)

  "gostu 6234, ajde lipo kupi malo čevapa u konzuma i koje poljsko jaje"

  A koje ti mliko kupuješ? A fažol? Jer to ne kupuješ po pazarima.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_2114)

  I. Zanimljivo, cijela država opljačkana, narod osiromašen, doveden u bijedu i pojedinci na prosjački štap posebno umirovljenici (stari i nemoćni), a CARINSKA UPRAVA trenira strogoću na malom ispaćenom i poniženom Hrvatskom narodu od vlasti koja jedino primjenjuje zakonske propise na njemu! Dok veliki gelipteri (tajkuni) mirno spavaju i usput truju Hrvatski narod proizvodima sumnjive kvalitete bez ikakvog nadzora i provjere od strane iste te CARINSKE UPRAVE!
  Nastavlja se.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_2114)

  II. Sramota, nadležni iz Ministarstva financija – Carinske uprave pozivaju se na propise i lijepo vam odgovaraju o njihovoj nadležnosti nabrajajući iste, a vaše bi sljedeće pitanje za tu istu CARINSKU UPRAVU bilo: Kako su dopustili kada su tako revni kod provjere i njihova mogućeg „ulaska, pregleda i pretraga poslovnih prostorija, prostora i objekta, pregleda robe,“ da pojedini tajkuni i pljačkaši ovog Hrvatskoga naroda taj isti narod slobodno truju proizvodima sumnjive kvalitete, a ovaj stari gospodin iz bijede i neimaštine prodaje blagdanske aranžmane da bih preživio i na njemu ta ista CARINSKA UPRAVA jedino sprovodi ZAKON! Mizeran i kukavički rad Hrvatskih službenih institucija!!!

  oko 4 godina prije
 • (Gost_6125)

  Može ih biti sram koga vataju a milijoni im prolaze isprid nosa to su neznam kako ih nazvati neko KOKOŠARI uvatili se sirotinje i malih ljudi eto uvatili se Zvonka A da se uvatija čelavih i nabildanih švercera koji švercaju enormne količine alkohola i duvana neče jer mu čelavi reče da če ga sačekat i j...t njega i ako je oženjen j...t i ženu i njih neče vatat ma kako ih nije sram

  oko 4 godina prije
 • (Gost_2137)

  Birali smo ponovo HDZ velike rvatine i domoljube sa krunicom. koji nas je dovea do ruba siromastva i kontenjera. Svak ko je za njih zaokruzija ili je uhljeb ili obicna nepismena seljacina koja svoj narod svaki put na izborima gura dublje u zivo blato. Zivili Bog i Rvati.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_3096)

  “Ostatak svog života posvetit ću da Hrvatska postane onakva kakvom sam je sanjao 1989. kada sam ušao u politiku. To znači da bude zemlja morala i etike. To je moj temeljni cilj, a mislim da ću kroz ovaj proces to i uspjeti” reče Nadan koji je opljačka pola države, a oni maltretiraju čovika što je proda dva aranžmana.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_1118)

  Lako to, nego će i Sanadera oslobodit.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_8758)

  ima sta carinska uprava radit na pomorskom dobru u gomilici
  od nelegalnih parkinga nema cega nema

  oko 4 godina prije
 • (Gost_7240)

  Ko ga j#be kad nije iša pljačkat.
  Tako su lipo naštimali državu za sve vrste pljački, da je to jedino isplativo radit danas.
  Dakle ako policijoti oće stavit osumnjičenog za pljačku na poligraf, on na to mora pristati!!
  Sad mi vi recite, kad će lopov pristati na ispitivanje policije, i može li se nepristat i na druge metode ispitivanja?
  Ispada da policija služi samo tome da osuguravatelji i veliki trgovci mogu potamanit i izreketarit one manje.
  Ko bi drugi ima interesa od pustih pljački, da se istima ne staje na kraj??

  oko 4 godina prije
 • (Gost_7122)

  Hrvatska je čudna zemlja. Veliki lupeži se šetaju, dok se tlači prodavače aranžmana i ljude na pazaru.
  Hrvatska - zemlja čudesa.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_7567)

  Velikom lopovu skidaju kapu, a malom glavu.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_9097)

  Ovo je za otkaz carinicima.
  Cviće je bilo domaće a ne uvezeno, pa carina nema s njim ništa.Ka ni s penzionerom.
  Nesmi mu prić, nit ga išta pitat!!!

  oko 4 godina prije
 • (Gost_103)

  U normalnoj civiliziranoj i pravnoj državi oni bi bili već bez posla i na zavodu, ali ovo j k.... od države zato imamo što imamo. I dalje se Hrvatski narod truje vidimo svaki dan u medijima od geliptera (pljačkaša), a oni nisu ni jednom do sada naplatili kaznu za šporku rabotu (plasiranje i prodaju neispravne robe u prodaju, odnosno provjera statusa i svojstva robe,) prema Hrvatskom narodu kojeg oni trebaju štiti jer ih on plača..

  oko 4 godina prije
 • (Gost_2331)

  Ma koga oni štite? Narod sigurno ne. A to da ih plaćamo sve više i više, je činjenica. Dobro došli u Hrvatsku gdje se iživljavaju na "malom" čovjeku, a velike prevarante nitko ne dira.
  Ostavite se pazara i minimalne zarade, a hvatajte velike kriminalce, kojih je puna država.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_1111)

  "djedica ima lijepu kuću,a možda ima mirovinu i on i žena. možda mirovina nije velikaali ako je imao dućan onda nisu gola kost. sad ne znam jeli on prodavao aranžmane jer mu je trgovina ostala u krvi ili zbog bolesne žene što nije rečeno na početku kad je rečeno da ima bolji božić. neznam šta to znači bolji božić . ja sam 45 rođen i nismo imali ništa ka puno njih u selu ali veselja za božić imali smo više nego danas šta imaju dica.i mome ocu i mojoj materi nije bilo ništa neugodno jer nije bija bogat božić ka kulacima."

  oko 4 godina prije
 • radar (Gost_6244)

  Odgovara: # 409095

  ajme ti se svima nama s njima

  oko 4 godina prije
 • (Gost_1130)

  Odgovara: # 409101

  alice in wonderland... :-D

  oko 4 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij