ZA SADA ZAŠTIĆENA MUJINA PEĆINA, RIMSKA CESTA I STANOVNICI
Prema odluci Upravnog suda u Splitu, od 10. listopada, postupak izdavanja Rješenja o namjeravanom zahvatu eksploatacije arhitektonsko – građevnog kamena u Planom iz 2013. godine, koji se odnosi na tri eksploatacijska polja, vraćen je na početak.

Nakon što je početkom 2013. godine Ministarstvo zaštite okoliša donijelo navedeno Rješenje, a na temelju studija utjecaja na okoliš koje je za tvrtke „Vedro kamen“, „Kamenoklesarski obrt Ivan Gotovac“ te  „Disk mont“ izradila IPZ Uniprojekt Terra, Grad Kaštela te Milica Pušnik, Mate Barun i Ojdana Krnić podnijeli su tužbu protiv Ministarstva, koje su naknadno u dva navrata i nadopunjene.

Tužitelji su pri tom osporavali Rješenje o zahvatu navodeći povrede pravila postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje u Studiji utjecaja na okoliš, da prigovori izneseni na studiju nisu raspravljeni, posebno nije razmotren utjecaj namjeravanog zahvata na Mujinu pećinu i na Rimsku cestu, kako je zahvatom ugroženo zdravlje ljudi, kvaliteta poljoprivrednih kultura, da se u neposrednoj blizini nalazi dom za starije i nemoćne, kao i turistički objekt visoke kategorije te da se radi o području od izuzetne važnosti za ptice. Tužitelji su naveli i kako Studija utjecaja na okoliš nije bila sveobuhvatna i stručna te da je uočen niz nepravilnosti.

Sudska rasprava tako je trebala odgovoriti na pitanja je li Studija cjelovita s obzirom na kumulativni učinak, je li trebalo izraditi jedinstvenu studiju, jesu li pri postupku povrijeđene odredbe Konvecije o pristupu informacijama, je li obrađeno potpuno činjenično stanje vezano uz stanovništvo, poljoprivredu, životinjski svijet i arheološko nasljeđe, mogu li predmetni zahvati imati utjecaj na ekološku mežu te je li planirani zahvat u suprotnosti sa Strategijom održivog razvoja RH.

Tijekom sudskog postupka utvrđeno je Studija nije cjelovita, no da su primjedbe tužitelja o jedinstvenoj studiji neosnovane, kao i da je došlo do povrede prava na informiranje te je zaključeno da u Studiji nije dovoljno obrađeno postojeće i zatečeno stanje okoliša na koji bi zahvat mogao imati značajan utjecaj vezano za materijalna dobra, koji obuhvaćaju graditeljsko i arheološko nasljeđe te na stanovništvo što je obvezan dio Studije.

Zbog tog zaključka sudac Silvio Čović poništio je rješenje Ministarstva zaštite okoiša i cijeli postupak vratio na početak.

- Dokazano je da navedena studija nije zadovoljila uvjete i nevaženjem Studije prestala je trajati i koncesija, koja je izdana od strane Ministarstva.
Odlukom suda mora se provesti nova studija koja će ići na javni uvid i kada će građani moći sudjelovati davanjem primjedbi i prijedloga – kratko su nam kazali u Gradu, koji će unatoč  dobivenom sudskom postupku, sam morati snositi troškove jer u upravnom postupku svaka stranka podmiruje svoje troškove.


KOMENTARI:

Stari Komentari (7)

 • (Gost_3238)

  Ma jel Mujina ili Jurina pećina na kraju?! :)

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1099)

  3238 ćaćina (S.I.) je ;)

  oko 2 godina prije
 • (Gost_4128)

  Bilo bi dobro da se neko i dotakne kriminala u MZOIP. Zmajlovićevi kosturi iz ormara padaju svako malo: Cemex-studija RDF, Cemex objedinjeni uvjeti I put, Cemex objedinjeni uvjeti II put a sad i 3 kamenoloma u jedan. Inače IPZ Uniprojekt Terra firma koja je radila studiju i za drvne pragove a i za Lećevicu.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_5119)

  A sta smeta Mati Barunu

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1437)

  Kako ovo šugavo izgleda tamo...

  oko 2 godina prije
 • tri asa (Gost_3201)

  Kada je Mate Barun mogao napisati tužbu!!??? ...a kad onda ima vrimena
  zaigrat na karte!!!

  oko 2 godina prije
 • Labib Dalmatinski! (Gost_8141)

  Pustite vi nas Labin Dalmatinski na miru, to je nasa djadovina kao i Drage.Nisu djedovi prodavali iako nisu bili bogati a sto mislite da bi mi. Odgovor je ne.Neprodajemo niti itkome dajemo, pustite vi nas Labin da se odmara. Uzgjio je on dosta vazne djece tu a sad je vrijeme za odmor dok ne dode nova faza njegove casne buducnosti ad njegove djece sirom svijeta. Zivio nas Labin Dalmatinski ❤️❤️❤️❤️❤️

  oko 2 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara