ODLUKA JE NA SNAZI DO 15. TRAVNJA
Iako zima klimatološki počinje tek s početkom prosinca, od 15. studenog zimska oprema obavezna je na zimskim dionicama cesta u Republici Hrvatskoj, javlja Hrvatski auto klub.

U Odluci o obveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj koju je donijelo Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture donijelo navedeno je da je zimska oprema obavezna na pojedinim dionicama od 15. studenog tekuće godine do 15. travnja iduće godine, u ovom slučaju od 15. studenog 2016. godine do 15. travnja 2017. godine.

Prema Odluci, obavezna uporaba zimske opreme, odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika. Također, zimska oprema može biti obavezna na pojedinim cestama prije ili nakon tog razdoblja, što ovisi o trenutnim vremenskim uvjetima, u slučaju snijega ili poledice.

Pod zimskom opremom za vozila najveće dopuštene mase do 3,5 tone podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lanci za snijeg (pripravni za postavljanje na pogonske kotače).

Zimska oprema autobusa i teretnih vozila su ili zimske gume (M+S) na pogonskim kotačima ili lanci za snijeg postavljeni na pogonske kotače, a ako zbog tehničkih razloga lanci ne mogu na pogonske kotače, moraju imati zimske gume (M+S).

Sukladno članku 193. Zakona o sigurnosti prometa na cestama (NN 67/08) zimski uvjeti podrazumijevaju snijeg i poledicu na kolniku. Ako prometna policija zatekne vozilo bez zimske opreme na cesti u vrijeme kada je zimska oprema obvezna, naredit će vozaču da odmah zaustavi vozilo ili da nastavi voziti cestom na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno ili da upotrijebi zimsku opremu. U suprotnom, vozaču prijeti novčana kazna od 700 kuna.

Gume su jedan od najvažnijih dijelova vozila, a kako posreduju između automobila i ceste presudne su za sigurnost. Dobro je da u svakom razdoblju godine vozilo ima odgovarajuće gume jer već pri temperaturi nižoj od 7°C ljetne gume gube elastičnost, kao i svojstva prianjanja na podlogu koja imaju u uvjetima za koja su predviđena.

Ljetna guma po snijegu gotovo da nema nikakve šanse, njome se produljuje zaustavni put što je vrlo opasno. Kod temperature od -10°C, automobil s ljetnim gumama, pri brzini od 60 kilometara na sat zaustavit će se nakon 55 metara, dok će se automobil koji na kotačima ima zimske gume zaustaviti nakon 44 metra. Na nižim temperaturama put kočenja još je duži. Ako automobil ima ljetne gume, zaustavit  će se nakon 62 metra, a sa zimskim gumama najdalje do 50 metara.


KOMENTARI:

Stari Komentari (13)

 • (Gost_4632)

  -"obavezna je na zimskim dionicama cesta u Republici Hrvatskoj"
  a to je iza sv.Roka ili iza Knina kad idemo prema unutrašnjosti.
  -" pri temperaturi nižoj od 7°C ljetne gume gube elastičnost" , a zimske gume gube elastičnost iznad 7°C. Litnje gume tribaju imat bar 4mm šare.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_1325)

  Dragi novinaru, ukoliko se piše zajedno. Umjesto nepotrebnog razmetanja bilo bi bolje da jednostavno napišete "ako".

  oko 1 godine prije
 • (Gost_6230)

  Ja sa sobom uvjek nosim buce, za svaki slučaj!

  oko 1 godine prije
 • (Gost_3081)

  obvezno ovo..obvezno ono..a najvise..lagati u ukrasti..koja debilana..a vidite..ja volim ..zakon o zimskim uvjetima..koji " preporuca" zimske gume..kad to po mom misljenju vremenski uvijeti nalazu..negdi oko 10-11 miseca..o kaznama ni rici..ali kod primitivni i nepismeni..mora biti..obvezno i kazna..ha..ha..ha;)

  oko 1 godine prije
 • (Gost_5141)

  Ne budali. Ako postoji rizik u prometu i premija osiguranja koja to pokriva, onda postoje i obaveze. A di su obaveze, tu su i kazne za nepoštivanje. Šta nije u redu? Nepoštivanje, nesankcioniranje nepoštivanja ili poštivanje obveza?

  oko 1 godine prije
 • (Gost_9146)

  ti ne budali..ponavljam..sritan sam da zivim vani..gdje ne postoj iZAKON O datumu o OBVEZNOJ ZIMSKOJ OPREMI..nego se to PREPORUCA UCINITI od deseta-jedanaesta miseca do kraja godine pa do sljedece godine kraja cetvrta miseca i nigdi se ne spomenje datum..osim kod vas pametnjakovica..to su tkz.neobvezujuci zakoni..a drugo su zakoni..o promini sata..ili o datumu..kad se nesmi ..ukrast..lagat..i biti nepismen..onda takvi zakoni stupaju na snagu odma..a ako ne..dolazi kazna..na kucnu adresu..aj lec..;)

  oko 1 godine prije
 • (Gost_9146)

  znaci..ako je cilu zimu suncano i toplo.. MOGU SE VOZITI cilu godinu litnjim gumama..a pocne jedan dan padati snig..tad mi se preporuca da ih stavim ..jer ako se dogodi nesrica..kriv sam..;);)

  oko 1 godine prije
 • (Gost_9146)

  naravno da to ne razumis..jer zivis ne svojom krivnjom jos u komunizmu..i s njihovim zakonima..paragrafima..a koji se i tako nitko ne drzi..zasto..jer su glupi i primitivni..i oni i judi..;)

  oko 1 godine prije
 • (Gost_9146) (Gost_5154)

  a ti popija svu pamet svita zato što živiš vani. jel ti čača živi ovde sa "ne svojom krivnjom još u komunizmu" ili je pobiga 45-e. ostani mi pametan a nas pusti ovde sa glupima i primitivnima.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_3065)

  ponavljam..vi pismeni..ste samo u banani i nigdi vise..morate..radi fondova..citaj love..usvajati..eu rkz. nametnute zakone..koje..Vi pismeni..nikada..kako iz svojih duhovni tako i genetski nedostataka..nikada ne bi uprilogovali..jer ste glupi i neaktivni..pa kad ..to vec radite..naravno..da nista ne razumite..ali tako mora biti..ako zelite..papati..mljac..mljac..;)

  oko 1 godine prije
 • (Gost_3065)

  jer da nema ..eu tkz nametnutih zakona..koje.. vi pismeni.. kako tako prevedete na vukovski birokratski jezik..ali nista ne razumite..vi bi ste se vozili na felgama..;)

  oko 1 godine prije
 • (Gost_3065) (Gost_1117)

  a da nije tebe i takvih ka ti koji ne ovise o lovi i zakonima EU mi ne bi bili u ovoj situaciji

  oko 1 godine prije
 • (Gost_3065)

  hmm..dosta dobar odgovor..;)

  oko 1 godine prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara