SVJETSKI JE DAN DIJABETESA
Splitsko dijabetičko društvo povodom Svjetskog dana dijabetesa organizira cijeli ovaj tjedan niz predavanja i aktivnosti kako bi senzibilizirali i privoljeli ljude da vode računa o svom zdravstvenom stanju jer je šećerna bolest izuzetno opasna za ljudsko zdravlje, a s razlogom ovu bolest nazivaju tihi ubojica.

Ukoliko primijetite simptome kao što su suhoća usta, učestala žeđ,  često mokrenje, slabost i mršavljenje ne čekajte sutra, odmah se javite liječniku jer dijabetes ne oprašta nikome – poručio je predsjednik Splitskog dijabetičkog društva Branko Lulić i dodao da šećernu bolest s opravdanjem zovu tihi ubojica jer ne boli, a razara organizam. Velike su posljedice ne kontroliranja šećerne bolesti, a to su zatajenje bubrega, amputacija udova, sljepoća te moždani i srčani udar – ističe Lulić.

Tema ovogodišnjeg Dana šećerne bolesti je pod nazivom „Pogledajmo dijabetesu u oči“ jer je potrebno se suočiti s dijabetesom. To je tihi ubojica, kronična ne zarazna bolest gdje  razina šećera u krvi  treba biti između 3,5 – 6,5  sve ostalo je problem koji treba rješavati promptno i to sa strukom – ističe Lulić.

Gotovo svaki deseti Hrvat ima šećernu bolest, a registriranih dijabetičara je oko 260 tisuća u Hrvatskoj. Pretpostavlja se da još toliko ima dijabetičara koji ni ne znaju da imaju šećernu bolest. Poražavajuća je statistika što je sve više onih koji obolijevaju u ranoj životnoj dobi, a zastrašujuće je što od dijabetesa Tip 2, tzv. staračkog dijabetesa sve više obolijevaju djeca.  Uzroci ove bolesti su od genetike do prehrane, tjelesne neaktivnosti, a posebno sjedilačkog načina života.

Tjedni program obilježavanja Svjetskog dana dijabetesa koji organizira Splitsko dijabetičko društvo pogledajte OVDJE.


KOMENTARI:

Stari Komentari (1)

  • (Gost_1233)

    kontrola je u svakoj mjesnoj zajednici 1x tjedno.

    oko 1 godine prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara