NOVI PRIJEDLOG ODLUKE
Od ovog tjedna do 23. studenog zainteresirani građani, udruge i institucije mogu sudjelovati u javnom pozivu Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo Grada Kaštela u u savjetovanju u postupku donošenja Odluke o privremenoj zabrani izvođenja radova, koja će se primijeniti u slijedećoj kalendarskoj godini.

Odluka o privremenoj zabrani građenje nije zakonska obveza, već je jedinicama lokalne samouprave ostavljena mogućnost da istu donesu kako bi uredili stanja u gradovima i općinama tijekom turističke sezone pa su takve odluke na snazi u većini turističkih mjesta.

U Kaštelima je do sada bila na snazi Odluka stara nekoliko godina, prema kojoj je zabrana građenja u srpnju i kolovozu vrijedila na području južno od Ceste dr. Franje Tuđmana, a i tu su građevinski radovi bili dozvoljeni ako u blizini 100 metara od gradilišta nema turističkih ili ugostiteljskih objekata. U svim drugim područjima radovi su tijekom sezone bili dozvoljeni.

Kako je u Kaštelima u posljednjim godinama značajno porastao broj privatnih iznajmljivača bez obzira na lokacije, stvorila se potreba za promjenom Odluke kako bi Kaštela opravdala turističku orijentiranost i doprinijeli razvoju turističke ponude.
Uz to, prema zakonskim propisima Odluka se treba donijeti u kalendarskoj godini koja prethodi godini za koju se donosi, pa kako bi ona bila pravovaljana potrebno ju je usvojiti do kraja ove godine.

- Budući da se predmetna Odluka odnosi na sve građane grada Kaštela, pa u nastojanjima da se građanima omogući davanje prijedloga i mišljenja na nacrt Odluke, ovim putem se poziva zainteresirana javnost da svojim prijedlozima i sugestijama sudjeluje u donošenju kvalitetne i provedive Odluke o privremenoj zabrani izvođenja radova.
Svi prijedlozi, primjedbe i komentari dostavljaju se samo i isključivo u pisanom obliku na popunjenom obrascu na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. zaključno do 23.studenog 2016.godine.
Svi u roku pristigli prijedlozi razmotrit će se, a oni prihvaćeni, ukomponirati u konačni prijedlog Odluke koji će se proslijediti Gradskom vijeću Grada Kaštela na donošenje – stoji u službenom pozivu iz Upravnog odjela za komunalu.

Novi prijedlog izmjenjen s odredbama kao u većini gradova

Iako prvi prijedlog Odluke o privremenoj zabrani građenja nije išao na ruku turističkim djelatnicima i iznajmljivačima, a taj prijedlog našao se nedavno i pred Turističkim vijećem, koje ga je prihvatilo iako je između ostalog po njemu zabrana građenja trebala biti na snazi tek mjesec dana, ovaj novi prijedlog ipak donosi neke promjene, čime turistički djelatnici mogu biti zadovoljniji nego prije.

Pa tako u prijedlogu Odluke navedene su građevine i radovi koji se ne mogu obavljati, a potpuna zabrana na cijelom području Kaštela bila bi na snazi od 15. srpnja do 15. kolovoza.
U vremenu od 15. lipnja do 14. srpnja i u razdoblju od 16. kolovoza do 15.rujna, zabrana izvođenja radova bila bi na cijelom području grada Kaštela ukoliko se radovi trebaju izvoditi na objektu ili zemljištu čiji se rub nalazi na udaljenosti manjoj od 100 m zračne linije od objekta u kojem se obavlja ugostiteljska ili turistička djelatnost.
Zabrana bi se provodila svakodnevno od 0 do 24 sata.

Ovaj prijedlog Odluke najsličniji je većini odluka koje su na snazi diljem jadranske obale, a za usporedbu donosimo nekoliko podataka o vremenu i područjima zabrane u nekim drugim gradovima i općinama.

Tako je u Trogiru od 15. lipnja do 15. rujna na snazi potpuna zabrana za područje centra grada, a u drugim područjima zabrana vrijedi za isto razdoblje i za sve lokacije gdje se gradilišta nalaze bliže od 100 metara od objekata u kojima se obavlja turistička ili ugostiteljska djelatnost.
U Splitu, od 15. lipnja do 1. rujna zabrana vrijedi za sve kotareve i naselja, osim onih gospodarskih na sjeveroistoku Splita.
Makarska je podijeljena na dvije zone, a u 1. zoni ne mogu se izvoditi radovi od 1. svibnja do 30. rujna, dok u 2. zoni ne mogu se izvoditi radovi od 15. svibnja do 15. rujna.
U Šibeniku je odluka određena zavisno o vrsti radova i najčešće u razdoblju od 15. lipnja do 15. rujna.
Općine na otocima uglavnom imaju na snazi zabranu od 15. lipnja do 15. rujna, kao i 1. zona u Podstrani, dok je 2. zona u ovoj općini bez radova od 15. lipnja do 1. rujna.

Prijedlog nove odluke možete pogledati OVDJE.
Pripadajući obrazac možete preuzeti OVDJE.


KOMENTARI:

Stari Komentari (15)

 • (Gost_8741)

  Trogir je turistički grad, Kaštela nikad.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_6221)

  Neka se na radi dok traje turistička sezona i riješen problem.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_9811)

  evo ovako...prvo trebaju plaže biti očišćene do najkasnije 15.05.....nakon toga potpuna zabrana radova od 01.06. do 15.09....ali baš svaka aktivnost!...ne kao do sada, recimo da je zabrana a ipak se nešto može...kako kome u stvari!!!

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2227)

  Odgovara: # 408159

  Tako je. A ostatak godine da se radi, a ne da se sve raskopa i ostave strojevi na gradilištu. I za svako kašnjenje neka izvođač plati penale !

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2126)

  treba graditi cijelu godinu , takav način ubrzava gradnju, zabranjivati graditi ljeti je suludo

  oko 2 godina prije
 • (Gost_4364)

  Koliko njih pocne nakon sezone i zavrse kuce tj. zgrade do Uskrsa. Sve se moze, samo je nas covik preslobodan pa ga pukne usrid lita malo busit, brusit, tuckat tjedan dana, a nakon toga ladovina. Ili oni sta grade 20 godina prizemnicu...klima nam je savrsena, a za ucinit roh bau ne triba vise od 2 tjedna. Kasnije si ionako unutra

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2140)

  Ovo je sve posljedica nearad vlasti na donošenju GUP-ova, pa danas umjesto namjeskih zona u prostoru imamo najčešće mješovite (šta znači udrobljeno, može sve, a ne valja nikome) u kojima je dozvoljeno imat noćni bar, kovačiju, sanatorij i stambene objekte. kad je već tako, neka se zone zabrane radova ograniče na kvartove, a ne na sela ili cila Kaštela, jer se ne živi svugdi i samo od turizma. Dalje, u kvartu (zoni) zabrane izvođenja radova treba turističkim subjektima oduzet pola dobiti i uplatiti ih onima koji su tu trebali izvoditi građ. radove, a nisu smili na ime parcijalne odštete izgubljene dobiti. Neka se podili pola - pola, to je najpoštenije.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2140)

  "Koliko njih pocne nakon sezone i zavrse kuce tj. zgrade do Uskrsa. Sve se moze, samo je nas covik preslobodan pa ga pukne usrid lita malo busit, brusit, tuckat tjedan dana, a nakon toga ladovina. Ili oni sta grade 20 godina prizemnicu"

  To je na žalost posljedica nereda u prostoru i prihvaćanja nelegalne gradnje za normalnu pojavu. da nije tako, s izadavanjem građ. dozvole dobiju se i uvjeti o trajanju iste (za kuće tipično 2 godine) unutar kojih kuća mora biti izgrađena, pa obveza najave početka radova i formiranja gradilišta. A onda kada sustav ima sve informacije, može se i uredovati vrijeme gradnje u ovisnosti o drugim aktivnostima, pa i o turističkoj. Ovako, svak divljačari po svome oraru.

  oko 2 godina prije
 • Xyz (Gost_5108)

  Molim vas ako tvrtka ima 10 zaposleni a zaposleni imaju obitelj to je oko 40-50 osoba sto s njima -poslat ih na pucku kuhinju ili karitas ili ovi sto se bave turizmom- ce od svojih prihoda namirit njihove potrebe za novcem.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1102)

  Neka ih mukte priranu.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2149)

  A di sva ta gradevinska poduzeca rade kad je svuda zabrana gradenja osim u Kastelima? A tu se liti gradi cca 10 objekata. I 70% radnika su Bosanci iz Livna i Tomislavgrada. Ne razumim sta se zale kad i ovako ne mogu u svom gradu drzat monopol. A za ove iz drugih gradova me boli briga jer u svom mistu imaju zabranu tjekom turisticke sezone.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_4228)

  tko može neka gradi meni osobno ne smeta ni zimi ni ljeti u kaštelima ispod stare ceste ionako nema mira ljeti , šta vam znači još jedna štemalica ili nešto drugo .SAMO NAPRID.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_3241)

  U mješovitoj zoni dozvolit gradnju osim u razdoblju od 1.7 do 1.9., a u turističkoj zoni zabranit radove od 1.6. do 1.10.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1202)

  A koja je to turistička zona? U njoj ne smi bit kuća za stanovanje, nego sami turistički objekti.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1202)

  A u mješovitoj dozvolit sve šta ima dozvolu: turizam, graditeljstvo, stanovanje,... To i priliči nerednome i neorganiziranom prostoru.

  oko 2 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara