GDJE SU DRUGE METODE
Postavljanje ležećih policajaca ili uspornika na dijelu Rudina gdje se izgradila nova trgovina s pratećim sadržajima, kod tamošnjih stanovnika otvorila je polemiku o opravdanosti mjesta, vremena i načina postavljanja istih, ali i više pitanja o postavljanju uspornika diljem Kaštela.

- Godinama tražimo da nam se osigura sigurnost u prometu, prvenstveno za pješake i djecu koja tu čekaju autobus za odlazak na nastavu, a pitanja o tome bila su i pred gradskim vijećnicima. Uzalud je bio naš trud u traženju svih ovih godina jer očito se trebala izgraditi trgovina kako bi nadležni reagirali i postavili ležeće policajce. Ako uzmemo u obzir da ležeći policajci, unatoč potrebama, nisu postavljeni i na još ponekom mjestu, ostaje nam dojam kako se ovim zahvatom pogodovalo trgovačkom društvu, a nije se mislilo na građane – pritužbe su koje su nam iznijeli pojedinci iz ovog kaštelanskog naselja.


Novi uspornik u Rudinama

Pročelnica za komunalu, Marija Pelivan, koju smo pitali za razloge postavljanja ležećih policajaca na tom mjestu i upravo u vrijeme kad se trgovina treba otvoriti, odbacila je insinuacije o pogodovanjima te ustvrdila da se sve uradilo zbog sigurnosti građana.

- Na traženje predsjednika mjesnog odbora i tamošnjih stanovnika zbog razvijanja velikih brzina, a bilo je i nekoliko prometnih nesreća, na navedenom mjestu postavljeni su uspornici.
U pitanju je sigurnost ljudi, a ne nikakvo pogodovanje određenoj tvrtki. Na mjestu gdje su postavljeni uspornici je opasno križanje, autobusno stajalište i put prema cenru Mir.
U planu je postavljanje nekoliko uspornika  u južnom dijelu ceste do križanja s ulicom Put žabic – kazala je Pelivan.

Nisu svi uspornici postavljeni po pravilima struke ni opravdano

Postavljanje najnovijih uspornika u Kaštelima aktualizira i pitanje njihove funkcionalnosti, načina i odluka o postavljanju. Sagledavajući njihove lokacije dio ih je postavljen opravdano, ali postoji i dio onih koji promet bespotrebno usporavaju. Isto tako, dio uspornika izrađen je u skladu sa propisima struke, no dio svojom konfiguracijom u potpunosti neodgovara protoku prometa i često su razlog nezadovoljstva vozača koji vožnjom preko njih, oštećuju svoje automobile.

Onih za koje nema logičnog objašnjenja i neodgovaraju propisima struke ne nedostaje, no za primjer ovaj ćemo put spomenuti uspornike u ulici Majurine u Kaštel Lukšiću, u ulici u kojoj ne postoje javni objekti namijenjeni djeci, zbog kojih se uspornici najčešće i postavljaju. U ulici je dvadesetak uspornika, koji su mogli biti racionalnije raspoređeni te stručnije izvedeni. U ovoj ulici postoje čak i uspornici usred zavoja, gdje tehnički nije moguće razviti veće brzine.
Na izgled i broj uspornika u Majurinama nekoliko puta su nam pažnju obratili i djelatnici Hitne pomoći, kojima je ta ulica, želeći izbjeći prometovanje pored lukšićke škole, bila najbrži spoj s magistralom. A voziti se poskakujući na brojne, masivne uspornike nije bilo jednostavno niti za djelatnike, a kamoli za bolesnike u kolima Hitne pomoći.
Danas se u toj ulici radi na kanalizacijskoj mreži pa smo nadležne u Gradu pitali hoće li se kod ponovnog asfaltiranja vratiti isti uspornici, na što su nam oni kratko odgovorili „kako će se ulica vratiti u prvobitno stanje“ ????


Uspornik po kaštelansku

Tko u Kaštelima i kako donosi odluke o postavljanju uspornika nalazimo u službenom odgovoru da se odluke o postavljanju uspornika donose na zahtjev mjesnih odbora i uz konzultacije sa stručnim tijelima.
Pri postavljanju ležećih policajaca na cestama od županijske i državne važnosti, lokalne samouprave moraju tražiti suglasnost Ministarstva prometa, no ta suglasnost za lokalne ceste i ulice nije potrebna.
Pri postavljanju uspornika važna je i vertikalna te horizontalna signalizacija, odnosno prometni znakovi upozorenja vozačima da dolaze na prometnicu u kojoj su postavljeni ležeči policajci no u Kaštelima takvih znakova često nema, pa nije rijetkost da vozači dožive faktor (neugodnog) iznenađenja.

U EU smo ušli fizički ali u glavama još uvijek smo na Balkanu

Prometni stručnjaci u Hrvatskoj imaju različita mišljenja o postavljanju uspornika, no većina ih je složna da oni imaju svoju svrhu, ali da bi ih što češće trebalo izbjegavati te koristiti druge metode usporavanja brzine vozila.
U skladu s tim Europska unija donijela je preporuku, jer je utvrđeno da uspornici stvaraju buku i oštećuju vozila zbog čega se stvara začarani krug nesigurnosti u prometu, o što većem korištenju tih drugih metoda.
S tim se slaže i stalni sudski vještak za promet, Stanko Smodlaka, kojeg smo pitali da nam komentira postavljanje uspornika na ovim područjima.

- Termin uspornici ne postoji. Signalizacija i oprema za smirivanje prometa prema Pravilniku o prometnim znakovima, signalizaciji i opremi na cestama se sastoji od optičkih bijelih crta upozorenja, traka za zvučno upozoravanje, vibracijskih traka, umjetnih izbočina i uzdignutih ploha na kolniku.
Umjetne izbočine, koje mi nazivamo uspornici ili ležeći policajci i uzdignute plohe mogu se postavljati samo na cestama u naselju (stambenim četvrtima) kojima se prilazi zonama u kojima je nužno usporavanje brzine kretanja vozila radi sigurnosti prometa, a na temelju prometnog projekta i analize opravdanosti, uz prethodnu suglasnosti po Zakonu o cestama.

Trenutno postoji većina umjetnih izbočina koje nisu izgrađene sukladno Pravilniku, izvedene su stihijski, populistički, nestručno bez analize opravdanosti, bez prometnog elaborata i suglasnosti. Zbog toga nije rijedak slučaj da građani ili lokalna vlast najprije traže postavljanje izbočina zbog smanjenja brzina, pa nakon toga traže njihovo uklanjanje zbog buke, vibracija i oštećenja na obližnjim objektima. Osim toga, treba naglasiti, ne stavlja se kompletna prometna signalizacija koja je potrebna za izbočine, odnosno koja je propisana Pravilnikom.

Za inspekcijski nadzor, kada su u pitanju državne i županijske ceste je nadležna Inspekcija Ministarstva prometa. U slučaju cesta kojima gospodare gradovi i općine, nadležna su gradska i općinska tijela za poslove prometa ili komunalnih poslova. MUP daje suglasnost gradovima i općinama za uređenje prometa, te također pred nadležnim tijelima može inicirati nadzor nad izvedbama pojedinih prometnih rješenja – zaključio je Smodlaka u svom odgovoru navodeći i dijelove propisane zakonskim aktima.

Sagledavajući stanje i propise, a uz činjenicu da su metode usporavanja brzine potrebne u naseljenim mjestima, moglo bi se zaključiti kako ima i daleko boljih rješenja od uspornika, za čije se postavljanje na lokalnim prometnicama rijetko sluša stav struke.
A ako je postavljanje uspornika jedino rješenje, neka ono bude u skladu sa zakonima i stvarnim potrebama, a ne po svojevoljnim odlukama iz pojedinih, kako je Smodlaka kazao, populističkih razloga.
U protivnom ono što bi trebalo predstavljati sigurnost, u praksi će predstavljati nesigurnost i potencijalnu opasnost za sve sudionike u prometu.


KOMENTARI:

Stari Komentari (40)

 • (Gost_2142)

  Ima li ikoga stručnog da definira dimezije tih čuda? Mogu li barem ostaviti prolaz u istima da se biciklom može proći bez rizika da se polomiš

  oko 1 godine prije
 • (Gost_7383)

  Ovo ka većinu drugih stvari u kaštelima može rješit samo noć i taklja po kostima (ne)odgovornih.
  Nažalost ne yebu živu silu, dok ih ne ispribijaš.
  Tragedija je u tome šta oni u koje bi tribali palčit, te ležeće ni nevide, niti im smetaju.
  Dok drugima, koji paze na svoje aute i motore, iste lome, a takvi ih neće ić pribit.
  Zatvoren krug vladavine krkana i kre.ena i na ulici i u bijeloj kući.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_7383) (Gost_2147)

  e moj zaostao si. ko će dat više taklji u kaštilima. bezbolne palice su inn

  oko 1 godine prije
 • (Gost_9177)

  Pustimo lezece policajce nego se upitajmo po kojem su kljucu preko vl.pogona primljeni velikog Peke cer i Mate Baruna zet. Pa dokle vise SRAMOTA.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_4117)

  ma to nema veze sa pravim ležečim policajcimma orginalnima to dođe neko poduzeče iskrene asfalt iz kamiona i oni to oblikuju kako ih volja veze to nema sa dimenzijama ni ičim...nego šta nego Riboli pogodujete ka i sve dosad u Kaštelima..ma kakva država takva i vlast -banana država!

  oko 1 godine prije
 • (Gost_4215)

  jel i dlaku uzelo??sa tri godine više škole??i Ćarana onog...ni znanja, ni ničeg..

  oko 1 godine prije
 • Zakon! (Gost_543)

  Zakonom o sigurnosti prometa...jasno je propisan izgled i oblik uspornika. Ovi nasi vise slice brdascu
  Ne vidis s jedne strane na drugu

  oko 1 godine prije
 • (Gost_2248)

  Kad smo vec kod te ulice u Rudinama, mene vise brine onaj dio na dnu ulice kod Volva, nepregledno je i cesti su sudari. Rijesite taj dio nekako, srusite nesto.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_1123)

  Adeze zna zna.........

  oko 1 godine prije
 • (Gost_8158)

  E moj Smodlaka imaš ti na zapadnoj obali ležeće policajce koji su veliki toliko da prometov autobus nemože priko njih uhvati se toga a kaštela pusti na miru jer više vridi sačuvat nečiji život nego sva auta

  oko 1 godine prije
 • (Gost_6103)

  "Godinama tražimo da nam se osigura sigurnost u prometu, prvenstveno za pješake i djecu koja tu čekaju autobus"

  kad se gradili tamo i na način koji ste gradili, pokazuje samo da vas nikad nije bila briga za put, pločnik i ugibališta.

  oko 1 godine prije
 • gost1979 (Gost_5152)

  Diva čekaju bus ko na Kosovu.ispred dućana

  oko 1 godine prije
 • gost1979 (Gost_5152)

  Odgovara: # 408112

  Pametnije je bilo da su autobusne stanice obilježili,i natkrili

  oko 1 godine prije
 • (Gost_2677)

  A tamo di ih treba kao npr. u Vukovarskoj u Kaštel Starome ih nema. Ulica je kao pista za rastezanje motora i auta, a nadležne nije uopće briga. Sve do prve tragedije. :(

  oko 1 godine prije
 • (Gost_1234)

  Gospođo Pelivan obmanjujete javnost. Istina je da su neki građani (a ne vrli predsjednik MO-a) tražili uspornike zbog prebrze vižnje i nekoliko prometnih nezgoda. Na predjelu gdje su postavljeni prvi uspornici, u dvadeset godina koliko živim tu, nikada se nije dogodila prometna. Znači, ima i potrebitijih mjesta za uspornike. No, nisu diskutabilni uspornici nego način njihovog postavljanja. Uspornici nisu izgrađeni propisno gospođo Pelivan, na to Vas građani usporavaju. Za ovu vrstu ceste i ograničenje brzine, ne smiju premašivati 3 cm visine. Problem je što Grad sklapa ugovore s izvođačima koji ne poznaju niti propise niti gradnju. Iskrcaju asfalt, uvaljaju, pa koliko debelo ostane, 5,6,7 cm, nije bitno. Ili su možda krivo pročitali ugovor pa umjesto pločnika debljine 6 cm i uspornika visine 3 cm, izgradili uspornike visine 6 cm i pločnik od 3 cm iz kojega nam je ako se sjećate rasla trava.

  oko 1 godine prije
 • kaštelanka (Gost_4193)

  Treba postaviti i ležeće u ulici Put Mira u Rudinama radi sigurnosti djece i pješaka. Naime u doba treninga u centru Mir, roditelji voze djecu na trening pa je umiječe ne imati kontakt s vozilima ako ideš pješice, voze kao munje. To predstavlja opasnost za pješake. Molila bih nadležne da kao i uslučaju "Ribole" postupe isto. Zahvaljujem

  oko 1 godine prije
 • (Gost_8157)

  Vozim ko munja 10 na sat i onda cekam krdo baba s krunicama dok izadju iz crkve i upute se u konvoj po cestici punoj rupa.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_5206)

  Pa g.Pelivan je tek došla na ovu funkciju i upala u kašetu brokav pa nije ona kriva za sve ove probleme di su oni šta su dosad strucno(ne)vodili ovaj pogon nemože ona napravit u ovo malo koliko su oni zasrali u 25g.prozovite ih javno al oni imaju obraz ka opanak pa je ona sad dežurni krivac za njihov dugogodišnji nerad ,pitajte zašto u škafetinima stoje nalozi za rušenje bespravnih štekata,nereda kroz štrade i ulice šta rade predstavnici m.o.ništa zato nek skinu natpis grad Kastela nego smrad sedan seli .

  oko 1 godine prije
 • (Gost_577)

  I love Korea

  oko 1 godine prije
 • (Gost_4164)

  Ja bi sve zazidja itako su ceste za neku stvar

  oko 1 godine prije
 • gost98765 (Gost_1752)

  U majurini bi ih tribalo bar jos 10 lezecih jer pojedincima cak ni ovi vec postojeci ne stvaraju problem, i dalje je noga na gasu do daske a za auto ko ga briga..tata ce sutra kupit novi;);):D

  oko 1 godine prije
 • (Gost_8132)

  NE ZAGAĐUJTE ceste s ležećima.
  Nekima treba stavit ležeće u glavu da bi poštivali prometne propise!

  oko 1 godine prije
 • (Gost_5113)

  Pored svih rupa, šahti, kanala i iskopa na cestama u ovoj selendri od grada još i tkz. uspornici da dodatno osiguraju da do kraja polomiš auto. Svašta.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_1140)

  zašto su se trošile pare za izgradnju cesta, da bi sada na te iste ceste trošili za pravljenje umjetnih grba. zašto se nije ostavija makadam i putevi sa rupama

  oko 1 godine prije
 • (Gost_1231)

  Bravo , goste 1234.A i tribalo je 10 dana da izađe članak ovom problemu.

  oko 1 godine prije
 • st (Gost_6205)

  skiniti sve ležeče policajce i staviti prave pa nek naplacuju kazne tko vozi preko ogranicenja.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_3363)

  Oće mi ko objasnit razliku kad mi neko nožem isiče gumu, i kad mi neko razvali amortizere i sve spojeve na autu??
  Doživija sam jedno i drugo, gume odu odjednom, pa bude više bisa, ali krkan s ležećim košta puno više od krkana s nožem...
  U vukovarskoj su ležeći svako 20 metri.
  Takvi su, da je pametnije vozit brzo, nego sporo, tako manje bubaju, pa to svijedoči kako su ležeći samo korupcija...
  Zabranjeno kažnjavanje svih zbog grijeha pojedinca...

  oko 1 godine prije
 • (Gost_6235)

  Ovi komentari su najbolji dokaz da tih uspornika (ležećih policajaca) nikad ne može biti previše.
  Smetaju vozačima, a ne, trebali bi smetati pješacima da posrću preko njih. I služe da bi smetali vozačima, da ih se prisili da moraju usporiti,
  to im i ime kaže. Novinarka piše samo da nešto piše. Uspori na 15-20 km/h i neboj se za auto. Ma molim te, nisu po pravilniku,
  moš mislit šta ste ga pročitali. I glavni biser da se pogoduje Riboli, kako, neće valjda vozač kad je već usporija reć, evo kad san već usporija
  iden skroz stat i obavit spizu. Ili Ribala neće stradat kad bude prilazila cestu, ne razumin, prosvitlite me barem malo...

  oko 1 godine prije
 • (Gost_3314)

  Goste 4173 za tvoju informaciju babe sa krunicama imaju misu u 5 popodne, a ovo se dešava između 7 i 7i3o. Tamo bi i policija trebala češće navratiti i vidjeti kako se neki vozači ponašaju. Ne kažem da su pješaci uvik u pravu ali pobogu smanjite brzinu ili kreniti na vrijeme od kuće.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_4364)

  "Pustimo lezece policajce nego se upitajmo po kojem su kljucu preko vl.pogona primljeni velikog Peke cer i Mate Baruna zet. Pa dokle vise SRAMOTA."

  Pa oni ce od sad glumit lezece.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_2140)

  Ležeći policajci su ka i nova porezna reforma: najviše štete ima sirotinj. Oni s jeftinim i starim autima, koji imaju mala kola više osjete bubac, a nemaju pinez za popravajk.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_2353)

  Tužno, ali istinito.

  oko 1 godine prije
 • Za gosta 6235 (Gost_8124)

  Naravno da smo pročitali . Evo Vam dio "Pravilnika o prometnim znakovima, signalizaciji i opremi na cestama" koji se odnosi na uspornike pa ga i Vi pročitajte da možete pametovati argumentirano.

  Umjetne izbočine su građevinski elementi koji se postavljaju prije zone smirivanja prometa, većinom u stambenim ulicama, obilježenim prometnim znakom C21 (zona u kojoj je ograničena brzina) ili znakom C25 (područje smirenog prometa), slika K54.

  Izbočine se postavljaju preko polovine ili po cijeloj širini prometnog traka.

  Ako se postavljaju u nizu međusobna udaljenost izbočina može iznositi od 20 do 60 m ovisno o situaciji.

  Ovisno o ograničenju brzine, sljedećih su dimenzija:

  a) za 50 km/h ili manje, njihova širina ne smije biti manja od 60 cm, a visina ne smije prelaziti 3 cm;

  b) za 40 km/h ili manje, njihova širina ne smije biti manja od 90 cm, a visina ne smije prelaziti 5 cm;

  c) za 30 km/h ili manje, njihova širina ne smije biti manja od 120cm, a visina ne smije prelaziti 7 cm.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_1149)

  A nama, naravno, paše brzina od 12,5 km/h, pa su onda ovi naši po propisu.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_5096)

  Nisu ceste za budale.Najveca sramota je to sta je za 90% mozgova ovo jedino rjesenje da ih se prisili da uspore,a vecina uvik odreduje pravila.Nije nan niko kriv sta smo svaki dan sve veci divljaci i primitivci.........samo naprid sa lezecin sta vise to bolje,jer vecina "vozaca"jednostavno ne zna vozit,a valjda ni naucit prometne znakove,a ovaj nacin prisiljavanja da postuju ogranicenja je jedini koji razume

  oko 1 godine prije
 • (Gost_238)

  Najvažniju stvar nisi spomenija, a definirana je, (ili je bar bila prije 10-15god.),a to je da ležeći predvidjen za 30km/h, nesmi bubat kad kolo prilazi priko njega s 30 na sat!!!! Daklem, mora se asfalt dizat pomalo, linearno, a ne bit nalipljen na asfalt ka kugla sladoleda. Krivulja dizanja mora bit takva da ni mala ni velika kola ne udare. Sadašnji su ka oboreno slovo D, u njih se udara s čim god da voziš, i koliko god da voziš. Pola prometnih uzrokuju gume pune čvoruga s ležećih policajaca, koje ne drže cestu, i ako nečije dite triba stradat od auta s takvim gumama, nek stradaju ovim kre.enima koji ih zazivaju. Ja bi isto podrža poneke ležeće. Primjerice ulicu ispod nirda pa do stare ceste, ima dva pravca i "S", na oba pravca po jedan u sredini. Koga to ne zaustavlja, neće ni ono šta su napravili. A za napravljeno krivci zaslužuju turpiju i da žuljaju dok sve ne poravnaju, i jedan udarac bičem svaki sat.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_2243)

  Ne silujte ceste s ležećima.
  Bolje bi bilo stavit ih u glavu nekim vozačima.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_1149)

  "Nije nan niko kriv sta smo svaki dan sve veci divljaci i primitivci.........samo naprid sa lezecin sta vise to bolje,jer vecina "vozaca"jednostavno ne zna vozit"

  a policija? zašto malo ne stanu kraj škola ili na crnim točkama, nego samo tamo di se može brže vozit i di nije bilo udesa, ali se zato može napunit blok u po ure.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_2151)

  On bi moga sam sebi ugradit jedan ležeći isprid kuće. Može i više njih. :D

  oko 1 godine prije
 • Propisi ? (Gost_2242)

  Samo kratko. Ima par godina EU se dinstancira od uspornika a ako se već rade onda treba po normama a ne kako kome padne na pamet. jedino u K. Starom pokraj Valova igrališta su donekle ispravni služe svojoj svrsi i ne razbivaju auto a smetaju kod brže vožnje. Štete na autima koje godinama se događaju treba na tehničkom umanjiti za popravke auta. Normalno je da primjer Njemačka ima svake dvije godine registraciju koja je jeftinija nego kod nas za godinu dana. U Njemačkoj su rijetkost usporivači ovdje treba promijeniti one koji ih predlažu ili samo njemu postavit sve oko kuće pa neka se zabavlja a možda upravo njihova djeca pri brzo voze ondje gdje ne treba, ja to ne radim, ali ne radi kazne već kulture. Očito neki se to mogu dopustiti, jer imaju zaleđe!

  oko 1 godine prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara