POJAČANO POSTUPANJE POLICIJE POVODOM MARTINJA
Imajući u vidu nadolazeći događaj narodnog običaja krštenja mošta - proslave „Martinja“ na području Republike Hrvatske, od 11. do 14. studenog, provoditi će se pojačane akcije u prometu, prvenstveno s ciljem sankcioniranja prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola i sprječavanja prometnih nesreća s najtežim posljedicama.

Pojačano postupanje u prometu provoditi će se i na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske, i to tijekom studenog i prosinca, posebno u noćnim satima. Postupanje će prvenstveno biti usmjereno na prekršaje upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, ali i nepropisne brzine, odnosno na sve ostale prekršaje koji su u vezi s prometnim nesrećama s najtežim posljedicama, te na mlade vozače.

Tijekom 2016. godine na području PU splitsko-dalmatinske zabilježene su 2572 prometne nesreće u kojima su smrtno stradale 23 osobe, a teško su ozlijeđene 243 osobe (u odnosu na prethodnu, 2015. godinu, broj smrtno stradalih osoba manji je za 8%, dok je broj teško ozlijeđenih manji za 19,27%). Govoreći o ukupnom broju prometnih nesreća, alkoholiziranost je utvrđena kod 282 sudionika.

Kako vlastitim ponašanjem ne bi doveli u opasnost sebe i druge sudionike u prometu, policija moli građane da poštuju zakonske propise, naredbe o ograničenju prometa na cestama, koriste pregledana i tehnički ispravna vozila i upute prometne policije. Upozoravaju vozače da brzinu svog vozila prilagode uvjetima i stanju na kolnicima, te da ne sjedaju za upravljač vozila ukoliko su prethodno konzumirali alkohol ili druga opojna sredstva. U uvjetima noćne vožnje, posebno vikendom, potrebno je voziti sporije i opreznije. Ukoliko se na put kreće u kontinentalni dio Hrvatske, od 15. studenog do 15. travnja, vozila obvezno moraju biti opremljena zimskom opremom (zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače). Također i u ostalim dijelovima Republike Hrvatske potrebno je imati zimsku opremu, u slučaju nastupanja zimskih uvjeta.

Također obavještavaju sve sudionike u prometu da će se usubotu, 12. studenog, provesti pojačana akcija u prometu na području ove Policijske uprave, koja će biti prvenstveno usmjerena na prekršaje koji se odnose na nepropisnu brzinu, kao i na nekorištenje zaštitne kacige, oduzimanje prednosti prolaska, nepropisno pretjecanje, nekorištenje sigurnosnog pojasa na svim sjedalima te upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola i opojnih droga.         


KOMENTARI:

Stari Komentari

  • Nema komentara
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara