KULTURNA BAŠTINA I TRADICIJA
Gradu Kaštela i partnerima u projektu obnove kulturne baštine i njenog privođenja gospodarskoj svrsi pod nazivom „Perpetuum baštine“, iz sredstava EU fondova dodijeljeno je 4,4 milijuna kuna koje će Grad utrošiti za uređenje dokumentacije za obnovu i revitalizaciju devastiranih kulturnih građevina te privođenje istih gospodarskoj svrsi.

U siječnju ove godine Grad Kaštela u suradnji s Muzejom Grada Kaštela, Javnom ustanovom RERA SD za koordinaciju i razvoj Splitsko dalmatinske županije, Lučkom upravom SDŽ, Turističkom zajednicom Kaštela i društvom za očuvanje kulturne baštine Bijaći, aplicirao je na sredstva EU fondova prijavivši projekt „Perpetuum baštine“ na otvoreni poziv „Priprema i provedba Integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine“ Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije sa ukupnom vrijednosti od 5.4 milijuna kuna, a u prvoj fazi projekta odobrena su sredstva u iznosi od 4,4 milijuna kuna.

- Osnovni cilj projekta „Perpetuum baštine“ je obnova i revitalizacija ključnih kulturnih dobara grada Kaštela te njihovo privođenje gospodarskoj svrsi na način da se u njima omogući obavljanje turističke i sličnih djelatnosti, unaprijedi kvaliteta života lokalnog stanovništva, stvore preduvjeti za otvaranje novih radnih mjesta i potakne veći broj dolazaka gostiju i posjetitelja tijekom cijele godine.
U ovoj prvoj fazi sa 4,4 milijuna kuna iz EU fondova financirat će se dokumentacija, a kad se projekt realizira u punom obimu, bit će poticaj razvoju kaštelanskog gospodarstva kroz jačanje malog poduzetništva, OPG-a i slično. Osim ulaganja u nepokretna dobra, naglasak bi se stavio i na jačanju tradicionalnih segmenata maslinarstva, vinarstva i hortikulture i prezentaciju nematerijalne kulturne baštine grada – kazao je zamjenik gradonačelnika, Mili Novak.

Ovim projektom obuhvaćeno je ulaganje u obnovu i revitalizaciju Kaštilca, gdje bi se prostor namijenio za interpretativni centar Kaštela sa suvenirnicom i turističkom promatračnicom, a predstavlja tematski ulaz u Kaštela s morske strane; kulu i uljaru Cambis cijem oživiti tu mikrolokaciju kao urbani centar sa sadržajima prilagođenima posjetiteljima i stanovnicima sa pokaznom uljarom u kojoj bi se turisti mogli okušati u proizvodnji ulja; dvorac Vitturiu kojem bi se objedinio jedinstven izložbeni prostor grada Kaštela te bi se izradilo muzeološko rješenje i projekt multimedijalnog stalnog postava, a uredilo bi se i pristanište ispred dvorca te arheološki park Kozjakzamišljen kao rekreativni obilazak povijesti ovog područja koji bi posjetiteljima omogućio da upoznaju kaštelansku povijest.

Usporedno bi se razvijao i obalni i morski pristup lokacijama te bi se stavio naglasak na jačanje tradicionalnih segmenata maslinarstva, vinarstva i hortikulture. Ove bi djelatnosti bile nositelj dodatne ponude kojom bi se omogućilo povećanje prihoda od turizma.


KOMENTARI:

Stari Komentari (29)

 • (Gost_7118)

  a šta će bit s kulon rotondo? čekamo da se sruši?

  oko 1 godine prije
 • (Gost_2031)

  Novac iz EU fondova za dokumentaciju a ko ce platit konkretne stvari

  oko 1 godine prije
 • (Gost_3127)

  Bravo goste 2031. Radi se samo o papirologiji. U prilog tome izvadak iz odličnog članka gđe.Ariane Vela, jedne od najpriznatijih hrvatskih konzultantica za fondove EU s preko 15 godina iskustva rada u sektoru pripreme i provedbe projekata
  " I pticama na grani je jasno da se u najvećem broju slučajeva na razini ovih jedinica pripremaju projekti koji donose mandate i vlast na sljedećim lokalnim izborima. Upravo zbog toga, čelnici jedinica izabiru projekte koji nisu razvojni i održivi, ali koji su vidljivi. Tako se izabire preuređenje trgova, izgradnja fontana, rekonstrukcija crkvi, muzeja i slični projekti, za koje je teško objasniti kako će stvoriti nova radna mjesta ili zaista doprinijeti povećanju kvalitete života građana.
  Istovremeno, jedinice pate od nedostatka sredstava za vlastito funkcioniranje, stoga su im ulaganja svedena na minimum i svako pogrešno ulaganje može dovesti do blokade funkcioniranja jednog grada ili općine, ali i županije."

  oko 1 godine prije
 • (Gost_3127)

  Možete više pročitat na
  http://www.eu-projekti.info/komentar-zemlja-cudesa-cak-500-gradova-i-opcina-smatra-da-su-sredista-regije

  oko 1 godine prije
 • (Gost_3834)

  a di su proračunski novci - tko i u što se oni troše?

  oko 1 godine prije
 • (Gost_3127)

  Ta sredstva će se trebat potrošit za realizaciju, EU sredstva su samo za pripremu. To je pitanje da li će i tko će dati sredstva za realizaciju???

  oko 1 godine prije
 • (Gost_8745)

  bitan je marketing

  oko 1 godine prije
 • (Gost_174)

  Rotondo je privatni objekt

  oko 1 godine prije
 • (Gost_2188)

  Cila Hrvatska će živit od fondova EU. Probudite se!
  Priča se o tim fondovima ka da su sveta krava, a zaboravlja se pitanje koliko Hrvatska plaća toj istoj EU. Probudite se!

  oko 1 godine prije
 • If (Gost_93)

  Bravo 2188 sve nepismeno

  oko 1 godine prije
 • (Gost_7166)

  rote

  oko 1 godine prije
 • (Gost_6229)

  "Novac iz EU fondova za dokumentaciju a ko ce platit konkretne stvari"

  Ako su kaštela grad, zna se ko triba platit. Dosta više mužnje države, županije i splita.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_6341)

  Tko ce realizirat idejne projekte i s kojim novcima?

  oko 1 godine prije
 • (Gost_7302)

  U nas uvik nešto problem....ako nema novca iz fondova onda nitko ne radi....ako ima onda zašto dokumentacija....pa evropa i ne želi financirat ništa bez dokumentacije...da nisu dobili lovu za dokumentaciju kad bi je sami financirali..

  oko 1 godine prije
 • (Gost_5199)

  e lipo netko jucer u onom clanku o potopljenom pothodniku napisao,da ce danas osvanuti clanak o eu fondovima i novcu eu fondica..netko upucen...e jos kad objavi gradski otac s negativnom ocjenom svog rada bas za povirovat..

  oko 1 godine prije
 • (Gost_1119)

  Zašto u projekat nije uključena i kula u Nehaju

  oko 1 godine prije
 • (Gost_5199)

  e sto hocu na silu biti gradonacelnik

  oko 1 godine prije
 • (Gost_6341)

  Udovičić biži ča, a Mili se nakon 4 godine probudija i počeo reklamirat.Al uzalud vam trud svirači neki totalno novi vitrovi pušu.Iznenadit ćete se

  oko 1 godine prije
 • (Gost_2187)

  A brale zalevatit ce i nas neki Trump

  oko 1 godine prije
 • (Gost_8082)

  Što sadrži dokumentacija od 4,4 milijuna kuna...., popločajte sve gradske trgove i Rive, vratite Kaštelima zelenilo i mediteranske parkove, uz puno rada i truda vodećih ljudi i građana, prvi dio novca bi bio dostatan, naravno, da se novci nikome ne zalijepe za prste kao proteklih 25 godina!

  oko 1 godine prije
 • 1111 (Gost_8224)

  Ako osvoje opet vlast selin se u zagreb kod bandica

  oko 1 godine prije
 • (Gost_3127)

  Samo dokumentacija, a za realizaciju????

  oko 1 godine prije
 • (Gost_3071)

  pa ako je i samo za dokumentaciju, i tu dokumentaciju treba riješit. Onda možeš opet tražit sredstva - za realizaciju. Druga stvar, gore je uspoređeno sa besmislenim fontanama, ovo mi nije niti približno ista stvar, radi se o pojačanju turističke ponude u Kaštelima, koja je sramotno slaba s obzirom na bogatstvo povijesti na ovom prostoru. Ako ima više toga za vidit u Kaštelima, a spomenici kulture su tu - samo ih treba sačuvat da se ne uruše, onda će dolazit više gostiju baš u Kaštela - kako to nije profitabilno? I u jedan Vukovar kad dođete, na svakoj trafici možete kupit vodotoranj i vučedolsku golubicu u 10 različitih veličina, a u Kaštel Kambelovcu di bi čovjek mogao kupit malu kamenu kulu Kambi? Ili u Gomilici Kaštilac, da ponese doma? Ili Trpimirovu darovnicu? itd itd itd

  oko 1 godine prije
 • (Gost_3127)

  Ma super, al nije super. Dokumentacija se trebala financijski rješit lokalnim sredstvima, jer su manja sredstva, a za realizaciju tražit sredstva iz EU. Jer od 50 milijuna EUR-a namijenjenih za projekte iz cijele Hrvatske koji su pristigli na temu revitalizacije kulturne baštine samo 10% je dobila ekipa koja se opredjelila za dokumentaciju, a 90% sredstava su dobili oni koju su imali već gotove projekte koje su godinama promišljali, napravili projekte, pripremili dokumentaciju aplicirali se. I kad im prva sredstva pristignu počinju gradit. A mi: Djeco ivica se zovem dokle crtam budem živ lalalalala

  oko 1 godine prije
 • (Gost_2147)

  mislim da je bolje koristit sredstva EU fondova jer poznavajući ljepljive prste naših političara sredstva će se morat opravdat za razliku od naših sredstava od kojih se vrlo malo napravi a puno novaca potroši

  oko 1 godine prije
 • (Gost_7118)

  neko je gori napisa da je kula rotondo privatno vlasništvo... e pa šta da je, jel to znači da grad triba dopustit da se to raspadne i sruši? kad im je mirko rotondo nudija da je otkupe, onda in je bilo previše love. sad je to privatno vlasništvo pa isto ne mogu ništa. uvik neke skuže, uvik se ne može. ali može se arčit i bančit, žderat i lokat po restoranima

  oko 1 godine prije
 • (Gost_9187)

  Ovaj grad samo buja stanovnicima. To ne prati rast gospodarstva pa nema šta punit gradsku blagajnu. Zato nema pinez.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_2147)

  (Gost_9187)
  Ovaj grad samo buja stanovnicima

  ali kakvim stanovnicima. buja sirotinjom koja gradi na divlje po kozjaku, buja socijalom kojoj humanitarnim akcijama treba uređivat i opremat kuće. kaštela su postala bronx šta nikako nisu smila bit.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_7243)

  Pročitaj prvi dio druge rečenice prethodnog komentara i sve će ti bit jasno.

  oko 1 godine prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara