MAĆEHINSKI ODNOS PREMA NAJZAPADNIJEM LUKŠIĆKOM PARKU
Da su dječja igrališta i slični prostori namijenjeni zabavi i boravku građana na otvorenom u Kaštelima, uglavnom u lošem stanju, nije nikakva novost, no s vremena na vrijeme treba podsjetiti nadležne na tu stvarnost, a ovog puta osvrnuli smo se na prostor Šumice do plaže Miljenko i Dobrila u Kaštel Lukšiću, uz samu granicu s područjem bivšeg hotela Palace.

Radi se o prostoru koji je nekada davno bio područje prvog školskog vrta kojeg je krajem 19. stoljeća na tom mjestu formirao učitelj Frane Ćipin. Posljednjih nekoliko desetljeća bio je poznat kao večernje sastajalište brojnih ljubavnika i neku posebnu, drugu svrhu, nije imao. Nakon radova na izgradnji crpne stanice Eko projekta o tom se prostoru počelo razmišljati i djelovati ponešto drugačije, od uređenja tamošnje plaže do formiranja prirodnog spomenika „Vapaj prirode“ nastalog od stoljetne, uništene topole.
Prije nekoliko godina, na zapadnom dijelu tog prostora uređeno je igralište za odbojku na pijesku, koje je određeno vrijeme bilo u funkciji, kako za potrebe rekreativaca tako i za ljetne treninge odbojkaškim ekipama. Postavljeno je i nekolko sprava za djecu, ali i nekoliko sprava za vježbanje koje zainteresiranima zamijenjuju teretanu.
Kaštelanski umjetnik Vjeran Duvnjak nedavno je tu postavio i svoj rad „Sunčani sat“, pri čemu je koristio jedan od starih panjeva.

No, od vremena kad su se različite sprave postavile na taj prostor i otvorilo odbojkaško igralište, ništa posebno nije napravljeno pa su, zbog česte upotrebe i vremenskih prilika, sprave za vježbanje postale nesigurne za korištenje.

- Ljeti sprave koristi veliki broj mladih, a dio ih koristi i tijekom cijele godine. Ne možemo se svi organizirati kako bi posjećivali teretanu pa smo ovu, dobru praksu postavljanja sprava u parkovima, kao što je u brojnim gradovima u Europi, svi pozdravili. Međutim danas je dio sprava raskliman, nesiguran, a dio je propao u tlo zbog konfiguracije terena, pa stoje ukoso. Dio mladih, posebno nas okupljenih u Akciji mladih Kaštela imamo neke ideje i volju za poboljšati stanje, no financijski nismo u mogućnosti te ideje realizirati, a i ne smijemo nešto raditi na svoju ruku, jer ipak je riječ o gradskom vlasništvu. Čelnim ljudima Grada uputit ćemo i službeni zahtjev da se nešto poduzme i vidjet ćemo hoće li reagirati – kazao nam je o stanju u parku, mladi Lukšićanin, Mirko Katić, koji unatoč hladnijim danima svakog dana u poslijepodnevnim ili večernjim satima dođe napraviti poneku vježbu.

Katić nam je u razgovoru ukazao i na još jedan problem, koji bi mogao rezultirati i neželjenim posljedicama.

- Igralište za odbojku na pijesku nije u funkciji, a vlasnici pasa posljednje dvije – tri godine tu dovode svoje kućne ljubimce. E sad, zamislite situaciju u kojoj vi vježbate ili je dijete na ljuljački, a kroz uništenu ogradnu mrežu, udaljenu tek metar, rotwajler kesi zube na vas. Takvi bliski kontakti vježbača, djece i pasa su česti, posebno u ljetnim mjesecima kada je igralište puno pasa, a prostor oko sprava pun ljudi. U takvim trenucima uzdamo se u brze reakcije vlasnika pasa – kazuje Katić i nadodaje kako je prostor u mraku, iako bi se mogle osposobiti svjetiljke postavljene na igralištu.

A samo odbojkaško igralište posebna je priča. Napravljeno je u vrijeme mandata gradonačelnika Josipa Berketa, na traženje mjesnog odbora, a prema iskazanim potrebama kaštelanskih odbojkaša te dijela građana. Napravljen je ogradni zid, postavljena ograda, rasvjetna tijela, nasut odgovarajući pijesak. Neko vrijeme igralište je bilo u funkciji, no onda je prestala briga o njemu.
Zanimljivo je da je igralište počelo propadati promjenom vlasti, a zbog čega nova vlast i nadležni nisu pokazali zanimanje za održavanjem pa i postojanjem tog igrališta nikome nije bilo jasno.
Već smo pisali o tome, kako je na jednom prijemu odbojkaša Mladosti kod gradonačelnika, trener Ivan Rančić zamolio gradonačelnika Ivana Udovičića da osigura novi pijesak za igralište jer je isto potrebno klubu za dodatne treninge na otvorenom.
Gradonačelnik Udovičić, umjesto obećanja, Rančića je upitao zar ne postoji u Kaštelima neki drugi prostor gdje bi se moglo urediti novo igralište i svojim pitanjem dao naslutiti da nekome ili nečemu ne odgovara postojanje ovog igrališta.

A da je tako pokazao je i maćehinski odnos Grada prema njemu, pri čemu je igralište, umjesto rekreativne i sportske funkcije, postalo poligon i wc za kaštelanske pse.


KOMENTARI:

Stari Komentari (29)

 • (Gost_7118)

  ima pravo udov'čić!! kod njega na selu nikad igrališta nije tribalo, tamo su se dica lipo stinama itala i penjala na koštelu i rvala s poskocima, kakvo igralište?!

  oko 1 godine prije
 • (Gost_8423)

  ovo igralište je bilo privatni projekt Marina Kovaćeva i njegova sina da če on pravit klub odbojke na pjesku. Prića je trajala godinu dana i propala još u vrime Berketa

  oko 1 godine prije
 • (Gost_7118)

  ma bravo, tako je i spaladium dvorana bila sanaderov projekt koji je propa i sad triba lipo pustit da dvorana propade, raspade se i sruši, ne triba grad ništa napravit da sredi stvari... tako se stvari rješavaju!

  oko 1 godine prije
 • kastila (Gost_2181)

  zar se onaj tkz. VLASITI POGON ne brine o parkovima i nasadima u kaštelima ?!

  oko 1 godine prije
 • (Gost_2163)

  Ajme majko pa zar neznaš tko to vodi...nepismena banda važno da su podobni

  oko 1 godine prije
 • (Gost_4351)

  A sta radi mjesni odbor lukšića?

  oko 1 godine prije
 • (Gost_4351)

  Otkad je igralilište nasad

  oko 1 godine prije
 • (Gost_5099)

  pribacite sprave za vjezbanje u sucurac ako su van tamo nesigurne

  oko 1 godine prije
 • (Gost_7183)

  Bravo za Akciju mladih!

  oko 1 godine prije
 • (Gost_4110)

  prebacite sprave na igralište u Resniku.Tamo u svaku uru ima najmanje pet rekreativaca.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_4148)

  Dobrodosli.u.Kaštela.zadnju rupu mediterana

  oko 1 godine prije
 • (Gost_7243)

  Tako je, bravo. Sprave za vježbanje triba sredit. I to odma. Tako je najbolje trenutno trošit novce.

  Ko šiša roditelje dice koja nisu upala u vrtić. Ko šiša učiteljice koje imaju po 35 đaka po razredu. Ko šiša naše sugrađane koji ne mogu izaći iz svojih kuća kada padne malo više kiše. Ko šiša vlasnike pasa koji nemaju di pustit pase. Ko šiša amortizere na autu, ceste su nan ludnica. Prokopane 17 puti da bi se napravile 3 stvari. Ko šiša ove šta moraju na Mirovnsko ić. Radno vrime je 2 puta tjedno po 15min. itd itd

  Uff, jadan mali Mirko, nema di vježbat.

  Grad nam je u rasulu. Slažen se da triba rješavati stvari da bude bolje nama i danas/sutra turistima ali mislin da triba postavit nekakve prioritete kod rješavanja ovakvih problema.

  Sad grad troši novce tako šta uređuje park u Lukšiću. Poviše Šulavoga, ma odma poviše kuće od lika koji je izaša na naslovnu slobodne sa motikon u ruci dan nakon sta je izašla vijest da ga istražuje dorh. Use, nase i podase. Nikad nećedu naučit...

  oko 1 godine prije
 • (Gost_8036)

  Na maloj udaljenosti od 100 metara uz more turistička povijest Kaštela je u pedesetak godina zabilježila tri pametna čovjeka: učitelja Franu Ćipina koji je sa školskom djecom zasadio prvi učenički vrt u "Šumici", a sada je zapušten napuštenim odbojkaškim igralištem; dr. Henrika Šoulavyja koji je na Rušincu uredio prvu turističku plažu, a sada je upropaštena "Jedriličarskim klubom" i dr. Petra Kambera koji je u Gostinjima izgradio prvi hotel "Palace" a sada je samo hotel "Promaja". To su trebala biti tri trajna spomenika prirode, kulture i turizma na Kaštelanskoj rivijeri. A samo je pet godina trebalo da tri "nepametna pametnjakovića" iz gradonačelništva Grada Kaštela: Berket, Kovačev i Udovičić sve to upropaste s upravljačkim neznanjem, nesposobnošću i nebrigom. Ali narod pametno kaže: pametni se pamte, a budale se zaboravljaju!

  oko 1 godine prije
 • (Gost_8742)

  Udovičiću ne sramoti se više

  oko 1 godine prije
 • (Gost_6229)

  "Ko šiša roditelje dice koja nisu upala u vrtić. Ko šiša učiteljice koje imaju po 35 đaka po razredu. Ko šiša naše sugrađane koji ne mogu izaći iz svojih kuća kada padne malo više kiše. Ko šiša vlasnike pasa koji nemaju di pustit pase. Ko šiša amortizere na autu, ceste su nan ludnica. Prokopane 17 puti da bi se napravile 3 stvari. Ko šiša ove šta moraju na Mirovnsko ić. Radno vrime je 2 puta tjedno po 15min. itd itd"

  Ne kukaj. Pa bili su izbori.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_174)

  Pa ako klubu triba pijesak sta ga sam ne financira??

  oko 1 godine prije
 • (Gost_2237)

  Za gosta 174 ti mora da si neki lik iz gradske uprave,teren je gradski i grad ga triba uredit,a vi sa građanima komunicirate na nacin, ako vam triba asfalt morate participirat, ako ocete kanalizaciju tribate participirat...

  Jos malo pa cemo sami krpit ulice i žalom nasipat plaže?

  oko 1 godine prije
 • (Gost_1241)

  Bitno je da se bijela kuča u sučurcu omotala u novu fasadu a nas smrtnike ko jebe ali brzo če izbori.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_9182)

  po mom sudu..radi se..ponavljam..o gradnji bezidejni djecji igralista..puni betona..zeljeza..i ostalih..materijala..zaostali u glavam..novi hr arhitekti..;)

  oko 1 godine prije
 • (Gost_9707)

  Ćigovi je bivše željezničko odmaralište?

  oko 1 godine prije
 • (Gost_2575)

  Brzo ce izbori....

  oko 1 godine prije
 • (Gost_116)

  Ja nemogu virovat da mi nemamo igraliste za odbojku na pijesku nego moran liti u medenu ili split ic.. i kastela se mislu bavit turizmom nemaju ni osnovne uvjete. Prvo su devastirali ono na resniku sad i ovo.. umisto da imamo 2,3 odbojk. igralista i da se di ljudi mogu zabavit i rekreirat ono sve devastirano i unisteno.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_8712)

  Ajde za ove šta ne mogu živit bez igrališta na pijesku,
  Di bi ga napravili, ko bi to triba financirat i ko bi ga triba održavat u jesen,zimi i proliće i ko bi ga triba čuvat od pasa, i onih kojima igralište triba za kakve druge potribe.
  ako ćemo napravit odbojku na pijesku, hoćemo i nogomet na pjesku, rukomet na pijesku, skijanje na pijesku i ostale pi.darije za jednokratnu upotrebu koje koštaju brdo love a kasnije ćemo pitat ko je platio te ludorije i je li se lova mogla potrošit za važnije stvari
  Najbolje da ga smi naprave u svon dvorištu, naplaćuju i obogatu se.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_5217)

  Adeze zna zna......

  oko 1 godine prije
 • (Gost_6009)

  Pa ako nam je sudit po svemu sudeći hdz više neće pobijedit na lokalnim izborima ili će opet bit kukanja. Mislim da i tice na grani znaju da se nešto triba minjat i to hitno. A novi ljudi u kaštelima imaju svježe ideje za koje treba i naša potpora. Ali eto neki su se već žalili da su pokradeni od strane HDZ-a. Uredništvo neka provjeri

  oko 1 godine prije
 • (Gost_8104)

  Odgovara: # 408039

  Ee pa ako nemozemo imat sprave za rekreaciju i igralista za zabavu onda ne tribamo ni bit grad, vec opcina odnosno selo.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_1181)

  zar sprave za rekreaciju čine grad? znači ne tribaju škole, kazališta, ni druge ustanove.

  (Gost_116) vidi vraga, nemaš pijeska za rekreirat se. kaštelani poludili za rekreacijom, a od čega za boga miloga. posla nema, a ionako se rekreiraju po štekatima i kladionicama.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_4364)

  Mjesni odbor je puno puta molio u gradu postavljanje rasvjete, osposobljavanje odbojkaskog igralista, koseva za smece, uredenje cijelog parka, nove sprave za vjezbanje...ocigledno se to ne moze realizirati.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_1149)

  Treba prominit crkvu i popa di su se do sad molili.

  oko 1 godine prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara