POTREBA ZA DODATNOM RADNOM SNAGOM
Udruga maslinara Kaštela “Mastrinka” uputila je poziv svim zainteresiranima, prvenstveno nezaposlenima i pripadnicima socijalno ugroženih skupina te obiteljsko-poljoprivrednim gospodarstvima, da se prijave za sudjelovanje u projektu AgroSkill, koji “Mastrinka” provodi u suradnji s Institutom za jadranske kulture i melioraciju krša Split te uz sufinanciranje Splitsko-dalmatinske županije .

- Kroz redovan rad Udruge i naših članova uočeno je da u maslinarstvu, a i u ostalim poljoprivrednim granama, postoji nedostatak radne snage koja bi imala osnovne vještine rukovanja agro-mehaničkim alatima i koja je osposobljena za obavljanje određenih tipova posla. To se odnosi primarno na poslove zaštite bilja, obrade tla, rezidbe i berbe.
Provjereno je da svaki drugi maslinar povremeno traži pomoć u masliniku, a pogotovo u poslovima zaštite bilja, rezidbe i berbe. Rezultat nestašice kvalitetne radne snage se negativno reflektira na produktivnost koja se dalje manifestira kroz smanjenje obradivih površina i smanjeni godišnji urod uslijed neprovođenja adekvatnih agro-tehničkih zahvata – razlozi su uključivanja u projekt, koje su naveli u udruzi.

AgroSkill je projekt edukacije i razvoja vještina za rad u poljoprivredi, kroz koji će se zaiteresiranima omogućiti stjecanje i unaprijeđenje vještina potrebnih za rad, a mogu se uključiti zainteresirani bez obzira na spol i dob.

Projekt će se realizirati kroz pet modula:
- Osposobljavanje za “Održivu uporabu pesticida“ u obliku tečaja koji će se odvijati u Institutu za jadranske kulture i melioraciju krša Split za maksimalno 10 polaznika.
- Osposobljavanje za rad sa agro-mehaničkim alatima: atomizer, freza, kosilica, koje će se odvijati na terenu, a koje će uključivati rad sa strojevima i preporuke proizvođača o tome kako održavati iste.
- Demonstracija berbe električnim i pneumatskim alatima za branje koja će se odvijati na terenu, a koja će uključivati demonstraciju rada strojevima i preporuke kako organizirati rad.
- Demonstracija rezidbe i prezentacija alata za rezidbu: ručne škare, teleskopske škare, električne škare, električne pile, pile na motorno gorivo, koja će se odvijati na terenu, a koja će uključivati rad sa alatima i preporuke kod rezidbe.
- Tehnička radionica izrade zamki za maslinovu muhu i drugih nekonvencionalnih alata koji se primjenjuju kao zaštita od maslinove muhe.

Projekt će se provoditi u periodu od listopada 2016. do svibnja 2017. godine, a zainteresirani svoje kontakt podatke trebaju poslati na e-mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili se javiti na kontakt mobitel 095 851 5482, kako bi ih se pravovremeno moglo obavijestiti o terminima provedbe pojedinih modula.


KOMENTARI:

Stari Komentari (10)

 • (Gost_5161)

  bravo, svaka čast. i sad sve one koji traže pomoć i na socijali su ,a relativno zdravi prisilit da rade, ako odbiju objavit imena i skinit ih sa socijale koju primaju.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_2113)

  Jeman uja starog 50 litri i neman ga kome prodat.... Toliko o poticajima za prodati domaći proizvod.....

  oko 1 godine prije
 • (Gost_6254)

  da si prodava po 40 kuna ja bi ti uzeja i nebi ima sad problema

  oko 1 godine prije
 • (Gost_2113)

  Gostu6254 nađi ti meni di se more kupit domaće uje po 40 kn, oooooooozdravija ti meni ......

  oko 1 godine prije
 • (Gost_2113) (Gost_1148)

  a zašto ga nisi proda. pada cijena rada pa zašto nebi padala i cijena ulja.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_2113)

  Sigurno nije pravo uje ako se prodaje po 40,00 kn.....zato i kupujemo svašta po dućanima a nismo u mogućnisti plaćat litru domaćeg uja po 70-80 kn....samo mi nađite redikula koji prodaje pravo uje po 40,00 kn?!

  oko 1 godine prije
 • (Gost_1148)

  redikuli ga drže doma jer ga ne daju jeftinije, a ja bi sad rađe platija novo skuplje nego tvoje staro jeftinije.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_7209)

  (Gost_2113) samo mi nađite redikula koji prodaje pravo uje po 40,00 kn?!

  A pošto ga prodaju Talijani o Španjolci kada se u nas može kupit za četrdesetak kuna po litri sa svim plaćenim porezima i trgovačkim maržama. To uvozno ulje je barem zdravstveno ispravno i provjereno u ovlaštenim laboratorijima, a „redikuli“ koji traže 70 kuna po litri za mišancu često vrlo upitne kvalitete i zdravstvene ispravnosti uskoro ga neće imat više kome prodavat.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_2113)

  Gostu7209 : samo Plato inspektora I u Hrvatskoj može sve bit extra extra djevičansko uje...... Ajde lovi rake .....

  oko 1 godine prije
 • (Gost_552)

  Svi Vi koji vjerujete uvoznom ulju u nadim ducanima zivite u zabludi. A i mnoga domaća ulja u ducanu su mjesana sa losijim uvoznim. Nasi maslinari su podigli znacajno kvalitetu ulja. Preporuka je generalno kupujte domaće ulje ali kod poznatih i pouzdanih proizvodaca. Cijena 70-80 kn je realna cijena za extra djevicansko ulje.

  oko 1 godine prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara