hren
 
Kolika je realna opasnost od prodora fekalne vode u terminalne grane vodovoda u Kaštelima i Trogiru, o čemu smo pisali posljednjih dana? Ta se postavka, podsjetimo, pojavila u javnosti nakon saznanja da Kaštela i posebice Trogir već dulje od desetljeća, po broju oboljelih od proljeva, drastično odskače od županijskog i državnog prosjeka (radi se, dakako, o eventualnom zagađenju vode u perifernim, a ne glavnini vodovodnim cijevima).

Teoretska opasnost da zagađena voda iz okoliša prodre u granu vodovoda, preko spojeva, postoji. No, to se može dogoditi samo tijekom redukcije, a ove jh godine nismo imali. Dakle, uzrok obolijevanja od crijevnih zaraznih bolesti ove sezone treba tražiti negdje drugdje - ističe Marijan Ricov, direktor splitskog "Vodovoda i kanalizacije".
Je li i u kojoj mjeri voda iz okoliša, zagađena fekalijama iz procijednih crnih jama, prethodnih godina dospijevala u ogranke vodovoda. Ricov nije mogao odgovoriti.

Objašnjava kako su to samo pretpostavke, kao što se i za crijevnu epidemiju u Kaštel Lukšiću 2001. godine pretpostavlja da ju je izazvao prodor fekalnih masa iz onečišćenog bunara, koji je cijevima bio ilegalno priključen na gradski vodovod. - Ekscesi se mogu dogoditi zbog neispravnih kućnih instalacija, - objašnjava Ricov.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

Stari Komentari (18)

 • (Gost)

  FALA TI BOŽE

  oko 13 godina prije
 • Ma je (SotokucoBrce)

  odma! Ali jin virujes, a ko bi prizna da je zarazija toliko svita? Ajde moj kume. Cuvaju sebe i svoje fotelje i to ti je sve. :grin

  oko 13 godina prije
 • (Gost)

  Cijev vodovoda kojom voda dolazi u moju kuću prolazi kroz susjedov vrt. Nad tim dijelom je on proširio svoju kuću (nova kuhinja i kupatilo). Molim cijenjene posjetitelje da mi daju informaciju kome bih mogao odnijeti uzorak vode za piće,iz svoje kuće, na ispitivanje.
  Hvala.

  oko 13 godina prije
 • (Gost)

  Kako može tvoja voda prolazit kroz tuđi vrt?

  oko 13 godina prije
 • (Gost)

  Ne prolazi moja voda. Moja voda je od sata, to ja plaćam. A kud će vodovod provlačiti javnu infrastrukturu ja ne određujem. I s moje kuće vodi struja do mog susjeda pa se ne bunim, to mi se čini opasnije od vode.
  Nisam ja određivao kaštelanski ni GUP ni PUP.
  Sad smo tu gdje jesmo. Moja kuća ima građ. dozvolu više d 40 godina.

  oko 13 godina prije
 • (Gost)

  Sigurni je to neki bosanac sagradija kuću na vodovodu. ne bi to domaći čovik nikad napravija

  oko 13 godina prije
 • (Gost)

  Nije Bosanac, već Dalmatinac.

  oko 13 godina prije
 • Ma vidi ovo (SotokucoBrce)

  ma sta pricate, covik je tija da mu neko pomoze da zna di ce odnit uzorak vode a sta vi ovde pricate! Ako mu nemozete pomoc onda ga pustite na miru.
  Mislin da se triba obratiti na Zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske zupanije.

  oko 13 godina prije
 • VODA (Gost)

  Da, treba se javiti Zavodu za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije (bivši Higijenski zavod u Vukovarskoj, poviše \"općine\" u Splitu).
  Ali bi bilo bolje da prvo nazovete pa ako možete sami uzeti uzorak da vam bude lakše i da ga odnesete u Split. Inače to oni dolaze sami uzeti. Možda mogu doći kada budu dolazili i za druge stvari u Kaštela. Raspitajte se KOLIKO TO KOŠTA. Općenito to nije baš jeftino kada se naručuje. Možda je u nekim slučajevima drugačije (javni interes, otkriveno zagađenje i sl.).

  Možete se detaljnije informirati i kod sanitarne inspekcije u K. Sućurcu, u zgradi \"općine\", 2. kat desno, soba br. 9, koji s njima surađuju, ili na tel. 226-122, inače najbolje ujutro oko 7:30-8:00 sati, a ako su na terenu ostavite svoj broj tel. da vas nazovu.

  Zdravi i veseli bili !
  :)
  Čistoća je pola zdravlja !
  :grin
  A nečistoća ona druga polovina.
  :p

  oko 13 godina prije
 • (Gost)

  Hvala na odgovorima gostima 2006-08-28 15:52:38 i 2006-08-28 16:42:06.

  oko 13 godina prije
 • (zarathustra2000)

  More je izvor zaraze :
  More nije izvor zaraze .
  Vodovod je izvor zaraze .
  Vodovod nije izvor zaraze .
  Baš me zanima šta će komedijaši iz Slobodne sutra smislit .

  oko 13 godina prije
 • Bilo sta, (SotokucoBrce)

  sta ce pomoc tirazu! :grin

  oko 13 godina prije
 • svašta (Gost)

  Meni se dica nisu kupala u moru, a zarazili su se, i žena također. Sad se pitan kako može od mora. Prije bi reka da je od vodovoda. Uzorci vode za kontrolu uzimaju se u vodovodu na izvoru u Solinu, a dalje koga briga. Triba samo prošetat uvečer kroz kaštila, a posebno kad pada kiša, pa da vidite smrada, šta ljudi pušataju crne jame u potoke, pa i u šahte od nepostoječe kanalizacije. Inspekciju to ne zanima, oni su tobože uzidali ilaze u more, a di onda idu ta govna kad nemogu izač u more.

  oko 13 godina prije
 • @ svašta (farabut)

  Provaj prijavit te sta ispumpaju jame u potoke ili u sahte! Normalno da se to radi po noci a komunalna sluzba u opcini ne dezura nego radi od 07-15. A znaju da se ti poslovi obavljaju pod okriljem noci, vec godinama.

  oko 13 godina prije
 • Bravo farabute (SotokucoBrce)

  Evo ovde se farabut dodirnija prave stvari:
  \"Provaj prijavit te sta ispumpaju jame u potoke ili u sahte!\"
  Bas tako prijavi ji ti. Ako uredno i posteno placas komunalije a neko ko nema niti dozvolu za gradnju ispusta fekalije u potoke i sahte?! Samo MI gradani jin mozemo stat na rep, a ne neki urednici, triba to prijavit.

  oko 13 godina prije
 • CRNE JAME (Gost)

  redovno preznite jame

  oko 13 godina prije
 • GOSK-AC (Gost)

  Fala Bogu da se neko upita sta je sa tom upravom.Koliko znan igraci su OK,ali trener,uprava,nedostatak novca ....itd

  oko 13 godina prije
 • kastelanka (Gost)

  Jeste li vidili koliko je velika reklama za vodu iz boce u Slobodnoj Dalmaciji. A da ih oni ne placaju da tako nesto pisu? :grin

  oko 13 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij