VJEČNOST I KRISTOV PUT
Pred nama su dva blagdana, blagdan Svi sveti, koji se svetkuje 1. studenog i praznik je te neradni dan u Hrvatskoj i Dušni dan, koji se obilježava 2. studenog, a koji među vjernicima katolicima imaju poseban značaj.

Blagdan Svih svetih počeo se slaviti još u 4. stoljeću, a tog dana slave se svi sveci koje je Crkva kanonizirala, ali i oni koji su ostali neznani, no svojim kršćanskim životom osigurali su sebi ulazak u kraljevstvo Božje.
Na blagdan Svih svetih moli se za sve svete i blažene, bili oni kanonizirani ili ne, koji su služili Kristu i tijekom svog života slijedili njegov put.
Ovog dana veliki broj građana uređuje posljednja počivališta svojih namilijih u pripremi za Dušni dan, koji se obilježava dan kasnije.

Dušni dan je dan posvećen svim vjernim mrtvima, kada se odlazi na groblja i kada se prisjećamo mrtvih, posebno svojih najbližih koji više nisu među nama u ovozemaljskom životu.
Za njihove duše se moli, pale se svijeće na grobovima, nosi cvijeće i drže mise, a kroz štovanje pokojnika pokazuje se i ono najznačajnije, vjerovanje u vječnost.
Dušni dan je poseban dan koji ujedno svjedoči o uzvišenosti i jedinstvenosti ljudskog roda, jer čovjek je jedino ovozemaljsko biće koje štuje svoje mrtve.

Blagdan Svi sveti i Dušni dan obilježit će se i svetkovati i među kaštelanskim građanima, od kojih će mnogi pohoditi grobove svojih najmilijih, a posebno na kaštelanskim grobljima te nazočiti svetim misama u kaštelanskim župama.


KOMENTARI:

Stari Komentari (1)

  • (Gost_1191)

    nekad je sučuračko groblje bilo puno urednije a da ne govorim za ove dane i nije se plačala grobarina. pa je rečeno da tako više ne može,da triba plačat .i plačan. bija san danas i vidija smeća borovih iglica svugdi uz pute i grobove i pitan se pošto je bila bonaca od jučera jeli se moglo malo metlon ,malo lopaton to pokupit inače je groblje otkad se plača zapušteno. sičan se grobari koje si moga vidit svaki dan na groblju ne da side i odmaraju se kako kaže ovi danas nego rade,karijola, metla i lopata in je bila uvik u ruci. jel to primječujen samo ja ili to vide i drugi pa se pravee da je sve u redu

    oko 2 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara