ŠAROLIKI UROD, A I RANDMANI, OD 10 DO 20 POSTO
Gotovo pa ljetno vrijeme po temperaturama, ali i već poprilično dozreli plodovi, prošlog su vikenda većinu maslinara privukli u maslinike, čime je, barem kada je o Kaštelima riječ, i krenuo udarni početak ovogodišnje berbe ove uljarice.

Nešto raniju berbu nego li prethodnih godina, jer većina maslinara s njom ne počinje prije prvih dana studenog, osim vremenskih prilika uvjetovala je i maslinova muha, s kojom se već duže vrijeme bore ne bi li spriječili da upropasti sav ovogodišnji trud i urod, što je dobar dio dalmatinskim maslinara i natjeralo da ranije započnu s poslom.

U mnogim je maslinicima, naime, unatoč mjerama zaštite koje su maslinari poduzeli, pod naletom ovog štetočine dio plodova oštećen njegovim ubodom, pa većina njih strahuju da će im daljnje čekanje samo pokvariti kvalitetu ulja, te ionako već "načete" masline oboriti na tlo i nanijeti dodatnu štetu.  Pa makar to značilo i nešto slabiji randman koji se postiže u ranijoj berbi.

Tako je i većina uljara na ovom području svoja vrata otvorila još prije petnaestak dana, kao primjerice uljara „Novak“ u Kaštel Lukšiću, premda su, doznajemo, veće gužve počele tek ovih dana, pa nam i nisu znali reći koliko se masline "plaćaju".  Kažu, ovisi od slučaja do slučaja, a kod njih je otkupna cijena ulja 45 kuna po kilogramu.

Od pojedinih maslinara koji su masline već preradili, pak, doznajemo kako su randmani i više  nego solidni, kao i kakvoća ulja, no u uljari „Oblica“ u Kaštel Starom ipak su malo precizniji, koliko to mogu biti. Ovo je, kažu, luda godina, pa se randmani kreću u rasponu  od 10 do čak 20 posto, ovisno o kvaliteti, ali i sorti maslina.

I dok su jedni i više nego zadovoljni urodom i količnimom dobivenog ulja, dakako i kvalitetom, maslinar početnik Vladimir, koji je čak iz Dugopolja „potegnuo“ do Kaštela kako bi preradio svoje masline, ipak je vjerovao kako će urod biti bolji. Od 18 mladih stabala, ove mu ih je godine devet došlo na rod i dalo pedesetak kilograma ploda, pa je s nestrpljenjem čekao svoj red za preradu da vidi koliko će se „platiti“.

-Mušica je učinila svoje, dosta ploda je oštećeno, pogotovo zrilijeg, pa smo takve masline odma odvajali i bacali da ne uništimo ulje njima – priča nam Josip, dodajući kako bi mu bilo lakše da se ponovila pretprošla godina. Onda su sve otpale pa nismo imali šta brati, a sad se mučimo s berbom, a dobar dio ubranih plodova smo na kraju bacili, govori pomalo ironično.  Ove godine u njegovom masliniku s četrdesetak stabala nema, dodaje, ni  pola od lanjskog uroda jer je muha uništila ostalo.

Za razliku od malih privatnih uljara, kojih se posljednjih godina u Kaštelima otvorilo nekoliko, stara uljara koja na klasičan pogon radi pri Institutu za jadranske kulture i melioraciju krša u Kaštel Starom, tek danas otvara svoja vrata. No, već sada imaju zapisano petstotinjak preša, jer kad krenu s preradom, ističu, nema stajanja, radi se 24 sata, jer se sprte stalno ispiru.

Kapaciteta je oko 400 kilograma, zbog čega mnogi koji nemaju toliko uroda radije i odabiru mini uljare, a i iz razloga što je prerada dosta sporija, no ipak imaju svoju stalnu klijentelu. Prema kvaliteta ulja ovisi o maslinama, a ne o preši, neki još uvijek ipak više vole klasičan sistem prerade jer je ulje, kažu, prirodnije zbog sepatarora u kojem se odvaja.

Kakva će ocjena sezone na kraju biti, ostaje vidjeti, no maslinarima svakako na ruku  ne ide ova bura koja je, osim što je propuhala berače, sama i odradila „dio posla“ umjesto njih jer je sa stabala otresla dobar dio zrelih, crnih plodova.


KOMENTARI:

Stari Komentari (1)

  • (Gost_1116)

    i jeste li zadovoljni sa preradom maslina. jeste li zadovoljni sa uslugom prerađivača maslina? jeli se osiječate zakinuti za količinu dobivenog ulja?.

    oko 2 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara