GLAVOBOLJA ZBOG PALMINE PIPE
Uklanjanje dijela palmi s brca u Kaštel Kambelovcu te predviđeno uklanjanje palmi zaraženih palminom pipom s drugih površina u Kaštelima, izazvalo je različite reakcije građana, a kako bi „umirili duhove“, o mogućnostima zaštite i sprječavanja zaraze te postupcima nadležnih u Gradu Kaštela, pitali smo stručne službe Ministarstva poljoprivrede.

Iz Ministarstva smo dobili odgovor, koji donosimo u cijelosti i iz kojeg je vidljivo da je u slučaju jake zaraze jedino moguće riješenje uklanjanje palmi. Isto tako iz Ministarstva poljoprivrede uputili su i savjete vlasnicima palmi na privatnim zemljištima.

 - Uklanjanje palmi je jedino moguće rješenje za suzbijanje crvene palmine pipe ukoliko je zaraza ovim štetnikom toliko jaka da se palme ne mogu spasiti tretiranjem i uklanjanjem samo zaraženih dijelova tzv. dendrokirurgijom. Naime, zaražene palme se suše i propadaju te se mogu lako srušiti.  
Pozitivna je činjenica da je lokalna zajednica počela organizirano rješavati problem zaraženih palmi jer svako nestručno uklanjanje palmi i neodgovarajuće zbrinjavanje zaraženih biljnih ostataka može samo doprinijeti daljnjem širenju ovog štetnika.

Zaražene palme se u pojedinim slučajevima mogu spasiti tretiranjem i dendrokirurgijom, a odluku o tome je najsigurnije donijeti nakon detaljnog pregleda krošnje palme koji obavlja fitosanitarni inspektor.
Kad je detaljnim pregledom utvrđeno da vegetativni vrh nije potpuno oštećen, pristupa se saniranju palme, odnosno dendrokirurgiji na način da se odstrane svi njezini zaraženi dijelovi. Sanirane palme se zatim tretiraju kemijskim ili biološkim sredstvima koja su registrirana za tu namjenu (kurativno tretiranje).

Preventivno se tretiraju palme na kojima još nisu uočeni simptomi, ali postoji opasnost od zaraze jer se nalaze u blizini palmi koje su već zaražene palminom pipom. 
U Hrvatskoj su za tretiranje palmi registrirana kemijska sredstva za zaštitu bilja na osnovi imidakloprida i klorpirifosa.
Od bioloških pripravaka danas se najčešće primjenjuju entomopatogene nematode Steinernema carpocapsae, što u kombinaciji s kemijskim pripravcima može dati dobre rezultate.

Napominjemo da zbog specifičnosti i kompleksnosti primjene, tretiranje trebaju provoditi specijalizirane tvrtke.
Isto tako je potrebno angažirati specijalizirane tvrtke za obavljanje pregleda te uklanjanje i uništavanje palmi, osobito u slučaju kad se zbog veličine ili otežanog pristupa palmama moraju koristiti odgovarajući alati kojima rukuje za to osposobljeno osoblje.
Na stranici Ministarstva poljoprivrede se nalazi Akcijski plan za suzbijanje i sprječavanje širenja crvene palmine pipe u kojem je opisan način uklanjanja i uništenja palmi te način tretiranja kemijskim i biološkim sredstvima.

Sukladno Zakonu o biljnom zdravstvu (»Narodne novine«, br. 75/05 i 55/11) vlasnici palmi u okućnicama sami snose troškove nastale provedbom fitosanitarnih mjera (krčenje i uništenje palmi, dendrokirurgija i tretiranje), dok troškove provedbe navedenih fitosanitarnih mjera na javnim površinama snose jedinice lokalne i regionalne samouprave.
Na kraju ističemo da rezultati suzbijanja ovog štetnika ovise o sustavnoj i učinkovitoj provedbi mjera u oba sektora – privatnom i javnom.
Budući da je provedba mjera suzbijanja za privatne posjednike zahtjevna u financijskom i provedbenom pogledu,  jedinice lokalne i regionalne samouprave su pozvane da potpomognu njihovu provedbu u privatnom sektoru – kazali su u resornom Ministarstvu. 

 

KOMENTARI:

Stari Komentari (21)

 • (Gost_8224)

  Citirat ću pasus iz posta koje je poslalo ministarstvo "Preventivno se tretiraju palme na kojima još nisu uočeni simptomi"

  postavljam pitanje,zašto se palme nisu tretirale na vrijeme,kada je štetnik uočen u Zadru,Dubrovniku...kada se zna da se širi ka epidemija?

  oko 1 godine prije
 • (Gost_3123)

  To triba pitat Berketa zašto nije prska prije pet godina

  oko 1 godine prije
 • (Gost_2300)

  Hoce li bit sadnji novih palmi...

  oko 1 godine prije
 • prskalo (Gost_1854)

  ..za gosta 3123 prska san onda a prskan i sad ;);););)

  oko 1 godine prije
 • (Gost_2213)

  Pogledajte palmu isprid škole u gomilici komplet osušena a grane vise poviše djece ko će odgovarat ako ozlijedi koje dijete mjerodavni di steeee. roditelji ,nastavnici apelirajte ravnatelju da HITNO zatvori dvorište dok se ta opasnost ne otkloni HITNO !!!!!!!!!!

  oko 1 godine prije
 • (Gost_4059)

  Goste 3123, ili su ljubomoran, ili si bolestan?Za tvoje sttanje je "zasigurno" kriv gospodin Berke?

  oko 1 godine prije
 • (Gost_7610)

  Goste 3123 za sve sto nevalja u kastelim je kriv Betket,usvoje 4 godine mandata sve je unistija tako da Hdz usvojih 20 godina mandata nikako to nemoze popravit.Ako krepa krava u Sirokom brigu tebi je i za to kriv Berket.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_3372)

  pa niko nije u ćetiri godine toliko laga i napravija toliko duga ka Berket

  oko 1 godine prije
 • (Gost_2216)

  sticaj se, pokupi tunju i vrati se doma.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_2227)

  Ko bi triba kupit tunju?

  oko 1 godine prije
 • (Gost_1176)

  Palme bi bilo pametno sve ispilat i posaditi neko drugo drveče ,jer če ove koje ostanu za koju godinu biti problem i opasnost !

  oko 1 godine prije
 • (Gost_5230)

  1176naj bolme je posadit bukvu ,smriku a posebno rastić jer novo nadošlim građanima zbog alergije na palma lendre kośtele to ce vise odgovarat a posebno onima iz opičine najvise ce odgovarat rastiči jer ispod nji su marljivo ucili i postigli titule ing,prof,doc,ing.na radu i sve titula a sta se tice Berketa bar je preženca od čovika pravi muskardin i nije on vlada 20g nego murlaki .ADZea i oni su nas doveli di jesmo

  oko 1 godine prije
 • (Gost_7864)

  Nazalost Kastela CE ostat bez palmi. Od Sucurca do Stafilica iz kastelansku cestu a I uz more sve Su zarazene pa cak I one na javnim povrsinama. Isprid Parka Vitturi nekoliko ih je obisilo donja pera a to nije obecavajuce. Steta. Bojim se da je sad kasno za spas. Tribali je intervenirat prije par godina I redovito prskat Ali u nas to ne funkcionira. TKO snosi odgovornost? Za Sta mi placamo ljude iz grada?

  oko 1 godine prije
 • (Gost_3372)

  ov izrazi ljubavi najviše govore o autoru.
  Palme su donili komunisti da bi dalmacija slićila na kanarske otoke za potrebe turizma.
  Oleandre su donili francuzi i talijani dakle okupatori.
  Stabala koštela ima više u vlaskoj nego u kaštilin.
  Spomenik onon mrskon rastiću se ne nalazi u zagori(morlkakiji) nego u Gomilici kraj crikve

  oko 1 godine prije
 • (Gost_5136)

  5230 rode najboje da odeš do likara dok nije išlo nagore !

  oko 1 godine prije
 • Agronom (Gost_3234)

  Palme nisu adekvatno rezane da bi se preventivno tretirale. Dakle grad ih treba rezati i prskati a ovdi vidimo da su samo rekli da se prskaju

  oko 1 godine prije
 • (Gost_8184)

  ISTINA je da je Berket ostavia iz sebe sve ono što nije dobro za grad.Ali bih molio portal da nas izvjesti .što se dogodilo sa Tatjanom Vukman,Sandrom Zokič i njihovog mentora Sanadera ovo nije zlo namjerno nego samo da znamo što se točno dogodilo hvala.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_7236)

  PALMA U DVORIŠTU ŠKOLE U GOMILICI to je problem a ne politika i Berket,Sanader, Vukmanica, Zlikicka zaštitimo djecu dok se nije dogodila nesreca .......

  oko 1 godine prije
 • (Gost_9178)

  moga je i berket malo poprskat
  ali je bija je na selu

  oko 1 godine prije
 • (Gost_134)

  To vas je Bog kaznia niko drugi.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_4788)

  Jedini moguci nacin restauracije kastela je uklanjanje hrvata.

  oko 1 godine prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara