hren

PROJEKT U SVRHU RAZVOJA TURIZMA I GOSPODARSTVA
Početak rekonstrukcije i gradnje luke javnog prometa u Kaštel Starom na velika zvona, kako iz Grada Kaštela tako i iz Županije Splitsko – dalmatinske, najavljivao se još prije nekoliko godina, kao prvi dio projekta uređenja cijele donjokaštelanske obale, no ipak, lokacijska dozvola ishođena je nedavno, a prema novim najavama početak rekonstrukcije ove luke trebao bi uslijediti u slijedećoj godini.

Kako su nas informirali u gradskom Upravnom odjelu za komunalno gospodarstvo, daljnji korak je nabava glavnog projekta te ishođenje građevinske dozvole. Obveza Grada Kaštela, u ovom trenutku je izrada projektne dokumentacije, vrijednosti 300 tisuća kuna, koja se financira u suradnji Grada i županijske Lučke uprave.

Rekonstrukcijom, odnosno izgradnjom luke otvorene za javni promet lokalnog značaja, predviđena su 162 veza za prihvat nautičkih i komunalnih plovila te za prihvat plovila u tranzitu. Ovaj projekt trebao bi doprinijeti značajnom turističkom i gospodarskom razvoju svih kaštelanskih naselja.

- U planirani projekt ulazi rekonstrukcija i uređenje obalnog pojasa jezgre Kaštel Starog, uz prometnicu Obala kralja Tomislava, od Vinalka do kaštela Celio Cega, koje obuhvaća nasipanje morske površine, izgradnju obalnog zida, izgradnju pločnika te uređenje površine za ugostiteljske terase, pojasa zelenila i šetnice uz more.
Rekonstrukcija luke obuhvaća izgradnju sekundarnog lukobrana duljine 40 metara i platoa površine 400 metara četvornih, dogradnju i proširenje primarnog lukobrana konstrukcijom duljine oko 53 metra te izgradnju pet gatova na stupovima – informirala nas je pročelnica Marija Pelivan.

Prema planiranom, površina obuhvata zahvata na kopnu iznosit će nešto više od 10 tisuća metara četvornih, dok će se istim zahvatom nasuti oko 7 tisuća metara četvornih morske površine.

Prema posljednjim najavama iz Lučke uprave Splitsko - dalmatinske županije radovi na ovom projektu mogli bi započeti za manje od godinu dana.


KOMENTARI:

Stari Komentari (70)

Učitaj prethodne komentare
 • (Gost_4228)

  Odlicno . Za jedno 38 godina bit ce sve zavrseno.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_8120)

  Odličan projekt! Rivu triba proširit u more na puno mista da može stat šetnica i kafići/restorani a ne da gledaš kako ćete zgazit auto.
  I u Novome je bia dobar projekt sa Čipikom ali se zaustavija. Sad je lipše. A Rotondo je najlipši. Bravo starosejani!

  oko 4 godina prije
 • (Gost_3127)

  Luke i lučice su odavno planirane u Kaštelanskom zaljevu (Kovačev, Viculin, Matijaca), kad se nije ni znalo za Berketa. Napravljen je lukobran na Divuljama, svi znamo kako sve do dana današnjega funkcionira. Jedino je svita i brodova bilo na dočeku Ivaniševića prije 15 godin. A o zagađenju u kojem nautički turizam prednjači kao najveći zagađivač u ovom zatvorenom zaljevu. Ponovno nam vraćaju Jugovinil na sofisticiraniji način. I sad će nam prodavat maglu pod egidom uređenja rive i zapošljavanja. A rivu sa biciklističkom stazom, iliti šetnicu mogli smo imat ima 20 godin, ma i pred par da je glava koji vole svoje misto. A novaca je bilo i bit će ih samo nema pametne organizacije i raspodjele, nema znanja. Nije sramota ne znati nego ne htjeti znati. A o Kaštelanskoj rivijeri (Resnik, Palace), o Jugovinilu, to su projekti iako u privatnim rukama, grad ih treba gurat i lobirat. I uvik su odgovorni oni na čijem području se sve to odvija. Lipa naša sela, sve više postaju imovina nekolicine.

  oko 4 godina prije
 • konačno (Gost_9235)

  a što drugo reći nego da je taj projekat je fantastičan. :) još samo da se uspješno realizira;)

  oko 4 godina prije
 • UPU17 (Gost_610)

  treba moralicu dat da napravi marinu bez dozvola
  pa neka bude konkurencije

  oko 4 godina prije
 • (Gost_5480)

  Projekt za normalnu budućnost.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_6154)

  i kad sve to dobijete dobit će te i ono protiv čega danas protestiraju dubrovčani, zadrani, hvarani pa i bračani.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_3127)

  ma najgore od svega šta nema šanse da mi dobijemo gužvu ka u Dubrovniku, takva destinacija nikad postat nećemo. Jer kod nas dolazu samo oni za izbacit fekalij i odo.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_3127) (Gost_6154)

  kaštelanski zaljev je malen i prilično zatvoren . sa lučicama postat će jedno veliko sabiralište fekalija i ostalog otpada. sa brodicama dolaze i druge ribe i kaštelani nećće imat ni glamca za ulovit. sami sebe osuđuju od lakomosti pojedinaca za zaradom.

  oko 4 godina prije
 • Napokon (Gost_3129)

  Šta prije to izgradit bez provizija, plavih kuverti i lopovluka. I tribalo je napravit malo veću kad se već radi. bar do spomenika.

  oko 4 godina prije
 • Zanimljiv podatak (Gost_3129)

  Kad će se javno znat čije su postojeće i buduće marine u Kaštilin? Imena svih vlasnika/suvlasnika/dioničara? Građani imaju pravo znat osim ako se ne smatra dobitkom na lotu pa se taje podaci?!?!?!

  oko 4 godina prije
 • (Gost_6267)

  Tko je projektant ovog idejnog rješenja projekta ? Potrebna je javna rasprava. Gdje je parking? Kakav je prilaz i izlaz ? Ovakav sam po sebi projekt bolje da se ne radi bez prijedloga
  rješenja pristupnog dijela.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_8027)

  Aj neka ,nek i marina u gomilici dobije .gradsku konkurentu

  oko 4 godina prije
 • (Gost_7864)

  A u Sucurac na mul izvlacit brodove mukte.Riva ispod opcine u rasulu.E Zorane Zorane povuci svoje veze u gradu bar ti to znas i oces za svoje selo

  oko 4 godina prije
 • (Gost_8333)

  Odgovara: # 406733

  Upravo tako! Nasipanje morske površine i tp u ovolikom obimu! Nemam ništa protiv lukobrana i lučica za male kaiće, ali ovo je previše! Još ako i u Sućurcu krene ono šta je Marušić najavljiva Kaštila će zauvik izgubit i ovo malo liposti šta in je ostalo :(

  oko 4 godina prije
 • (Gost_8333)

  Odgovara: # 406742

  Nažalost, goste 3127, potpuno si u pravu :(:(:(

  oko 4 godina prije
 • gost (Gost_5230)

  ako se izgradi luka u starom,više neće biti skakanja s parapeta u more zbog brodova,izgradite negdje parapet i manji gdje če se moči skakati u more.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_3127)

  Ma niko ne pita za održivost ovakvih projekata, ekološki utjecaj i ine nedostatke samo zato što će tu privezat brod netko poznat i otić se kupat na Vis. I da bi se u vrh glave zaposlila 2 čovika u portu. Napravite rivu, šetnicu biciklističke staze, malu simboličnu žicaru na planinanrski dom Malačka. Imamo našu očuvanu prirodu. Kakvu takvu malu poljoprivredu, baštinu i male iznamljivače, dobru transportnu mrežu. Iskoristimo dane resurse, nego s ovim i potencijalnim tunelom Kaštela postaju leglo pojedinih tajkuna koji vole svoje misto i koji će na slijedećim lokalnim izborima pokušati ostvariti i vlast preko slabijih od sebe na koje mogu utjecat kao i do sada. A sve da bi očuvali i zaštitili svoju imovinu koju su neki stekli svojim radom i novce, a neki jeftinim trikovima kojima je zakon omogućio da se to zove raoom i novcem stečeno.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_193)

  Rasprodaj, preprodaj, uništi...stvarno smo specijalisti u tome. Nitko nije postavija problem zaštite okoliša i održivosti i, napokon, vlasništva.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_6262)

  "Odličan projekt! Rivu triba proširit u more na puno mista da može stat šetnica i kafići/restorani a ne da gledaš kako ćete zgazit auto."

  A zaboravili ste i normalne puteve do rive. Sitimo se projekta marine u Lušiću početkom 90-tih, podupra ga je i Kovačev. I sve je bilo krasno dok se nisu seljaci sitili da će tribat bokun normalnoga puta do mora, a ne ona seoska oputina. A čim se takneš u parcele u donja kaštila, odmah se sve stornira. Uostalom, zato se i općina bila osnovala, kad su se donjaci pripali nacionalizacije. Bilo kako bilo, ne more se helikopteron do jahte na vezu.

  oko 4 godina prije
 • dom (Gost_3137)

  A śto ste se raspisali ,Nitko vam neće uloźiti milione kuna da biste vi vezali pasaru od 500 eura i to mukte .Pametnome dosta .

  oko 4 godina prije
 • (Gost_6262)

  "A śto ste se raspisali ,Nitko vam neće uloźiti milione kuna da biste vi vezali pasaru od 500 eura i to mukte .Pametnome dosta."

  Pa normalno. Valjda nije niko mislija mukte? Ipak je u pitanju biznis i razvoj mista.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_8137)

  Rekla je jedna iz Trogira da se ne kupa u Kastilin zato jer svi pisaju u more

  oko 4 godina prije
 • (Gost_9149)

  Ma kakve lucice. Triba sredit Palac i Jugovinil pa onda tezit nekin novin projektima. Zapritit ovima sta vuku konce na tim lokacijama ili ka u stara doba to oduzet posto ionako nista ne radu po pitanju toga. Sve ove sta su u mjesnim odborima i po opcini dobro oprat da se s njih opere sva sporkica koja pliva u ovon nasen malon lipon mistu. Najvaznije da nan opcina lipo izgleda a sta je kraj nje rasulo od Jugovinila nema veze, bice gradonacelnik samo gleda s ponistre put Splita.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_221)

  berketov projekti napokon izlaze iz općine

  dobro ste se sitili pustit vanka ono šta je berket stvara

  oko 4 godina prije
 • (Gost_5184)

  Ponton-štekat Labinezze je pored lučice i ne mogu ga izbrisat sa DOF5/11 odnosno avionskog snimka od 21.lipnja 2011.
  Vidit će mo kako će sud presuditi protuvzakonito rušenje ili možda evropski sud ako bude potrebno.
  Uskoro se objavljuje presuda kule Cipico sa oko 75 000 000.00 kuna obeštećenja

  oko 4 godina prije
 • (Gost_1167)

  "Ponton-štekat Labinezze je pored lučice i ne mogu ga izbrisat sa DOF5/11 odnosno avionskog snimka od 21.lipnja 2011."

  Lipo, lipo. A reka san da je legalizacija zlo: ozakonjenje nereda u prostoru, a ne uvođenje reda.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_8204)

  Najbitnije nije napravljeno.
  Opet će more priko krova, od vinalka i u njemu će vječno bit štakori.
  Južni i istočni dio (po slici) nije proširen dovoljno, mora bi bit više u more nego zapadni, jer je puno izloženiji jugu i valovima!!!
  Pa onaj sa čardakom je odusta kad su mu uklonili nasuto u more, samo bi idiot moga bilo kakav posal radit u objektu kojeg zapljuskuju valovi!!!
  Ako nemaju love nek naprave samo jedan mul s juga, a ovo sve ostalo nek ostave ka u novskom portu, Vinalka se mora dovest da postane centar sela a ne ruševina u centru, i obavezno ga triba uredit pa iznajmljivat ili prodavat, a ne ga prodat ka ruševinu i onda pametovat da je neko triba gradit ovako ili onako..

  oko 4 godina prije
 • (Gost_7112)

  Sredite svu infrastrukturu u Kaštelima! Imate EU fondove, a sezona nikad bolja.. Političari i gradska vlasti - više nemate opravdanja za vaš veliki nerad!!

  oko 4 godina prije
 • (Gost_4156)

  A sta je u Sucurcu sa Sololanom. Zasto tamo nikome nije briga a djeca plaza ,brodovi NAFTA, storkiosk sve na gojaci.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_9811)

  Odlično!...nadam se da će i Novski porat doć na red...da će ga proširit, produžit, legalno naplaćivat vez...a ne ka do sad da neki imaju po nekoliko vezova...naravno mukte!...uvest reda u sve...ali ne da to rade nekompetentne firme, bez referenci ka dosad....samo profesionalci a ne podobni i rodijaci!!!

  oko 4 godina prije
 • (Gost_1238)

  Odgovara: # 406825

  ovi projekt je od prije Berketa, on ga je i stopira da nema konkurencije

  oko 4 godina prije
 • (Gost_6180)

  8120je u Novome se trebalo radit al kako je počeja sa onim iza kaštila ponaša se ka da mu je čačino more ,malo je tribalo da nan se zabrani i kupat na i okolo porta a da ne kažem danebi ni da da kokod stavi mrižu ili brod vanka svaka čast onome šta je njegovo na to ima pravo al u tom vlasniku ako je on ima puno bahatosti i prkosa zato mu se to i dogodilo al takvih su puna Kaštila kad vridi zakon za njega nek vridi i za one priko puta njega jer svi oni imaju naloge za uklanjanje bespravnih objekata al se drže u škafetinu zašto gradonačelniče?

  oko 4 godina prije
 • (Gost_8229)

  Sve ulice od Tuđmanove tj. Stare Kaštelanske ceste prema moru treba prenamijeniti, tako da su jednosmjerne. I tako svaka druga, počevši od Nehaja, jedna prema moru, po druga od mora prema gori jednosmjerna.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_1151)

  Sve ide ka komercijalizaciji. Da li to stvarno želimo???

  oko 4 godina prije
 • (Gost_2216)

  (Gost_8137)
  Rekla je jedna iz Trogira da se ne kupa u Kastilin zato jer svi pisaju u more


  a jedan trogiranin je reka na račun bezbroj štekati po gradu od kojih se ne može proć " izila je guzica dušu" tu je mislija na dušu trogira.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_5128)

  "Sredite svu infrastrukturu u Kaštelima! Imate EU fondove, a sezona nikad bolja.. Političari i gradska vlasti - više nemate opravdanja za vaš veliki nerad!!"

  Pa šta si glasa da nesposobne uguzničare? Oni to niti znaju, niti mogu, a po tebi i sličnima koji su ih na vlast doveli, niti moraju.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_4554)

  (Gost_1167)

  "Ponton-štekat Labinezze je pored lučice i ne mogu ga izbrisat sa DOF5/11 odnosno avionskog snimka od 21.lipnja 2011."

  I moje auto je parkirano isprid Splitske banke na DOF5/11 od 21.lipnja2011 i legalizirat ću ti parking isto ka i on ti ponton. Ljudi moji, upotribite malo mozak

  oko 4 godina prije
 • domači1213_4 (Gost_3122)

  Neka svako selo ima svoju lučicu ,U Sućurcu mogu biti3 .Industrije nema okrenimo se turizmu .Nemojmo se prepričavati uprimo svi za napredak grada zajedno , Duša me boli kad vidim neka mjesta koja su bila daleko iza Kaštela a sada su puno ispred . Molim gradsku. vlast da krenu "oštro" prema županiji. I drźavi u traženju potpore i imati ćete naśu podršku.Ajmo radit ,Poštovani dajte mi razlog da opet glasan za vas ,Pozdrav ,

  oko 4 godina prije
 • (Gost_6252)

  "I moje auto je parkirano isprid Splitske banke na DOF5/11 od 21.lipnja2011 i legalizirat ću ti parking isto ka i on ti ponton."

  Je li misliš ka ovome uzurpatoru javnog parkinga za vlastite potribe? Ogradija bobićima misto za 2-3 auta i niko nikome ništa.
  Kraj ambulante u Sućurcu

  oko 4 godina prije
 • (Gost_4089)

  31.02.2098.godine potpisan sporazum u opčini kaštela sa izvođačen radova nove lučice u kaštel staron.
  potpisivanju prisustvovali predsjednik opčine La Laž Ime i zamjenik Zaj Ebi Sve početak radova predviđen najkasnije za godinu dana od potpisivanja ugovora, radove izvodi SKLADGRADNJA Imotcki.
  završetak planiran 30.02. 2137. godine

  oko 4 godina prije
 • (Gost_4183)

  Je li to nama treba?
  Da se izgubi sav ugođaj maloga mista, a o ekološkom faktoru neću ni govorit. Da bi opet bili perači jahti i stranih gu...a.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_1131)

  umjesto da se trudimo zadržat šarm kaštela barem onog dijela ispod stare ceste uporno se nastoji prominit izgled i sve ono po čemu su kaštela bila poznata. šta fali da kaštela budu mala primorska mista. istirali ste životinje iz sela,her smrde. nije lipo vidiš štale i kokošinjce,a to što smrde šahte, šta smrde pasi ,aute, gore je od smrada kokošinjaca. turizam nije industrija, on je đir. danas je đir hrvatska ,sutra albanija. od toga ne mogu živit svi već samo vlasnici apartmana i hotela i to koristeći moderne kmete

  oko 4 godina prije
 • (Gost_6134)

  "Je li to nama treba?
  Da se izgubi sav ugođaj maloga mista, a o ekološkom faktoru neću ni govorit. Da bi opet bili perači jahti i stranih gu...a."

  A od čega živit? Ubili smo industriju, satrali i bezvrijedili poljoprivredu. jedino šta radi je uslauga: ugostriteljstvo, trgovina i turizam. A i ne znamo više ništa, zaboravili smo i ono malo šta smo znali, pa nam jedino i preostaje prodavat, minjat lancune i prat stranjske gujice.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_1197)

  Lučicu je tribalo naravit na knežinan. Staklenici su otišli u stećaj i tako bi se saćuvala radna mista a ne bi se prominija ugođaj i lipota malog mista u Starome.
  Ceste su blizu, ima mista za parking i ne bi se narušila ekološka ravnoteža

  oko 4 godina prije
 • (Gost_2227)

  Ajde ludonja pa nema na knežinan mora

  oko 4 godina prije
 • (Gost_2333)

  Iskopat će kanal :):):).

  oko 4 godina prije
 • (Gost_196)

  I tako šaptom padaju Kaštela...u vlasništvo nekolicine. Dok su glave u pijesku, a gu.ica na krilima lažnog domoljublja.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_6252) (Gost_2174)

  vlasnik je pri vojsci

  oko 4 godina prije
 • (Gost_8193)

  Sve sam pročita, a još uvik ne znam ko je investitor...

  oko 4 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara
 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij