hren

EPIDEMIJA NE JENJAVA OPUSTJELE KAŠTELANSKE PLAŽE, NOVI VIRUSOM ZARAŽENI PACIJENTI STALNO DOLAZE U AMBULANTE
Obilaskom kaštelanskih plaža vidljivo je kako među kupačima vlada panika. Na jednoj od najfrekventnijih plaža pored hotela 'Palace' zatekli smo grupu odbojkašica iz Slavonskog Broda koje su jučerašnjim dolaskom na plažu ostale zatečene. Kazuju nam kako su šokirano promatrale prljavštinu koja je plivala površinom mora, te kako su plaže u odnosu na protekle dane gotovo opustjele.

U more im, kako su kazale, ne pada na pamet ulaziti, a njihov trener Milenko Lubina ističe kako je neshvatljivo da stanovnici fekalije izlijevaju u more koje je naše najveće bogatstvo. Osim sunčanja, kaže on, djevojkama zbog sigurnosti zdravstvenih razloga kupanje neće dopustiti.

Ispusti u more

Glasniji su bili oni stariji Kaštelani koji su dobacivali kako su za ovakvo katastrofalno uništavanje prirodnih bogatstava glavni i odgovorni krivci grad i gradske vlasti koji ne rade ništa kako bi zaustavili nezakonite radnje i uveli barem malo reda.

I posjetitelji plaže u Arbaniji na Čiovu više su se divili moru sa sigurne udaljenosti nego što su uživali u kupanjuMeđutim, u gradskoj upravi su drukčija mišljenja, a član kaštelanskog Poglavarstva zadužen za gospodarstvo i zaštitu okoliša Ivan Čagalj ističe kako je Grad poduzeo sve mjere za zatvaranje kanalizacijskih ispusta u more. Potvrđuje to, kaže on, i podatak da je u posljednjih mjesec dana zatvoreno gotovo sto ispusta koji su bili izvori zagađenja i dodaje kako će Grad u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo pokrenuti niz mjera za sprječavanje eventualnih daljnjih zagađivanja.

Dr. Miran Propadalo, ravnatelj Županijskog doma zdravlja, ističe kako je stanje u kaštelanskim domovima zdravlja u Sućurcu i Gomilici stabilno, frekvencija pacijenata je ista, dok je alarmantna situacija na području Kaštel Starog gdje se jučer pojavio veliki broj pacijenata s proljevom, visokom temperaturom i povraćanjem.

Nakon vijesti o epidemiji navodno uzrokovanoj enterovirusom koji se nalazi u kaštelansko-trogirskom akvatoriju i širi se morem oralno-fekalnim putem, plaža u Arbaniji na Čiovu bila je solidno popunjena, premda su se posjetitelji više divili moru sa sigurne udaljenosti nego što su uživali u kupanju. Na plaži smo zatekli gospođe Jelu i Divnu s djecom kako uživaju u godišnjem odmoru.

Djeca pod paskom

Jedan od brojnih ispusta direktno u Kaštelanski zaljev- Upravo smo izišli iz mora, čisto mi se sad gadi kupat. Uopće se ne osjećam sigurno u moru - priča Jela. - Bilo bi bolje da se kupače točno obavijesti preko medija zbog čega je došlo do epidemije i koliko je kupanje u moru opasno. Žalosno je što se ništa nije napravilo po pitanju ilegalnih ispusta septičkih jama u more - dodaje Divna. Još bliže Kaštelanskom zaljevu je plaža u Slatinama. Brojni turisti neupoznati s opasnošću zaraze koja im prijeti iz mora okupirali su plažu i bezbrižno se kupaju. Domaći posjetitelji znaju za epidemiju, ali ne mare previše za enterovirus.

- Nije me strah kupati se. More je čisto, možda eventualno na području Kaštela ima nekog zagađenja - kaže Jelena Budimir koja se nakon kupanja sunča na plaži. Lokalna ekipa Zdravko, Robert, Roko, Bepo, Suzana, Denis, Sandra i Lovorka, koju smo zatekli kako se nakon kupanja odmara u kafiću na plaži, također se ne plaši zaraze. - Ne bojim se, ne vjerujem da je epidemija nastala zbog nečistog mora. Jedino pazim da mi se djeca ne kupaju bez kupaćeg kostima - objašnjava Lovorka, koju čak ni rana na nozi, doduše zavijena, nije mogla odvratiti od uživanja u morskim radostima.

- Naši se kupaju i nije ih briga, a stranci uopće nemaju pojma što piše u novinama. U bivšoj državi bi svaki put kad bi iscurila živa iz Jugovinila obavijestili ljude da se ne kupaju jer je u blizini primijećen morski pas i opet bi se ljudi kupali - priča Robert.


STIGLA SLUŽBENA POTVRDA IZ ZAGREBA


Zaraza je moguća i zbog onečišćenog mora

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo potvrđuju mogućnost da se bolesti probavnog sustava mogu "zaraditi" i pri kupanju u onečišćenom moru, gutanjem vode, što je jedan od mogućih načina prijenosa virusa. No, unatoč tome ističu kako, temeljem praćenja podataka o obolijevanju i kakvoći morske vode, ne postoje razlozi za obustavu kupanja na javnim plažama, a ako bi se na nekoj od njih ustanovilo za zdravlje opasno onečišćenje o tome bi se javnost na vrijeme obavijestila. Iz Zavoda naglašavaju i kako ovoga ljeta takvih bolesti ima i na drugim područjima, što građane ne bi trebalo uznemiriti, već jedino podsjetiti da se od ljetnih zaraza valja sustavno čuvati, ne samo jednom mjerom opreza, već cijelim spletom postupaka.


SAVJETI GRAÐANIMA


Hrvatski zavod za javno zdravstvo savjetuje niz postupaka za sprječavanje ljetnih zaraza i oboljenja:
1. higijena ruku prije jela,
2. korištenje provjerene vode za piće i sigurne hrane,
3. higijena pribora za jelo (izbjegavanje uporabe istih čaša i ostalog pribora),
4. izbjegavanje nepotrebnog zadržavanja u prevelikoj gužvi u zatvorenim prostorima,
5. izbjegavanje kupanja na mjestima koja su vjerojatno onečišćena (gradske luke i slično),
6. nadziranje kupanja male djece kako bi se izbjeglo pretjerano zagrcavanje,
7. ako se bolest razvije, treba pratiti njezin razvoj - kada se tjelesna temperatura povisi iznad 38 stupnjeva treba je pokušati sniziti uobičajenim sredstvima, a ako se u tome ne uspije, te ako se pojave i drugi znakovi, obvezno treba potražiti savjet liječnika, posebice kod male djece.


UZORCI MORA HITNO POSLANI NA VIRULOŠKE PRETRAGE U ZAGREB

/Joško ŠUPIĆSPLIT - Epidemija proljeva i povraćanja, praćena visokom tjelesnom temperaturom, koja je najvjerojatnije izazvana enterovirusom, ne jenjava. U Infektološku ambulantu Kliničke bolnice Split i dalje dolaze osobe s navedenim tegobama, a glavnina ih je i u četvrtak bila s područja Kaštela, Trogira, Čiova i Marine.

No, iako je prof. dr. Nikola Bradarić, voditelj Odjela za zarazne bolesti, upozorio kako se virus, uzročnik epidemije, može prenositi i preko morske vode, u Zavodu za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije tvrde kako panici nema mjesta jer je more na navedenom području, prema svim parametrima, pogodno za kupanje. Međutim, da bi bili sigurni u svoje tvrdnje u četvrtak ujutro uzorkovali su more u Kaštelima i Trogiru i uzorke poslali na viruloške pretrage u Zagreb, budući da se takve analize ne rade rutinski prilikom ispitivanja kakvoće mora.

- Uzeli smo uzorke na 15 lokacija i držimo da je to reprezentativni uzorak. Nakon analize znat ćemo ima li uistinu u moru enterovirusa. Također će naša Epidemiološka služba uzeti uzorke stolice pacijenata koji su se obrađivali na Zaraznom odjelu, te i njih poslati na virulošku analizu u Zagreb - ističe dr. Petar Korda, voditelj Službe za zdravstvenu ekologiju u Zavodu.

Više...

pišu Jakov ŽARKO i Frane VULAS
snimio Joško PONOŠ

Izvor: Slobodna DalmacijaO ovoj temi još pišu:

- Jutarnji llist, 
     Zaraza izbila jer u more cure septičke jame?

- Večernji list,
     Split: ZJZ opovrgava epidemiju zaraze enterovirusom
     Dalmatinci u panici zbog virusne zaraze


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij