hren

ZBOG PROLJEVA, POVRAĆANJA I POVIŠENE TEMPERATURE, OKO 150 OSOBA IZ KAŠTELA, TROGIRA, ČIOVA I MARINE U POSLJEDNJIH JE DESET DANA ZATRAŽILO LIJEČNIČKU POMOĆ U AMBULANTI ZA ZARAZNE BOLESTI KB-A SPLIT
No, stvarni broj zaraženih je mnogo veći, budući da se u bolnicu javljaju samo osobe s ozbiljnijim simptomima, dok ostali preglede obave kod liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Gužva u ambulanti

Zbog navedenoga, prof. dr. Nikola Bradatić, voditelj Zaraznog odjela, potvrđuje kako na širem području Kaštelanskog zaljeva vlada epidemija, koja je navjerojatnije uzrokovana enterovirusom. Infekcija se, objašnjava, prenosi fekalno-oralnim putem, odnosno preko onečišćene vode, uključujući i morsku, hrane ili prljavih ruku.

prof. dr. Bradarić No, unatoč proglašenju epidemije, prof. dr. Bradarić ističe kako panici nema mjesta jer viroza u pravilu prolazi za nekoliko dana i ne ostavlja posljedice, a kod trogodišnje Stefani Marinić, koja je preminula u bolnici prije tri dana, radilo se o izuzetno rijetkoj komplikaciji. - Dnevno nam kroz ambulantu prođe između 25 i 50 osoba. Među njima je oko 60 posto onih koji imaju febrilni proljev i povraćanje, a oko 70 posto tih bolesnika grupirano je na području Kaštela, Trogira, Čiova i Marine - ističe dr. Bradarić.

Velika je vjerojatnost da se bolest prenosi i putem mora jer, kako objašnjava prof. dr. Brada- rić, enterovirus može živjeti u morskoj vodi i do tri mjeseca, a kako je, dodaje, riječ o virusu koji nema lipidnu ovojnicu, otporan je na klor i može se naći i u vodi za piće.

- Budući da nije bilo incidenta s vodoopskrbom, očito su u pitanju drugi razlozi, primjerice kupanje. Usna šupljina može biti ulazni put virusa, a poznato je da se kupači, i to pretežno djeca, u moru često znaju zagrc-nuti - kaže prof. dr. Bradarić.

Septičke jame

U županijskom Zavodu za javno zdravstvo, međutim, ističu kako je more i u Kaštelanskom zaljevu čisto. Dr. Petar Korda iz Zavoda objašnjava kako su problemi koji su u Kaštelima detektirani prije mjesec i pol i zbog kojih je na nekim plažama bilo zabranjeno kupanje, sada sanirani. Septičke jame su zatvorene i fekalnog zagađenja u Kaštelima nema, ističe dr. Korda. No, dr. Bradarić odgovara kako indikatori fekalnog zagađenja ne moraju biti prisutni da bi virus živio u moru. A prisutnost virusa se ne može službeno dokazati niti opovrgnuti, budući da se takva testiranja, kako objašnjava, ne rade rutinski prilikom analize mora.


APEL LIJEČNICIMA: U BOLNICU ŠALJITE SAMO TEŽE SLUČAJEVE

- Apeliram na liječnike u primarnoj zdravstvenoj zaštiti da rade kao i do sada, odnosno da u bolnicu šalju samo teže slučajeve, koji imaju jako visoku temperaturu i koji trebaju nadoknadu tekućine infuzijom. Primjerice, ako osoba povraća jednom i ima temperaturu od 37,5 stupnjeva, sigurno ne treba završiti na Zaraznom odjelu - ističe prof. dr. Bradarić.

Objašnjava i kako se enterovirusi uobičajeno javljaju u razdoblju od svibnja do lipnja, te kako nema organskog sustava koji ne mogu napasti, a ove je godine, očito, red na trbuhu.

Zaraženi i djelatnici aerodroma

U priču o epidemiji uključili su se, doduše neslužbeno, i djelatnici splitske Zračne luke u Resniku, napominjući kako je i polovica njih bila zaražena, a kao moguće prijenosnike virusa naveli su inozemne turiste jer su, kako kažu, primijetili da je veliki broj njih u Split slijetao sa simptomima bolesti.

Prof. dr. Nikola Bradarić priču nije mogao potvrditi jer, kako kaže, nije upoznat s činjenicama, no u svakom slučaju ostavlja mogućnost da se virus prenosio i na taj način.

Piše: Divna ZENIĆ


Najkritičnije stanje u - Kaštelima

lako u županijskom Zavodu za javno zdravstvo tvrde kako su sve sporne septičke jame na području Kaštela sanirane, javna je tajna da fekalije i nadalje istječu u potoke i more iz brojnih "crnih jama" na cjelokupnom potezu od Kaštela, preko Trogira, Segeta Donjeg i Čiova do Marine.

S obzirom na broj stanovnika, najkritičnije stanje, čini se, vlada u većem dijelu Kaštela, gdje ne postoji izgrađena lokalna kanalizacijska mreža, pa zbog nesavjesnosti i skupoće odvoza fekalija mnogi posežu za ispuštanjem sadržaja jama u obližnje potoke.

Još veći problem predstavljaju nekvalitetno izgrađena, porozna kanalizacijska spremišta, koja pucaju nagrizena zubom vremena i vibracijama od prometa, pa zdravstveno opasne tvari istječu u zemlju ili, pak, u najgorem slučaju - u more. Jedan od očitih primjera za to je vikendaško naselje Poljica u općini Marina, gdje su neispravne septičke jame prava rak-rana u dalmatinskom okolišu.

Rješenje problema nazire se u izgrađenoj primarnoj odvodnoj mreži u sklopu projekta Eko-Kaštelanski zaljev, ali tek predstoje radovi na lokalnoj kanalizaciji koja bi svaki pojedini objekt trebala uključiti u zajednički sustav odvodnje. Do zaključenja tog projekta, porozne septičke jame bit će prijeteća opasnost za građane cijelog priobalnog pojasa na zapadnom dijelu Splitsko-dalmatinske županije.

Piše: Gordan ZUBČIĆ

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij