DESETA RADIONICA HRVATSKIH RATNIKA
Slikari i kipari, ratni vojni invalidi, hrvatski branitelji i njihovi prijatelji, desetu godinu za redom okupili su se u Hvidrinoj likovnoj koloniji, a nakon Šibenika, Zadra, Virovitice i drugih hrvatskih gradova, u kojima je gostovala prethodnih devet godina, likovna kolonija Hvidre stigla je u Kaštela.

Od polovice ovog tjedna u planinarskom domu na Malačkoj, sudionici kolonije stvaraju slikarska i kiparska djela, a voditelj kolonije je kipar Antun Ferbežar – Tonča.

- Ovogodišnja Hvidrina radionica nosi naziv“Umjetnošću do puta istine i slobode – za Domovinu i generale“. Jedan od ciljeva joj je prikupiti sredstva za pomoć za obranu hrvatskih generala i branitelja, kao i prikupiti sredstva za pomoć potrebitim braniteljima. Ujedno ona je određena psiho-fizikalna terapija hrvatskim ratnicima.
Među sudionicima ima i onih koji još uče slikati, kao i onih koji se slikarstvom bave cijeli život, a svi oni u slikarstvu su našli svoj mir. Na ovaj način pokazujemo i da hrvatski branitelji, osim što su bili ratnici, oni su i umjetnici – kazao je Ferbežar, koji je nadodao kako je u godinama ranije u kolonijama sudjelovao i veći broj umjetnika, no zbog sve manje sredstava i broj sudionika nešto je manji.

A u radu kolonije u Kaštelima, sudjeluje dvadesetčetvero umjetnika iz svih krajeva Hrvatske. Jedan od njih je i Splićanin Tonći Erceg.

- Ja se uvijek odazivam na sve humanitarne akcije jer mi smo branitelji uvijek bili spremni davati, i danas dajemo, a davat ćemo i dalje. Meni je slikanje svojevrsna terapija, a u ovakvim kolonijama imam priliku biti s ljudima s kojima dijelim istu sudbinu, razgovaramo, zabavimo se i na kraju radimo ono što volimo – ustvrdio je Erceg.

Sudionike kolonije u petak navečer došli su pozdraviti čelni ljudi grada Kaštela, kaštelanske i županijske Hvidre, Josip Periša predsjednik glavnog odbora Hvidre Hrvatske te predstavnik Ministarstva branitelja, Ivan Vukić.

- Drago mi je da su umjetnici za mjesto svoje desete, jubilarne kolonije, izabrali Kaštela i dom na Malačkoj, gdje je i spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima.
Nadam se da će rezultat rada kolonije biti dobar, da će se svi radovi uspješno prodati, kako bi tim sredstvima pomogli onima kojima je to potrebno. Sve pohvale organizatorima, Hvidri Hrvatske – u svom pozdravu kazao je kaštelanski gradonačelnik Ivan Udovičić.

U proteklih nekoliko dana u koloniji je nastalo nešto više od 70 likovnih i kiparskih radova, s motivima mora, ravnice, šuma ili mrtve prirode, aktovi i portreti, u više tehnika, a svi oni naći će se uskoro na aukciji, kako je to bila praksa i prethodnih godina.
Gdje će se točno i kada održati aukcija još nije određeno, no zna se da će prihod od prodaje djela otići braniteljima i njihovim obiteljima, kojime je pomoć potrebna.
Sudionici kolonije izrazili su nadu, da upravo Kaštela budu mjesto gdje će nastala djela naći svoje nove vlasnike.


KOMENTARI:

Stari Komentari (3)

 • gost 2162 (Gost_3732)

  slike su van odlične.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_3089)

  Čije su ono slike na slici 9? Niam vidija uživo, ali čini mi se jako, jako dobro, autentično... Bar mi se tako čini ovako na slici.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_8240)

  Bravo lipo samo naprid. A ovi falsi neka se srame

  oko 1 godine prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara