TEK MANJI DIO KAŠTELANA KORISTI OVU MOGUĆNOST
Nekada je Prometovim autobusima od Splita do krajnje točke Kaštela u Resniku, trebalo približno 40 minuta, a osobni automobili od zapada Kaštela do Splita dolazili bi za približno 25 minuta. Danas je za isti put potrebno dosta duže vremena pa se sve više javlja potreba za alternativnim mogućnostima prijevoza.

Radovi koji već duže vrijeme traju na cesti D8, različiti radovi na i uokolo stare kaštelanske ceste, radovi na kanalizacijskoj mreži i vodopskrbi, ali i sve veći broj stanovnika, osobnih automobila pa čak i veći broj autobusnih stajališta, prometovanje kroz Kaštela produžuju, stvaraju gužve, nervozu, gubljenje vremena.

Manji dio Kaštelana izlaz iz takve situacije vidi u korištenju usluga željezničkog prometa, odnosno „lokalnog“ vlaka koji svakodnevno više puta prometuje od Splita i prema Splitu.
U Kaštelima taj vlak staje na postajama u Radunu u Kaštel Starom, u Kaštel Kambelovcu, Kaštel Gomilici i Kaštel Sućurcu, a krajnje odredište ili polazište mu je u samom centru Splita, na Glavnom željezničkom kolodvoru.
Tu mogućnost prijevoza uglavnom koriste kaštelani koji žive u blizini željezničkih postaja ali postoje i situacije kada građani osobnim automobilila dolaze do postaja u Starom ili Sućurcu, parkiraju svoje automobile, vlakom odlaze do Splita i natrag i ponovno sjedaju u automobile te tako izbjegavaju gužve.

Iako nam nije namjera reklamirati Hrvatske željeznice, ovom prilikom željeli bi građane podsjetiti na ovu mogućnost prijevoza pa smo tom prigodom razgovarali s nekima od korisnika lokalnog željezničkog prijevoza.

- Put vlakom od Splita do Kaštel Kambelovca traje oko 18 minuta. Obavim po Splitu što mi treba, uđem u vlak i u Kambelovcu sam veoma brzo, bez gužve i gaženja ostalih putnika po nogama i sjedeći. Cijena karte nešto je jeftinija nego u autobusu, a ako se uzme u obzir da živim sjevernije od Tuđmanove ceste i lakše mi je doći do željezničke postaje – ispričala nam je 65-godišnja Kata, koja, kako kaže, svakog drugog dana ima na stolu namirnice sa splitskog pazara.

- Točno je tako. Ali problem mi je jedino ako moram do Firula na pregled, jer kartu ne mogu koristiti u Prometovim autobusima, za razliku kad je kupim u autobusu pa se neko vrijeme mogu voziti i na drugim relacijama. Ali vlak je moj prvi izbor – nastavila je Katina suputnica Rozarija.

Vlak u svakodnevnom prometovanju koristi dio radnika, srednjoškolaca i studenata koji žive u područjima željezničkih postaja, za koje je od prvog dana ove godine uvedena zajednička pokazna karta koju mogu koristiti u prometovanju vlakom od Primorskog Doca do Splita ili obratno te u 1. tarifnoj zoni u Splitu, u autobusima Prometa.
Uz zajedničku pokaznu kartu, koja je nakon traženja korisnika duži niz godina, stvorila odgovarajuće mogućnosti za korištenje lokalnog željezničkog prijevoza, a koji, prema riječima  šefa Podregije Split, Srećka Gluića, koristi šezdesetak osoba, od početka rujna HŽ je uveo i kupovinu karata on line.
Karte se mogu kupiti putem web stranica, nakon čega ih se može ili isprintati ili putem pametnih telefona samo pokazati kondukterima u vlakovima.
Isto tako na većim kolodvorima bit će postavljeni kartomati na kojima će građani moći karte kupovati koristeći kartični način plaćanja.

Zbog određenih pogodnosti koje u ovom trenutku pruža prijevoz vlakom na području Kaštela i Splita, građanima preporučamo da razmisle o ovoj alternativi prijevoza i izbjegnu svakodnevne gužve na cestama, smanje vrijeme potrebno za prometnu komunikaciju, a u krajnjem slučaju i smanje vlastite troškove.


KOMENTARI:

Stari Komentari (24)

 • (Gost_1723)

  Kako doći do željezničke stanice, magistrale je kao zatvoreni granice.
  Ne gotovi most, nema semafora .
  Ima li dovoljno parkirališta željeznička stanica ?

  oko 1 godine prije
 • bb (Gost_6095)

  Nije loše kad vas vozi vlak. Ali, Marijan Vlak.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_2733)

  Bravo za HŽ.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_9172)

  nebi se nikad ni vozia Prometom da valkovi cesce idu, ovako sam prisiljen

  oko 1 godine prije
 • kaštelanin (Gost_2217)

  nije problem u gužvama na cesti iako su radovi,problem stvaraju semafori u solinu na širini,i dok god tamo se ne napravi veliki kružni tok,uvik će bit problema,i nije mi jasno kako to ovi prometni stručnjaci ne vide.pa ulaz u zagreb je kružni tok.šta tek rec na ulazu u split,umijesto da se napravi odvojak sa nadvoznjaka koji vodi put lovrinca i stobreča i da ima silaz gore prije semafora kod hep-a,ono opet semafor na ulazu u grad,i zastoji,koji su bespotrebni.a da ne govorim kad se dogodi manja prometna nesreca kakav kolaps nastaje.zašto grad split,kaštela i solin skupa ne apliciraju prema eu fondovima za most od kaštela prema splitu kad to danas i mogu,pa uz taj most da se radi i nova pruga za moderan vlak koji je slican metrou u europskim drzavama.sve se moze kad se hoce,ali ne,politicarima je dobro i ovako a za male ljude njih boli neka stvar.politicar,ministar kad dolazi u split ,dolazi pod rotacijom,osiguranjem,a tko je on uopce,treba da ceka u guzvi kao i svi ostali "mali"ljudi.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_7763)

  A di ce školarci kad dođu vlakon u kopilicu ili trajektnu luku a škole su im vecinom oko poljuda i starog rodilista karta za bus 70 kuna a vlak 270 pokaz

  oko 1 godine prije
 • (Gost_7763)

  Neka hž otvori stanicu kod suda pojeftine pokaz pa ce imat putnika

  oko 1 godine prije
 • domači (Gost_2732)

  U Solinu treba napravit nadvožnjak .,Kaštela Split gori a Klis dujmovača doli ,Ima Mista na śirini ,Ma koji vlak,

  oko 1 godine prije
 • za 7763 (Gost_2745)

  Zajednička pokazna karta iznosi 230 kuna i kad se dica iskrcaju s vlaka mogu koristiti bilo koji autobus do škole na istu pokaznu. Znači nema dodatnih plaćanja nego je zajednička pokazna karta.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_4048)

  Hahahaha, vlak vozi 9 sati od splita do zagreba, pametnome dosta!

  oko 1 godine prije
 • (Gost_2291)

  7763..pun pogodak..judi iz vlasti..da su imali sluha ..umijeca i znanja..to su mogli uciniti..jos davno prije..jer kastela su do sada moga imati zicare do stanica..gotove ceste..kanalizaciju..vodu..a ovako..zacepit ce se i sve ce poc uzbrdo..drugo..izadjite na vrime iz automobila..jer..uskoro..bi mogli..biti prisiljeni..manje tociti u tankove..;)

  oko 1 godine prije
 • (Gost_2067)

  A nediljom i ne vozi

  oko 1 godine prije
 • (Gost_4265)

  Naši kaštelani samo gledaju kako će upast negdje u gužvu i onda sve opsovati redom šta im padne na pamet. Kada dođu na posao šef će ih odma kritizirat te zatim im snizit plaću. Kada dođu kući

  oko 1 godine prije
 • (Gost_4265)

  Odgovara: # 406317

  odma će ih napast bijes te istrest na cjelu obitelj i onda ko tu nerazmišlja ? Odgovor je jako jednostavan naši vozaći automobila zato što imaju željeznicu koja je dvostruko brža od dosadne ceste sa bužama a dvosmjerna karta je jeftinija od Kaštel Starog do splita je jeftinija od prometovih karata i sto puta je bolji ambijent u vlaku nego u autobusu jadnog prometa. Ja neznam koji je to problem otići do najbliže željeznicke stanice kupiti kartu i doć s vlakom brzo i efikasno no njima je hž tlaka zato što im se neda ostavljat bilo gdje auto da im huligani ne unište ili nešto drugo. Nakon ovoga svega prigovaraju kako nema mjesta u prometovim autobusima i optužuju putnike zato što su sami krivi.

  ! Najbitnije: neka naši Kaštelani i ko god živi uz prugu neka prvo razmisle s kojom će vrstom prijevoza ići prije nego što izvade svoje kritike. !!

  oko 1 godine prije
 • (Gost_118)

  Ttiba napravit most:emezeta- stinice.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_5216)

  I neka taj most rade stručnjaci šta su radili Trogirski :D

  oko 1 godine prije
 • (Gost_5230)

  Stanica u luksicu.

  oko 1 godine prije
 • Metro! (Gost_9216)

  Željeznica slabo posluje i brzo će vozit ka i poštari šta nose poštu, jedanput nediljno. Treba ukopat prugu kao šta je i Split napravio i povezati Split, Solin, Kaštela i Trogir podzemnom željeznicom. Gore još jedna gradska prometnica dolje vlak. I za ovaj projekt bi SIGURNO dobili pare EU, ali političari primaju plaću za priču a ne rad.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_1136)

  Do Spl'ta 10 min a dos stanice za vlak 45.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_3127)

  a lip je HŽ-u vozni red pa ću ić vlakom...voze 2 ipo vlaka dnevno...nek pojjačaju linije...

  oko 1 godine prije
 • (Gost_5482)

  Željeznica nam je na razini Konga..

  oko 1 godine prije
 • (Gost_5208)

  Kako je jedan gost reka, triba uvest zajednicki pokaz za vlak i autobus. Studenti su vecinom na podrucju kampusa, a skolarci ili su put marjana ili su na st3, opet kraj kampusa. Ne isplati se jer opet ti triba bus do tamo. Uz to, stanice su daleko za vecinu nasih gradana i vozni red je katastrofa, pogotovo za povratak iz Splita. Iako, 5.90 kn jednosmjerna karta za studenta - milina, pogotovo kad niman auta za odvest se do grada.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_1106)

  Kaštela su grad, šta njima triba Split na dnevnoj bazi?

  oko 1 godine prije
 • (Gost_2158)

  "a lip je HŽ-u vozni red pa ću ić vlakom...voze 2 ipo vlaka dnevno...nek pojjačaju linije..."

  Može, neka te vožnje financira grad kaštela, pa će bit svega. I neka grad uvede linije autobusa od centra sela do stanice vlaka, a ne se igrat komunalnih poduzeća bez veze.

  oko 1 godine prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara