KLUB ŽENA LIJEČENIH NA DOJCI KAŠTELA
Prvog dana listopada, koji se u cijelom svijetu posvećuje prevenciji i edukaciji žena s ciljem ranog otkrivanja raka dojke, Klub žena liječenih na dojci Kaštela taj dan proveo je u preventivno edukacijskoj akciji. U galeriji Prodajnog centra Kaštela danas su dijeleći edukativne brošure naglasili važnost preventivnih pregleda (ultrazvuk i mamografija) i ranog otkrivanja raka dojke.

-Rak dojke je tiha epidemija koja ubija sve više žena i mlađe životne dobi. S toga je potrebno redovito ići na preventivne preglede, kao što su ultrazvuk i mamografija – kazala nam je predsjednica Kluba žena liječenih na dojci Kaštela Bora Duvnjak i naglasila da bi jedanput godišnje trebalo obaviti ultrazvuk dojke, a mamografiju po potrebi. Vrlo važno je da žene obavljaju i samopreglede jer svaka žena najbolje poznaje svoje tijelo i promjene na njemu – ističe Duvnjak i dodaje kako je jako važno na vrijeme krenuti sa preventivnim pregledima, stoga savjetuje ženama već nakon dvadesete godine života da obavljaju pregled dojki.  

-Rizik od nastanka ove zloćudne bolesti svaka žena može smanjiti izborom zdravog načina života, dakle zdravom prehranom, redovitom tjelesnom aktivnošću, održavanjem normalne tjelesne težine, ne pušenjem, ne pijenjem te smanjenjem stresa kao glavnog okidača za nastanak ove bolesti – napominje Duvnjak.

Dodajmo i kako će sav prihod prikupljen u današnjoj edukativnoj akciji biti doniran za kupnju aparata za intraoperativno zračenje čija je kampanja počela prije tri godine na nivou cijele zemlje. Riječ je o aparatu koji ženama olakšava liječenje i oporavak. Umjesto 25 ili 30 dolazaka na terapiju pacijentice će već nakon nekoliko dana od operacije moći biti u krugu svoje obitelji. Takvim aparatom se i uvelike smanjuje emisija zračenja, čak do trideset puta. 

Klub žena liječenih na dojci Kaštela i ovu godinu organizira aktivnost medicinske gimnastike u OŠ Ostrog u Kaštel Lukšiću i  to subotom u 18. 30 sati te utorkom i četvrtkom u 19.10 sati. Klub organizira po potrebi i akciju preventivnih pregleda s liječnikom splitske bolnice. Javiti se možete u Klub ili na kontakt telefon  091 2277 633.

Foto: Ivana Topić


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij