hren
 

OVE SRIJEDE U KAŠTEL SUĆURCU
U povodu 72. obljetnice smrti dr. fra Bernardina Sokola, hrvatskog glazbenika i mučenika, u srijedu, 28. rujna u župnoj crkvi Sv. Jurja m. u Kaštel Sućurcu služena je zadušnica, koju je predvodio fra Nikica Devčić, župni vikar župe Sv. Trojice na Poljudu u Splitu, zajedno sa sućuračkim župnikom don Ivanom Delićem, koji je nazočne ukratko upoznao s likom, djelom i mučeništvom fra Bernardina Sokola, za kojega je rekao kako je "ubijen od komunističkih zločinaca zbog ljubavi prema vjeri i domovini, i čija žrtva nije još uvijek dovoljno prepoznata".

Po završetku mise puk se iz župne crkve uputio prema Gospojskoj štradi u Kaštel Sućurcu, gdje su don Ivan Delić i fra Nikica Devčić, nakon uvodne riječi potpredsjednika Društva za očuvanje kulturne baštine Kaštela Milivoja Bratinčevića, te nakon što su Pučki pivači župe sv. Jurja m. otpjevali nekoliko pjesama u čast svog sumještanina, pred spomen bistom fra Bernardina Sokola izmolili odrješenje.
Nazočnima je uime provincijala zadarske franjevačke provincije fra Andrije Bilokapića, fra Nikica Devčić pročitao pismo kojega je Društvu Bijaći, Gradu Kaštela, Kaštel Sućurcu i župnom uredu sv. Jurja m. u K. Sućurcu uputio fra Bernardin Škunca.

"Izražavam zahvalnost što i ove godine obilježavate obljetnicu stradanja franjevca fra Bernardina Sokola, dobrog fratra, znamenitog glazbenika i čestitog rodoljuba. Uvijek je tužno sjećati se zločina koji je učinjen nad životom jednog nedužnog fratra, ali je obljetnica takvog događaja ujedno prilika da svi zajedno izrazimo ponos da je iz Kaštel Sućurca iznikao divan hrvatski, kršćanski i franjevački cvijet, kakav zauvijek ostaje fra Bernardin Sokol. Zao čin utapanja fra Bernardina u more između Badije i Orebića neka potone na dno mora, a fra Bernardin neka "za navik živi" jer je "zginuo pošteno", kako je rečeno za pogibiju naših slavnih Zrinskih i Frankopana.
U ovoj prilici izražavamo jednaku radost da su u tijeku pripreme za obilježavanje 130. obljetnice rođenja fra Bernardina Sokola, što će se svečano obilježiti u svibnju 2018. godine, i to ne samo na lokalnom kaštelanskom i splitskom krugu nego i na nacionalnom. Fra Bernardin je, naime, svojim visoko vrijednim skladbama obogatio našu nacionalnu glazbenu kulturu. Posebna nam je želja – pa i dužnost – da u pripremama za obilježavanje 130. obljetnice poduzmemo sve da se konačno dođe do fra Bernardinovih posmrtnih ostataka, o čijem lokalitetu imamo pouzdana svjedočanstva. S pravom očekujemo od nadležnih ministarstava da dobijemo dopuštenje za iskapanje i forenzičko ispitivanje istih ostataka, te da napokon našem velikanu, fra Bernardinu, priredimo doličan sprovodni obred i izrazimo harnu zahvalnost za njegov franjevački život i veliko glazbenostvaralaštvo", navedeno je u pismu fra Bernardina Škunce.

Nakon izmoljenog odrješenja, brojni štovatelji lika i djela fra Bernardina Sokola su pred njegovom brončanom spomen-bistom položili vijence i zapalili svijeće.

Foto: Ante Majić


KOMENTARI:

Stari Komentari (6)

 • (Gost_6221)

  ovde mu je spomenik, a zašto mu je u novome ime na spomen ploći.?

  oko 3 godina prije
 • (Gost_131)

  sve bivši komunisti

  oko 3 godina prije
 • (Gost_4186)

  hahahahaa je li ovo Mili nosi cviće s natpisom pravaši

  oko 3 godina prije
 • (Gost_157)

  ajme gruboga svita

  oko 3 godina prije
 • (Gost_3173)

  Ma nisu komunisti bili takvi. To su Ustaše radili

  oko 3 godina prije
 • (Gost_5400)

  Jedni i drugi...ali eto fala Bogu prosli su dani i jednima i drugima

  oko 3 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij