U KAŠTEL LUKŠIĆU
Često se kaže kako u Kaštelima, čim malo zagrebeš ispod površine zemlje, pronađeš neku arheološku vrijednost, što govori o bogatoj povijesti ovog kraja, a da je tako pokazuje i najnovije nalazište, u neposrednoj blizini gradilišta novog hotela u Kaštel Lukšiću.

Tako je tijekom građevinskih radova između bivšeg Željezničkog odmarališta i dječjeg doma Miljenko i Dobrila u Kaštel Lukšiću, slučajno je otkriveno groblje iz rimskog doba.

Na teren su izašli djelatnici Arheološkog odjela Muzeja grada Kaštela koji su obavili zaštitna istraživanja te otkrili četiri groba.
- Tri groba pripadaju tipu groba s tegula i imbreksima (rimski krovni crijep), koje su položene nad pokojnikom imitirajući krov na dvije vode. Jedan grob pripada tipu groba u amfori, a pokojnik je obložen ulomcima tri amfore sjevernoafričkog podrijetla. Svi grobovi položeni su približno u smjeru istok –zapad – kazali su u Muzeju grada Kaštela, navodeći kako je stanje kostura loše, a pretpostavljaju da razlog leži u kiselosti tla.

Vrijeme nastanka ovih grobova je između 2. do 5. stoljeća, a raspored grobova govori da se radi tek o dijelu groblja, čime se dopunjavaju dosadašnja saznanja o životu u Kaštel Lukšiću u antičkom dobu.

Foto: PGK i Muzej grada Kaštela


KOMENTARI:

Stari Komentari (8)

 • naš takujin u njijovin rukan? (Gost_2738)

  leže kosti naših pređi?? jesmo li zemljicu u fino rasprodali??

  oko 2 godina prije
 • (Gost_6151)

  a more li se vidit de-en-ka analizon jesu bili komunjare ili ustaše

  oko 2 godina prije
 • (Gost_7223)

  Sad zabranit gradnu..i stavi zicu i napravit rusevinu jos jednu u kastellima

  oko 2 godina prije
 • (Gost_3952)

  Muč lude to su blesanovi

  oko 2 godina prije
 • (Gost_9151)

  Nisu nega bedalovi

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2454)

  I jedni idrugi i prijatelj treci sve je to ista bela kompanija !

  oko 2 godina prije
 • alo (Gost_6163)

  jedan put smo zatvorili rad na poginulma u 2 gon sv ratu ---sad imaju obitelji koja ih posječuje godišnje najmanje 12345.......puta.Amij imaju svoja groblja u njemačkoj. njemačka-borba protiv hitlera psihopata idiota 20- 100miliona ljudi je potaraca............

  oko 2 godina prije
 • (Gost_6160)

  A onda su došli barbari i sve satrali.

  oko 2 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara