NA POJEDINIM MJESTIMA RADI SE UNATOČ ODLUCI
U gradu u kojem je industrija davno na koljenima, a trgovine i uslužne djelatnosti ili odnose novac iz grada ili iste financije kolaju unutar zajednice, od izuzetne je važnosti okrenuti se onome što donosi svježi novac i kapital, poput turizma. Iako je prije nekoliko godina izgledalo da su u Kaštelima to napokon shvatili, današnje stanje pokazuje ipak nešto drugačije.

U Kaštelima kronično nedostaje velikih hotela sa stotinama smještajnih kapaciteta, no podaci Turističke zajednice govore kako se to ipak na neki način kompenzira kroz ponudu privatnih iznajmljivača.
Brojni Kaštelani posljednjih nekoliko godina investirali su u apartmane, sobe, kuće za odmor. U gradu podno Kozjaka nikao je veći broj bazena, a sve u skladu s turističkom potražnjom.

Odluka koja ne prati gradske trendove

I dok građani prate potrebe turista, a samim tim nastoje osigurati dolazak stranog novca u kućne, gradske i državne blagajne, oni koji bi im u tome trebali pomoći, slobodno možemo kazati, ili ih nije briga ili su nesposobni ili štite vlastite interese na uštrb cijele lokalne zajednice.
Jer kako drugačije okarakterizirati situaciju u kojoj jedna politička opcija, uz sukob interesa javno izrečen za govornicom Gradske vijećnice, donosi odluku o zabrani građenja tijekom sezone koja turističkim djelatnicima, posebno privatnim iznajmljivačima ne ide na ruku. Uzalud su se privatni iznajmljivači tada bunili jer stanje nisu promijenili. Druga politička opcija nije u potpunosti prihvatila odluku prve, no tri godine na vlasti nije učinila ništa da takvu odluku promjeni i uskladi sa situacijom u gradu.

Za one koji ne znaju, u Kaštelima je na snazi zabrana građenja samo za najjužniji dio grada i to u vremenu od 1. srpnja do 31. kolovoza. Na svim drugim lokacijama, unatoč stotinama novih iznajmljivača još uvijek zajedno mogu i bageri i prašina i buka i turisti, a Kaštela su postala pravi izazov za građevinare iz drugih primorskih mjesta, koji na svojim područjima ne mogu raditi, pa s nižim cijenama nekorektna su konkurencija kaštelanskim građevinarima.

Radovi na Divuljama, Resniku, Starom, Lukšiću, Sućurcu

U skladu s cijelom situacijom novinarski mailovi ovih su dana puni pritužbi građana, no ne odnose se sve pritužbe na područje gdje su radovi dozvoljeni, već i na područja gdje su oni od 1. srpnja zabranjeni.
Tragom pritužbi novinari su kratko prošli kroz Kaštela i sami se uvjerili da je dobar dio pritužbi utemeljen.

Tako smo na plaži Divulje zatekli radove na izgradnji wakeboarda u punom jeku. Investitori su nas nedavno informirali kako radove neće moći završiti do prvog dana srpnja te da će tražiti odobrenje nastavka radova. Na toj plaži najbolje je vidljiva neprirodna simbioza turista i radova.
Nešto malo dalje, u blizini Resnika još jedno gradilište, a komunalni redari koje smo sreli u obilasku kazali su nam kako će narediti prestanak radova.
U samoj jezgri Kaštel Starog, radovi u Jurasovoj ulici. Sve raskopano, ulazi u kuće i apartmane vode preko iskopina.

- Ovdje se izvode radovi na Eko projektu, ali kažu da su im arheološka nalazišta usporila dinamiku radova, pa mogla im se ta dinamika usporit u ožujku, a ne sada – kazala nam je jedna od iznajmljivačica, koja nije željela svoje ime u javnosti, jer kako kaže, ne zna što može očekivati od onih koje proziva.

Radovi se izvode i na izgradnji novog hotela u Kaštel Lukšiću, uz samo more i plažu te uz šetnicu kojom svakodnevno prolaze turisti.
Pojedinih gradilišta ima i u ostalim Kaštelima, a građevinski radovi izvode se još uvijek i na samoj zgradi Gradske uprave u Kaštel Sućurcu. Pretpostavljamo da u krugu od 100 metara od Gradske uprave ne postoje turistički ili ugostiteljski objekti pa se na ove radove, sukladno odluci, zabrana i ne odnosi?!

I susjedi bez dogovora

Sjeverno od Ceste dr. Franje Tuđmana radovi su dozvoljeni, no malim iznajmljivačima s kojima smo razgovarali nije jasno zašto se neki radovi nisu mogli obustaviti kratko vrijeme, jer ionako izvođenje tih radova izvan je svih rokova.
Jedan od primjera je i ulica Majurine u Kaštel Lukšiću gdje su privatni iznajmljivači pokušali postići dogovor s Eko agencijom o privremenom zaustavljanju radova. No, od dogovora ništa, a dio tamošnjih stanovnika nije pokazao razumijevanje za svoje susjede te su potpisali kako žele radove na kanalizacijskom sustavu unatoč sezoni.

- Neka se radi, i mora se raditi i svima nam je važno da dobijemo kanalizaciju. No, ne znam je li sve trebalo biti ovako, gosti ne mogu slobodno do plaže, nema prometne signalizacije, svi koji ovuda prolaze kao da su na Divljem zapadu. Pojedini gosti proteklih dana automobilima nisu mogli ni iz dvorišta niti u dvorište – kazao je novinarima Zdenko Đirlić.

Neki od stanara ove ulice ustvrdili su da je tolika vrućina ovih dana da radnici rade s pola snage pa i ne očekuju da će radovi tijekom ovih vrućina biti posebno učinkoviti za dobijanje kanalizacije, ali hoće za nezadovoljstvo gostiju.

Radovi s odobrenjima nadležnih

Zbog čega su pojedini građevinski radovi nastavljeni unatoč zonama i vremenu zabrane pitali smo pročelnicu za komunalu Mariju Pelivan, koja nam je kazala kako je za četiri gradilišta odobreno dodatnih deset dana za završetak radova.

- Za radove na plaži u Divuljama, za radove na novom hotelu u Lukšiću, radove na objektu Sestara milosrdnica u Kaštel Sućurcu, kao i izvođenje radova na jednoj auto-praonici u blizini Resnika ( investitor je očito zatražio odobrenje nakon posjeta komunalnih redara op.a.) Grad je odobrio produženje roka građenja do 10. srpnja i ti će se rokovi ispoštivati.
U Jurasovoj ulici u Kaštel Starom radove je produžio arheološki nadzor – kazala je Pelivan i izrazila vlastito mišljenje kako turistima sigurno nije ugodno u društvu s građevinskim radovima, no kako je do sada bila tek jedna primjedba od strane turista i jedna od strane iznajmljivača. Pročelnica je navela i kako komunalni redari svakodnevno obilaze zonu zabrane i kontroliraju izvode li se negdje radovi protivno odluci o zabrani.

Prema svemu sudeći, iznajmljivači i turisti se radije obraćaju medijima nego nadležnima, pokazujući nepovjerenje i nadajući se da će tako prije urediti trenutno stanje.

Pročelnica Pelivan kazala je kako je u pripremi i nova odluka o zabrani izvođenja radova za slijedeću godinu, a kako će ona točno izgledati i kako će urediti ovu problematiku, odlučit  će vijećnici na nekoj od idućih sjednica Gradskog vijeća.


KOMENTARI:

Stari Komentari (18)

 • (Gost_9195)

  "ne zna što može očekivati od onih koje proziva."

  utirali in uhljebi straj u kosti :D

  oko 2 godina prije
 • (Gost_3127)

  a koga se imaš bojat u svojoj državi,vidi se da članak nija pisa veliki novinar Žarko

  oko 2 godina prije
 • (Gost_7194)

  Turisti koji skupljaju staklo i smece po plazi :( bolje da ste ocistili plaze

  oko 2 godina prije
 • Krnje (Gost_6158)

  Čije je smeče ispred objekta K.D. poklade večdrugu sezonu stoji roštilj koji služi za ubacivanje smeča služi kao kontejner nasred rive a okolo hrpa smečaispod prozora pa bi molili nadležne da izdaju nalog za otklanjanje istog ili da ga odklone radnici v.p.a odgovornoj osobi ispostave račun,ukoloko to ne učinite bit čemo prisiljeni skupiti se i isti stavit nasred rive pa nek bude turistička reklama sramota.za one koji su to doveli i ostavili šporkicu,dali bi isti to ostavili ispred svoje kuće.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_9222)

  U marini se moze radit oko nje nema malih iznajmljivaca
  Keep govern

  oko 2 godina prije
 • (Gost_9167)

  au nedjelju je onda buka u nasadima

  oko 2 godina prije
 • (Gost_3181)

  ma sta ocekivat drugo od odvih hdz-ovaca...amo jad jad jad...ja neznan ko moze vise glasat za njih

  oko 2 godina prije
 • (Gost_5132)

  Njihov vječnik ispod ceste radi i gradi punom parom usrid sezone a zna kritikovat turističke radnike.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_9203)

  Moj krnje to isprid poklad je od maškar,još bidni nisu skupili pinez za obnovu one njiove prostorije,a dva koncerta su išla za obnovu iste.Biće će i ove godine ponovo kupit na završnom koncertu kulturnog lita.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_8644)

  pazite samo da koji rimski greb ne nađete jerbo će te morat fermat radit

  oko 2 godina prije
 • (Gost_7134)

  Dobro je da se radi sta znaci da ima sredstava i da ce se nesto i ucinit.Tribamo se prigorit za ovih par dana.Medutim, za u buduce potrebno je da se radovi ogranice na podrucje cijeloga grada.Apartmana, kuca za odmor ima svugdje po gradu kako ispod stare kastelanske ceste tako i iznad.Nije red da balkanac ujutro u 7 sati stema sa pikamerom, nosi mikser pun betona i naliva plocu. Takoder, treba ograniciti i termine za praznjenje septickih jama.Dakle, u gradu se puno toga moze i treba popraviti na bolje.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1155)

  Ma čačedu skupiti za završit objekata kad to nije od maškara nego privatno vlasništvo amogu oni opet kupit i šta skupe polokat ipopapat i onako im Mile dobrovoljno radi al prasad je mogla skupiti svoje smeče i odnit ga u Stari a ne da gosti slikaju ka Novsku brend i šta govore o turizmu ko će doč. na smrdljivu rivu di voze motorima bicikle pantagane caruju a od kule do spomenika čovik nemože dičit u kafiću od smrada. Ne krivim one iz t .u.krivimo odgovorne i gradu .Uzalud je šta pišemo kad oni ne čitaju jer ih za Kaštila nije briga a dobro su se ustoličili.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_6128)

  Najlipja ulica u starome, bila i bit će!

  oko 2 godina prije
 • (Gost_6212)

  ove fotografije sa Divulja su izvrsne šteta što nemate zvuk, tek tada bi idila bila potpuna, aj živili!

  oko 2 godina prije
 • (Gost_9131)

  I svemu ovome fali slika bezbroj pasa bez lanca i brnjica na plazi Dracic. Di nisu bageri tu su pasi.welcome to Kastela

  oko 2 godina prije
 • (Gost_8056)

  Bolesne ljude triba poslat u bolnicu i na psihijatriju a ne u gradsku upravu, dali su svjesni svojih odluka i postupaka i to u srcu sezone, a ko je njima da vlast jadna in majka

  oko 2 godina prije
 • (Gost_9238)

  napisa je gost gori da jedan vjećnik gradi ispod ceste tuta forca i to je istina. Nikidan kad san proša sve puno nekog kamenja, ukopa se ka Berket šta je tija ukopat prugu. I to vjećnik koji oće bit prvi čovik Kaštelanskog turizma. Jel njemu bija Peko dat zabranu ili i on ima odobrenje? Ma sve mislim da je jako pametan čovik donosija odluku pa tako ja na mojoj kući na sjevernu bandu od Tuđmanove svaki dan mogu gradit šta me volja i bušit i tuč a nema veze šta mi susid priko puta ispod Tuđmanove ima goste. Kao da se buka može odvojit jednom cestom. Za umrit od smija

  oko 2 godina prije
 • (Gost_6189)

  Da li itko ima informaciju do kada se planiraju zavrsiti radovi u ulici Majurine?

  oko 1 godine prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara