ODRŽANO PREDAVANJE „KAŠTELA I MNOGO PRIJE NJIH“
Kako je područje na kojem su smještena današnja Kaštela izgledalo prije nekoliko tisuća godina pa sve do danas, tko ga je naseljavao, koje su mu bile karakteristike i slične podatke, u subotu su mogli saznati svi oni koji su pristigli na predavanje pod nazivom „Kaštela i mnogo prije njih“ koje je organizirao Rotary klub Kaštela.

Predavanje je osmislio i realizirao viši muzejski pedagog Muzeja grada Kaštela Mario Klaić, koji je uz pomoć fotografija, ilustracija, snimki i geografskih podataka, na jednostavan i sažet način dočarao publici brojne zanimljivosti kaštelanskog područja.

A cijelu priču o Kaštelima podijelio je u nekoliko cjelina, pa su svi zajedno prošli osnovne informacije o geografskim podacima današnjih Kaštela, kao i povijesne činjenice iz doba prapovijesti, antike, srednjovjekovnog razdoblja i kaštelanskih kaštela, kao okosnice današnjih Kaštela.

Između ostalog, publika je mogla čuti  da se većina prapovijesnog života odvijala hrbatom brda Kozjak, čemu svjedoče prapovijesni lokaliteti, a među njima je najznačajniji Mujina pećina, gdje su otkriveni tragovi neandertalaca. Područje Kaštela obiluje i brojnim neolitskim nalazima, posebno s Resnika, kao i ostacima gradina diljem Kaštelanskog polja.

Govorio je Klaić i o antičkom razdoblju, vladavini Grka i Rimljana, nalazima helenističke kulture, Ilirima i drugim temama vezanim uz to povijesno razdoblje. Posebna cjelina bilo je srednjovjekovno razdoblje, naseljavanje Hrvata, život u Kaštelanskom polju i na obroncima Kozjaka, nastanak srednjovjekovnih crkvi i drugi podaci kojima je Klaić poklonio pažnju u svom predavanju.

Predavanje je završeno razdobljem gradnje kaštela, obrambenih utvrda ili dvoraca na području Kaštela, oko kojih su se stvarale jezgre današnjih mjesta.

U svom izlaganju Klaić je nekadašnja pretpostavljena stanja u prostoru pomoću ilustracija i fotografija uspoređivao sa današnjima, a publika je imala priliku vidjeti i replike predmeta koji su pronađeni pri različitim istraživanjima, što je za sve bio jedan novi način saznavanja i učenja o povijesti na području današnjih Kaštela.

Foto: Ivan Ojdanić


KOMENTARI:

Stari Komentari (8)

 • (Gost_3381)

  Kaštela su stvarno komadić raja na zemlji...nismo mi toga svjesni

  oko 2 godina prije
 • (Gost_8648)

  može li mi netko kazat GDJE se održalo navedeno predavanje...

  oko 2 godina prije
 • (Gost_8481)

  U kastelu Vitturi

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2094)

  Ja taj komadić raja ne vidim, Ja vidim jedno neuredno i devastirano područje. Oprostite , možda ne živimo u istom kraju gdje vi vidite raj, ja pakao.

  oko 2 godina prije
 • Gostu 2094 (Gost_4539)

  Gledajte malo šire svojim primjerom započnite mijenjat okružje..očistite svoju okućnicu,pa i javni dio oko objekta..razvrstavajlte otpad..reciklirajte..pomozite starijima i nemoćnima..družite se sa svojim susudima..komunicirajte..pitajte se ono što činite jeli dobro samo za Vas ili za sve nas pa će Vam biti bolje i osjećat ćete se dobro...e zato ne živimo u istom gradu, popravit ćete se Vi...čovik ponekad ne vidi dalje od svoga nosa

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1751)

  Samo da se ne svede "mi i oni", a moguće je. Nažalost.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_8777)

  Kaštela lijepa, ali prljava!

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1751)

  Jeli predavač član rotary cluba?

  oko 2 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara