PREZENTACIJA EKO PROJEKTA
Kako se ispravno odnositi prema okolišu u kojem se živi, mnogi odrasli Kaštelani mogli bi naučiti od svoje djece, posebno mališana iz dječjeg vrtića Tratinčica u Kaštel Kambelovcu gdje se već nekoliko godina provodi eko projekt kojem je cilj da vrtić bude mjesto  ekološkog življenja i ponašanja.

Razvijanje ekološke svijesti od najranijeg djetinjstva, pri čemu mališani uređuju svoj okoliš, sade cvijeće, povrtnjak, začinsko bilje, recikliraju papir, otpadne materijale koriste u funkciji igre te izrađuju didaktičke igračke, prave raznorazne slike od otpada i slično, svakodnevica je djece u Tratinčici.

- Formirali smo eko patrolu koja je svakodnevno u akciji, a u eko kutiću redovito donose papir, boce, čepove, baterije koje razvrstavaju u spremnike. Bave se istraživačkim radom tj. eksperimentima pokušavaju objasniti ekološku problematiku. Posebno su ponosni na napravljeni otpadni enzim – čudotvornu otopinu koja ima višenamjensku primjenu. To je sredstvo za čišćenje koje je potpuno prirodno, ekološko, neotrovno, a pravi se od kuhinjskih otpadaka - kazale su tete iz ovog vrtića.

Kroz ovaj eko projekt djeca i tete nastoje educirati i roditelje o razgradnji otpada u prirodi, a buđenjem interesa za okolinu djeca su naučila eko kulturu te potakli i roditelje da budu ekološki osviješteni.

- Na kraju ove pedagoške godine svoj rad su prezentirali ostalim vrtićima i nisu stavili točku na i već će se sljedećih godina baviti tom problematikom za stvarni boljitak planeta Zemlje – poručili su iz Tratinčice.

Foto: Ante Majić


KOMENTARI:

Stari Komentari (5)

 • (Gost_2171)

  Kakve veze s ekologijom ima (ne)zdravost bilog cukra i brašna? Neko je promašija "ceo fudbal".

  oko 2 godina prije
 • (Gost_106)

  Tetama sve pohvale za ekološku primjenu kreativnosti.Svaki prikazani rad je itekako osmišljen i ima uz vrhunsku prezentaciju i primjenu u svakodnevnom životu.Ovo je pravi primjer ekološke osvještenosti i odgojnog primjera koji mogu dati samo samo pravi pedagozi.Veliko bravo za sve sudionike projekta!

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1974)

  Sve pohvale tetama iz DV Tratincica. Srcem i dusom rade posao koji vole sto se i vidi u svakodnevnom radu sa djecom. Mama sam djece koja pohadjaju DV Tratincica i moja djeca obozavaju( i obozavali su) odlaziti u vrtic sto mogu zahvaliti njihovim odgajateljicama ?.

  oko 2 godina prije
 • Bravo tete, uprava sto cemo sa cijenama (Gost_7205)

  Grad kastela spada u najskuplje gradove.Cijena vrtica u Kastelima je 615 kn za jaslice 665 kn i nema popusta ako imatte 2 ili vise djece. To je moji sugradjani tragedija, inace vrtic je kosta 490 kn i prva odluka Udovica je bila povecanje cijene za 15%. Znci da obitelji sa 2 djece godisnje uzme 2500 kn Usporedbe radi u Splitu je 490 kn a ako drugo ide u vrtic onda je 350 kn, mjesecno nevjerojatna razlika od 450 kn. Sto to nesposobni Baldasar radi a nasi ne mogu?

  oko 2 godina prije
 • (Gost_3127)

  A šta reć, najbolje tete, koje svoj posla rade sa velikom ljubavi, i najbolji vrtić u cilim Kaštelima. BRAVO TETE, BRAVO!!!!!

  oko 2 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara