TRADICIJA DALMATINSKE ZAGORE - NEDJELJA, 3. SRPNJA od 10h
Ove nedjelje, 3. srpnja, u Kladnjicama će se još jednom okupiti poklonici borbe bikova, kao i ojkavice te običaja Dalmatinske zagore, na 9. tradicionalnoj borbi bikova, u organizaciji udruge Zekonja.

Cjelodnevna pučka fešta započinje već oko 10 sati, a početak borbi bikova na rasporedu je u 14 sati.
Svoj dolazak na borbe bikova najavili su vlasnici najboljih bikova Dalmatinske zagore i Hrvatske, sa 22 bika.

- Ova 22 bika imat će po jednu borbu tako da nas očekuje 11 zanimljivi borbi podijeljenih po težini bikova. Mi ne želimo bikove opterećivati pa će tako svaki bik imati samo jednu borbu, a bez obzira na rezultat svi vlasnici bikova dobit će novčane nagrade kao poticaj za uzgoj ovih životinja. Cilj nam je da se mladi ljude vrate u Zagoru i uzgajaju bikove, životinje bez kojih je nekada davno bilo nezamislivo živjeti na selu. U tome iz godine u godinu uspjevamo pa se svako malo pojavi neki mladi čovjek koji se uhvati u koštac sa obrađivanjem zemlje svojih predaka i uzgojem bikova – kazao nam je glavni organizator Mate Radanović, koji je ustvrdio da se u borbama bikova životinje u niti jednom trenutku ne muče, već se radi o prirodnom bikovskom nagonu dokazivanja „tko je gazda“, a okršaji između bikova u svakodnevnom životu ili prirodi, znaju biti daleko opasniji od ovih na borbama bikova u Kladnjicama.

Ove će se godine u Kladnjicama pažnja posvetiti i izgledu bikova pa će se odabrati najljepši bik, a osim borbi bikova, na programu ovog događanja naći će se i narodni običaji poput sviranja gusli, ojkavice, sviranja dipli te nastupi tamošnjih KUD-ova.


KOMENTARI:

Stari Komentari (6)

 • (Gost_153)

  izađite vi vlasnici tih beštija na +40 i mlatite se to bi doša siguro vidit inace ništa,dosadni ste!

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1204)

  oko 2 godina prije
 • (Gost_4173)

  Neka ovako zajasi ovoga radanovica sta blebece gluposti. Vlaska posla. Sta ne gre zivit u kladnjice kad ima Toliko lipote . Humanitarac i ljubitelj zivotinja zato kolje janjce svaki dan. Cije pare daje ti ljudima????

  oko 2 godina prije
 • (Gost_5127)

  Vlasi igraju svoje igre....ostanite gori.....

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1017)

  A stoka se i mlatila a bikovi se nisu ni tili tuc zali boze 80 kn sta san platija ulaz. Sad citan slobodnu i ove lazi sta pisu . Vise je bilo borbi ljudi nego bikova a i sta drugo ocekivat od tako odgojene klijantele. Jednom rjeci kriminal u svakom pogledu. Ovo je zadnji put da san posa gledat divljake.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1017)

  Koliko ulaznica je prodano? Mafija triba to trpat u zatvor. Lazovi jedni reklamira jedno a bude drugo. Bitno ljude varat . A dokle vise........?

  oko 2 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara