hren

POTPISIVALI I PETICIJU
Na stranicama Slobodne Dalmacije prije dva dana objavljen je tekst o okupljanju pojedinih stanovnika Lukšića koji traže od nadležnih da na području ovog mjesta urede željezničku postaju i tom prilikom naglasili su da sva ostala Kaštela imaju svoje željezničke postaje, samo Lukšić ne.

Tragom tog članka, o zahtjevima građana razgovarali smo s Veselkom Andromakom, jednim od organizatora okupljanja sa kojeg su Lukšićani poslali poruku i zatražili svoju postaju.

- Nismo se okupili da bi demonstrirali već da bi izmolili političke strukture i strukture u HŽ-u da nam uspostave željezničku štaciju. Ona je postojala između Drugog svjetskog rata do 80-tih godina prošlog stoljeća, a onda je, vjerojatno jer su se ljudi okrenuli upotrebi automobila i autobusa, ukinuta i u međuvremenu srušena. Sva su Kaštela odnedavno ponovo dobila svoje štacije osim Lukšića, vjerojatno zbog određene politke,  pa su pojedini građani pokrenuli akciju prikupljanja potpisa, a peticiju je do sada potpisalo nekoliko stotina građana – navodi Andromak, napominjući da se u posljednjih dvadesetak godina na tom području izgradilo pedesetak objekata, čiji bi stanovnici koristili željeznički prijevoz do Splita te tako izbjegli gužve u prometovanju cestama, a ujedno bi to bio i značajan pomak u obogaćivanju turističke ponude.
Pri tome se Andromak osvrnuo i na mogućnost da ta stanica bude dio projekta spajanja Splita i Trogira željezničkom prugom.

Andromak je s nama u razgovoru, kao i u izjavama Slobodnoj Dalmaciji, naveo nekoliko puta kako sva ostala kaštelanska naselja imaju postaju osim Lukšića, iako je poznato da izuzmemo li Sadine, koje nisu povezane s gušće naseljenim dijelovima Kaštela te Stari gdje se željeznička stanica koristi kontinuirano za međugradske linije, postaju za prigradski promet imaju još tri Kaštela, Sućurac, Gomilica i Kambelovac.

Građani okupljeni prije nekoliko dana naveli su kako je njihovu peticiju potpisao i kaštelanski gradonačelnik Ivan Udovičić, koji nam je kazao kako Grad Kaštela daje mještanima Lukšića podršku te kako je Grad sve učinio kako bi kaštelanska naselja dobila željezničke postaje, te se realizirane one u Kambelovcu, Gomilici I Sućurcu, ali da je nakon toga sve stalo, vjerojatno zbog potrebe dodatnih ulaganja od strane HŽ-a.

No, na pitanje jesu li se građani Lukšića obratili Gradu sa službenim zahtjevom za uspostavom navede postaje, Udovičić je odgovorio negativno. Isto tako građani se nisu obratili niti gradskim vijećnicima, a prema informacijama iz HŽ-a ni do njih nije stigao nikakav službeni zahtjev, o čijoj bi se realizaciji trebalo odlučivati.

Ovog puta građani su očito izabrali drugačiji pristup cijelom problemu pa su borbu za željezničku postaju započeli okupljanjima i transparentima, bez da su dobili odbijenicu na službene zahtjeve koje su ovaj put ostavili za kraj.
No sve u svemu, prvi korak za uspostavom željezničke postaje u Kaštel Lukšiću je napravljen.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij