VIJENCI I MOLITVE ZA POGINULE SUBORCE
Svečanim postrojavanjem lovačke satnije Donja Kaštela, polaganjem vijenaca pred spomen pločom i središnjim križem  te molitvom za sve poginule i umrle pripadnike postrojbe,  ove nedjelje na vrhu Malačke obilježena je 25. obljetnica formiranja prve takve satnije u Hrvatskoj, koja je djelovala pri 114. brigadi.

Premda se, kažu, njihove obljetnice nitko nije sjetio, bila je to prilika da se oni sami prisjete svog ratnog puta i prijatelja, posebice onih koji više nisu među živima, od onog 29. lipnja 1991., kada su bez puno razmišljanja stali u obranu domovine, jer su kao lovci u to vrijeme jedini imali oružje .  

Sa skromnim naoružanjem, ali velikim srcem, utrli su put mnogima koji su slijedili njihov primjer i priključili se obrani domovine, stoga su razočarani jer većina njih, obečanjima usprkos, ni do danas nije riješila svoj status.

Inače, pripadnici lovačke postrojbe, koja  je brojala 116 članova, sudjelovali su i u osnivanju Zbora narodne garde, teritorijalne obrane, te tada oformljenog Kaštelanskog bataljuna, koji se priključuje najprije 114., a kasnije 141. brigadi Hrvatske vojske, s kojom su prošli mnoga bojišta.

Lovci dragovoljci u prvim danima  imali su brojne zadatke, od čuvanja tadašnjih kasarni, Zračne luke, putova prema zaleđu... čega su dvadesetak članova postrojbe zajedno sa svojim  ratnim zapovjednikom prisjetilo i ove godine.

Lovačko društvo Donja Kaštela u rujnu  slavi i 70. godina društva, pa za tu prigodu planiraju prirediti i izložbu fotografija s hrvatskih bojišta koja su prošli, od južnog, preko Moseća, Zadra ... 


KOMENTARI:

Stari Komentari (7)

 • (Gost_3172)

  Hihihihi lovci....oslobodioci...A od koga?

  oko 2 godina prije
 • (Gost_6435)

  Moze li netko reci vojni put te satnije? Sjecam se kao dijete koji su se likovi tu okupili, a ratista nisu vidjeli.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2234)

  Gospe moja Stomorije nek napišu ratni put i objave oni šta su im kuvali makarune,pekli jajce davali stare karanpane i oni su trebali dobit status a mi koji smo ratovali nit nas nema u registru čast pojedincima jesu ispalili metak u koju beštiju ili ličkog mađeda pa ih spremali i sa ženama bili svaku večer!

  oko 2 godina prije
 • (Gost_4186)

  Oslobodili su od vukov i srneće nejači

  oko 2 godina prije
 • (Gost_6311)

  Na Malaćkoj u bunkeru mogli su slobodno lokat bez da jin žene ronjaju.
  Dobili su neki i penzije i stanove....ko je jamija jamija

  oko 2 godina prije
 • (Gost_7227)

  šarlatani i mutikaše

  oko 2 godina prije
 • (Gost_9466)

  što je previše previše je, onda kažu da je rat bio svet, kako za koga, koliko branitelja bez ratnog puta je strahota laganja o ratu

  oko 2 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara