KAŠTELANSKA MARENDA NA STAROSEJSKOM BRCU
Živo je bilo nedjeljno jutro na brcu u Kaštel Starom, gdje su od ranog jutra vrijedni članovi PŠK Srdela, kao i u godinama ranije, za svoje goste okupljene na 7. Danima tradicije, ali i ostale posjetitelje, pripremali Kaštelansku marendu, u čijim su okusima i mirisma uživali mnogi.

A na stolovima su se ovog nedjeljnog jutra tako našle domaće kaštelanske fritule, makaruni s toćen te pečene srdele s gradela, ujedno i zaštitni znak ovog društva, iako im nije bilo nimalo lako doći do nje jer je bio pun mjesec, otkrila nam je tajnica ovog pomorsko športskog kluba, Gordana Lučić.

Ipak,  kad se hoće sve se može, pa su brojni ljubitelji domaće spize uživali degustrirajući specijalitete iz kužine ovih majstora, jer svima je znano da se, kad Srdele kuvaju, uvik dobro jede, a sve se dakako zalilo i izvrsnim domaćim kaštelanskim vinom.

No, Kaštelanska je marenda bogata marenda, jer su Kaštelani tradicionalno poljoprivrednici i ribari, i ustaju se vrlo rano te puno rade, kako nekad, tako i danas, i kad se marendaje, onda je to obrok kao i obid, kazala nam je direktorica TZ Kaštela Nada Maršić. Upravo zato marenda može i mora biti raznolika, od juhe s lešim mesom, do boba s bižima i janjetinom  ili  mesa s gradela, no za današnji meni ipak su se odlučili radi što jednostavnijeg posluživanja, doznajemo.

Posebno oduševljeni ovom domaćom marendom bili su turisti koji su se zatekli u Kaštelima tijekom ove trodnevne manifestacije, koju je organizirala upravo Turistička zajednice Kaštela,  pod pokroviteljstvom Grada Kaštela i Županije Splitsko – dalmatinske, jer je naša hrana još uvijek jedna od najboljih i upravo je to jedan od motiva njihovog dolaska na hrvatsku obalu, pa su gastro i eno ture u posljednje vrijeme sve traženije.

Kako bi sve proteklo u što boljem raspoloženju ovoga jutra pobrinuli su se članovi KUD-a Ante Zaninović, koji su se predstavili kaštelanskim plesovima i pjesmom te nezaobilazni Nedo Kovačev, pa su im se ubrzo u pismi pridružili i ostali, a ovom su prigodom ujedno svim sudionicima ovogodišnjih Dana tradicije podijeljene i zahvalnice.

Foto: Ante Majić (PGK)


KOMENTARI:

Stari Komentari (6)

 • (Gost_8676)

  Velika zamjerka organizaciji TZ Kaštela, jer hrpe smeća već 2 dana stoje iza sudionika sajma, a da ne govorimo o tome da i prije početka nisu bile ulice pometene i očišćene. Kad će nadležni u ovom gradu shvatiti da pomest i oprat selo ne košta baš puno. Važno se lipo obući i slikat, nema veze sta je šporko okolo.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_4908)

  a ko čisti plažu Bile

  oko 2 godina prije
 • (Gost_7209)

  ča je za manerndu,ča ima pojist i popit kad je mukte, a država propada e moj KRADEze bacate nam prašinu u oći jad i čemer

  oko 2 godina prije
 • (Gost_3599)

  a šta reć, jadno, toliko pompe, toliko uloženog a prakticki nikoga nije dosa gledat nego oni muktarosi dosli izit cako. Ajte lipo doma kad neznate :p

  oko 2 godina prije
 • (Gost_4109)

  oće li stat građevinski radovi na bile,ili će čatipović derat i cilo lito?

  oko 2 godina prije
 • (Gost_7961)

  A šta pitate Četipovica pitaj te predsjednika m.o.Štafiliča on je upučen treba pitat onoga ko je izda dozvolu za iznajmljivanje skutera dali su mu dali upute dokle je granica za vožnju skuterom po moru jer se skuteri voze blizu .,novske rive pa nije ovo jakecovo more kad radi nek njegovi korisnici poštuju zakon jer kad se dogodi zlo netreba nitko odgovarati jer je onda kasno.ljudski život je vrijedniji od para koje dotični zarađuje.

  oko 2 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara