Hrvatska danas slavi 25. godišnjicu nezavisnosti, obilježavajući dan kada je Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike.

Sabor je 25. lipnja 1991. godine pokrenuo postupak razdruživanja od ostalih jugoslavenskih republika, a taj datum danas se slavi kao Dan državnosti i državni je praznik.
Tu odluku Sabor je donio na temelju plebiscitarne volje hrvatskih građana iskazane na referendumu 19. svibnja 1991. godine.

"S neskrivenim zadovoljstvom i ponosom obznanjujemo svim republikama i saveznim tijelima SFRJ, objavljujemo cijelom svijetu suverenu volju hrvatskog naroda i svih građana Republike da se današnjim danom Republika Hrvatska proglašava samostalnom i suverenom državom, te pozivamo sve vlade i parlamente svih država da prihvate i priznaju čin slobodne odluke hrvatskoga naroda, čin slobode kojim još jedan narod hoće postati punopravnim članom međunarodne zajednice slobodnog svijeta", istaknuo je tadašnji predsjednik države, dr. Franjo Tuđman u govoru zastupnicima Sabora prigodom donošenja Ustavne odluke o samostalnosti Republike Hrvatske.


KOMENTARI:

Stari Komentari (19)

 • (Gost_6171)

  Dan državnosti. ČIJI. Sve male plaže u Kaštelima zauzeli su koncesionari, vjerojatno članovi HDZ-A. Gosti i domaći se nemaju gdje kupati. Jel je to ta državnost. Lov u mutnom. Gosti se čude da nema slobodne plaže u Kaštelima. Nered je ova država. Više od polovice svake plaže zauzeli su koncesionari koji za to daju po par stotina kuna. Sramota.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_131)

  ne da se prodala zemlja za kuće s apartmanima, već se prodaje i pravo na parkiranje auta i pravo na plažu. domaći svit koji je prodava o tome nije razmišlja kad je prodava prvi red do mora da neće smit pristupit na prostor pola metra od mora jer je to nečija privatna plaža.zakon se ne sprovodi i pojedinci uzurpatori mogu radit šta ih volja. to nisu radili stari kaštelani čije su zemlje bile po nejaju, pod bilin i pod resnikom. jedino se nije smilo ispod divulja jer je tamo bila vojska ali se moglo na pantanu.toliko o slobodi kretanja u malon mistu.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_206)

  Nit države nit sasmostalnosti

  oko 1 godine prije
 • domaci (Gost_5136)

  A. gdje su zastave.Kao da nije praznik.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_8119)

  A šta di je zastava sigurno ne znaju koju će zavijorit jer lako minjaju pojedinci bandire il se boje da nebi pali i slomili šta a koja če in stranka dat oštetu toje problem , čekaj te kad budu izbori bit če ih svugdi na zvoniku svakoj kandelabri onda če se jagmit ko če je stavit.

  oko 1 godine prije
 • neo (Gost_9603)

  Od velike ljubavi strasti i ponosa 90ih dovedeše ćovika da mu se sve zgadi pa skoro i bandira.

  oko 1 godine prije
 • kompLicije* (Gost_8721)

  ćigovi smo mi ?? jesmo Li naši oLi njijovi ?? iLi smo svi skupa igrači veLikih gazDa ?!? ;) :) ;)

  oko 1 godine prije
 • (Gost_206)

  Nikad necu napustit BALKAN...srušili su mi mladost al mi nisu srušili DUH,živen za dan kad cemo ih u tamnicu strpat!

  oko 1 godine prije
 • (Gost_3099)

  Za dom,neka patu kumunjere sta imamo svoju državu.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_528)

  (Gost_3099)
  Za dom,neka patu kumunjere sta imamo svoju državu.

  a šta češ mi nismo imali do 90-e svoju državu ali smo imali svoje tvornice i dučane, svoje banke. nismo imali ni pučkih kužina ni socijalnih butiga a i svit je bija lin pa nije privrča smeće za nač koju plastičnu bocu.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_2154)

  Imali smo izbor: ili da nas magarac yebe, ili da nan zmija izbije oko.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_206)

  je al sad je izbor: il žohare u tamnicu il žohar sam postati!

  oko 1 godine prije
 • (Gost_7167)

  Ljudi, sretan vam Dan državnosti" Pa budite dobri i poštujte sve što je učinjeno. Neka svatko da najviše što može, pa će svima biti bolje. Vi koji samosve pljujete, upotrijebite energiju za rad, za svoju Domovinu. Imate očito i vremena i energije. Učinite je pozitivnom. Vjerujte čak i vi ćete se bolje osjećati. Hrvatska ima dobre ljude! Živila Hrvatska!

  oko 1 godine prije
 • (Gost_7167) (Gost_528)

  osin šta plačan porez i prirez, šta ne razbijen i ne kraden državu reci mi šta još triban učinit. npr. šta si ti učinija daj mi ideju.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_5170)

  "osin šta plačan porez i prirez, šta ne razbijen i ne kraden državu reci mi šta još triban učinit. npr. šta si ti učinija daj mi ideju."

  Nisi se učlanija u partiju.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_5170) (Gost_6105)

  po horoskopu san jarac i ne trpin konope ničije. oču slobodno da skačen i živin.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_8766)

  Razdružili se od Jugoslavenskih republika i ušli u Europsku uniju...
  Samostalnost i nezavisnost samo na papiru, a u realnosti nam svaki aspekt života kontrolira Brusell koji zadnjih 25 godina s neizrecivim užitkom pušta svim našim političarima na vlasti da vode ovu zemlju u propast čekajući kad će nam zadati smrtonosni udarac. Ako itko smatra da ćemo izbjeći Grčki scenarij živi u teškoj zabludi. Volim svoju zemlju najviše na svijetu ali istini se mora pogledati u oči.

  oko 1 godine prije
 • što je razboritost?? (Gost_8721)

  8766 Vi ste očito i nedvojbeno, a isto je prvenstveno, na tragu u promišljanjima uvaženog gosta kompLicija iLi 8721. ;) :) ;)

  oko 1 godine prije
 • (Gost_1089)

  Bravo 528

  oko 1 godine prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara