DRŽITE SE PREPORUKA NADLEŽNIH
U periodu od 24.-26.6. (petak do nedjelja) postoji velika opasnost od toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje stanovnika za naše područje.Molimo sve građane da postupe prema niže navedenim uputama. Preporuke se posebno odnose na starije osobe, djecu, trudnice i kronične bolesnike. Cijelo vrijeme trajanja velikih vrućina pridržavajte se ovih preporuka.

Preporuke za sve:
- Klonite se vrućine - izbjegavajte izlazak u najtoplijem dijelu dana od 10 – 17 sati.
- Izbjegavajte naporan fizički rad, potražite sjenu.
- Ne ostavljajte djecu ili životinje u parkiranom vozilu.
- Rashladite tijelo (tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi, nosite laganu široku svijetlu odjeću od prirodnih materijala, stavite šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočale).
- Pijte redovito i dovoljno tekućine i izbjegavajte alkohol i napitke s previše kofeina i šećera.
- Jedite češće manje obroke. Izbjegavajte hranu bogatu bjelančevinama.
- Rashladite svoj dom - sobnu temperaturu držite ispod 32°C danju i ispod 24°C noću, koristite hladniji noćni zrak, smanjite količinu vrućeg zraka unutar stana, objesite mokre ručnike, uz uključen uređaj za rashlađivanje zatvorite vrata i prozore.
- Pomognite drugima. Nazovite i posjetite obitelj, prijatelje i susjede koji većinu vremena provode sami. Razgovarajte o toplinskom udaru s Vašom obitelji. Ako je netko koga Vi poznajete pod rizikom pomognite mu da dobije savjet i pomoć
- Tražite savjet liječnika ako imate neku kroničnu bolest. Ako uzimate lijekove, provjerite s liječnikom koji Vas liječi kakav utjecaj ti lijekovi mogu imati na termoregulaciju i ravnotežu tekućine u tijelu.

Preporučene mjere zaštite zdravlja za starije osobe pri izlaganju visokim temperaturama zraka, osobito za starije osobe oboljele od kardiovaskularnih i drugih kroničnih bolesti: 

Starije osobe se nikako ne smiju izlagati suncu u razdoblju od 10 do 17 sati, poglavito ne srčani bolesnici niti oni oboljeli od šećerne bolesti;

- Prigodom izlaska iz svog prebivališta starija osoba nužno mora zaštiti glavu šeširom, maramom ili kapom;
- Nužno je dnevno uzimanje do 2 litre tekućine, bilo kao 8 čaša negazirane vode bilo u obliku juha, variva ili čajeva te izbjegavati pržena, pohana, slatka i jako zasoljena te začinjena jela, uzimajući puno sezonskog voća i povrća, pridržavajući se pri tome osnovnih pravila primjene prehrane u starijih osoba.
- Osim pridržavanja uputa o liječenju i kontrolnih uputa liječnika o uzimanju lijekova nužna je česta kontrola krvnog tlaka;
- Pojava glavobolje, mučnine, vrtoglavice i dehidracije, suhoće usta i kože, znak su uzbune, osobito za osobe koje su bolesne i funkcionalno onesposobljene, te se bolesnik nužno mora hitno javiti svom izabranom doktoru obiteljske medicine ili najbližoj hitnoj pomoći;
- Članovi obitelji, prijatelji, susjedi, znanci, članovi udruga u skrbi za starije moraju u vrijeme vrućih ljetnih mjeseci učestalije kontaktirati stariju osobu, a u slučajevima njezine slabije funkcionalne sposobnosti čak i svakodnevno po nekoliko puta;
- Starija osoba mora uvijek uza se imati svoje osnovne podatke: ime i prezime, godina rođenja, adresa stanovanja i broj telefona kontakt osobe, kojoj se može obratiti u slučaju potrebe;
- Neophodno je održavati redovitu čistoću tijela starijeg čovjeka i njegovog okoliša te se strogo pridržavati uputa liječenja i kontroliranog uzimanja lijekova;
- Za starije osobe je važna i tjelesna i psihička aktivnosti. Osobito je korisno podržavati naviku kretanja i to isključivo u jutarnjim i večernjim satima, i to u prirodi (parkovi, šetnice uz more, jezera, rijeke, boravak u vrtovima, vinogradima, voćnjacima i sl.). Ukoliko je kretanje otežano, tada je nužno redovito višesatno provjetravanje prostorija u kojoj starija osoba prebiva.

Zapišite važne brojeve Hitna pomoć – 194 (za cijelu Hrvatsku) i Centar 112. Ako se Vi ili drugi oko Vas osjećaju loše, zatražite pomoć i savjetujte se s liječnikom.


KOMENTARI:

Stari Komentari (4)

 • domaci (Gost_5136)

  Pa ljeto je .

  oko 2 godina prije
 • (Gost_131)

  uvik je liti ovde bilo vruće samo to pojedini koji su se naselili iz unutrašnjosti neznaju. doduše nije bilo sve betonizirano, nije bilo ostakljeno, bilo je više borovine koja danas nije dobra, bilo je tamarini koji su se istribili, bile su ulice zemljave ali nisu isijavale vručinon. kako smo priživili. muškići su spavali po portu, po balaturan, žene su kuvale po konoban i dvorima di se i jilo. nije se visilo po štekatima nego se držalo kuće a kaupalo ujutro i pridvečer bija je jedan drugi način života i vručina se lakše podnosila. ja neznan da san čuja u svojoj mladosti da je nekog kolpalo od vručine.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2199)

  Postovani goste 131, taj dio komentara "uvik je liti ovde bilo vruće samo to pojedini koji su se naselili iz unutrašnjosti neznaju" zaista vise govori o Vama nego o ovima " koji su se naselili iz unutrasnjosti". Osim toga, mislim da je to apsolutno nebitno za ovaj clanak koji bi trebao podsjetiti ljude na preventivno ponasanje tokom ljetnih vrucina, bile te vrucine u Kastelima, ovdi ili ondi...nebitno.
  P.s. Nekada je klima bila blaza a ne ovako ekstremna kao danas, nekad ste i Vi bili mladi a danas niste. Prema tome nema smisla usporedjivati nekad i sad...svako vrime svoju muku nosi.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_9145)

  točno, samo vrijeđanje po forumima, oni ili mi, nekad i danas, politika prije i kasnije.... kad bolje razmislim svaki komentar završi politikom ,pa će i ovaj ako netko ostane doma i ne ode na plažu;)

  oko 2 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara