CVIJEĆE I SVIJEĆE U KAŠTELIMA I SPLITU
U spomen na 421 borca NOR-a i simpatizera NOV-e, s područja Kaštela, koji su poginuli ili mučki ubijeni tijekom Drugog svjetskog rata, a u povodu Dana antifašističke borbe, članovi Udruge antifašističkih boraca i antifašista Kaštela, u utorak ujutro položili su cvijeće i upalili svijeće pred više spomen obilježja u Kaštelima.

Cvijeće i svijeće položene su tako u Kaštel Sućurcu na spomen ploči kod Doma branitelja, u Kaštel Gomilici na spomen kosturnici kod crkve Sv. Jeronima, u Kaštel Kambelovcu kod spomenika Trs na Brcu, u Kaštel Lukšiću na spomen ploči  i spomeniku na Trgu hrvatske mladeži te u Kaštel Novom na spomen ploči kod gimnazije.

Ovom prilikom članovi ABA-e podsjetili su se svojih sugrađana i članova obitelji, a među njima i Antona Rokova, Petra Osibova, Ive Bašića, Dorre Britvić, Roka Bratinčevića, Grge Topića, Kaže Pionića, Jelice Vidović, Miljenka Klarića, Kažimia Pavelina, Ive Kovačeva, Stjepana Bedalova, Filipa Babina, Jakova Žanića, Mare Pavlov, Luke Sokola, Josipa Baldića, Ruže Novak, Luke Barića i mnogih drugih koji su u Drugom svjetskom ratu stvorili temelje današnje Hrvatske.

Dan antifašističke borbe posebno su obilježili i predstavnici Županije Splitsko – dalmatinske.
Izaslanstvo Županije položilo je cvijeće i upalilo svijeće pred kosturnicom na spomen borcima NOB-e, pred Središnjim križem, na groblju hrvatskih branitelja te na spomen ploči poginulim Bošnjacima na groblju Lovrinac.

Položili su cvijeće i upalili svijeće kod spomenika zatvaranim, prognanim, mučenim i streljanim ispred zgrade Županije u Splitu, nakon čega su sudjelovali na prigodnoj svečanosti koja se povodom Dana antifašističke borbe održala u Muzeju Grada Splita.

Foto: ABA i PGK


KOMENTARI:

Stari Komentari (32)

 • (Gost_4171)

  A gdje je gradska vlast?Prate odlazak vođe!!!!!!

  oko 2 godina prije
 • (Gost_5461)

  slava in

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1190)

  Jesu li in odali počast mlađa braća po oružju?

  oko 2 godina prije
 • (Gost_5461)

  kako se zajmeš nako ti se vrati. nekima su i didi onde

  oko 2 godina prije
 • (Gost_7096)

  di je zlatna oporba bice na selu
  jadu jadu

  oko 2 godina prije
 • (Gost_8157)

  Niko se ne vidi od gradskih očeva sramota među tim poginulima ima ih i iz njihovih obitelji čega se srame mogu samo bit ponosni na tu mladost koji su dali živote za svih nas isto kao šta su naša dica išla za ljepu našu očeli i oni bit zaboravljeni .Hvala im za sve nas avi opčinari sramote se

  oko 2 godina prije
 • (Gost_4171)

  goste 7096, kada je oporba bila na vlasti, vrati se malo unazad,vidi ća su činili, velika in hvala, a sadašnjoj vlasti jedina rič- sram vas bilo!

  oko 2 godina prije
 • (Gost_5212)

  svakom treba odati dužno poštovanje kad je položio svoj život za obranu doma i obitelji, za domovinu istinskih ljudskih vrijednosti, oni to i jesu i nesmije se zaboraviti, kao i svaka nepravda i zločin zbog pravednosti nekažnjena ostati ne može, zločin je zločin, onaj koji je položio ruke na nevina čovjeka mora biti osuđen kao i režim koji je izdao načela proklamirana, odveo seljaka s njiva i ribara s modrog mora, da li nauk smo izučili ili ćemo ponoviti, a treba ponavljati dok se ne urazumi i ne povede naš narod kao jednom jedinom cilju, koliko stoljeća su nas naši preci zadužili da sveto ime hrvatsko ostane sačuvano, da beskućnik ne budeš i da grob u tuđini tvoje tijelo nastan uzme, nemojmo jedne suditi a druge oslobađati od grijeha, jer grijeh ne poznaje narod, nego silnike što sebi uzeše za pravo pravdu krojiti, u smrtnom času svi ćemo ispaštati grijehe zemaljske, ali i u zabludi tad ostati možemo do dana sudnjega, kad će se svjedočiti.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_6172)

  tragedija je uzeti namjerno ljudski život, za svaku osobu, ali je još ako je to moguće nazvati tragičnije, raditi zlo za opće dobro, ili ubijati da bi se žedna zemlja ne vode nego krvi napila. svo bilje nam plodove daje na zemlji ovoj, mi vodu ili bog,kišom zemlju natopi da zlo što ga čovjek čovjeku nani, ispere da plod njegov gorak ne bude, nejestiv, koji plod mi jedemo, preci su nam ga ostavili uz pomoć božju čista, kako dušu i tijelo zatrovali ne bismo. desničar sam i iskreno mi je žao svake žrtve, a ponajviše onih koji u uvjerenju da čine dobro naudiše svom a i drugom, nepravde. njima pripada pravo da o slobodi misli i riječi sude, ali nisu je imali, nažalost našeg naroda, pokoj im vječni i mir božji. ''samo siromah može spoznati bogatstvo i obilje, jer ga mudri savjetovaše'' smrt nas čine sve jednakima ali pravda ako nije jednaka, tad nismo jednaki,

  oko 2 godina prije
 • (Gost_6172)

  bog blagosovio hrvatski narod od dana imena njegova do vječnosti, kao što mi je čast biti hrvat ne mogu odreći ni sramote naroda koji nepravdu činjaše drugom a poglavito narodu svom. ovo je moj redoslijed šta se tiče ono gost, rukopis je jasan da se zna.laku noć

  oko 2 godina prije
 • (Gost_6172)

  ja sam i gost 5212, radi istine, prošla ponoć, a ja bdijem, i noćna straža će zaspati i grad i njegovi stanovnici će ostati nebranjeni, bdijte nad svojim domom

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1207)

  Odgovara: # 397122

  Oporba je stavila vijence ali to radi iz postovanja ne radi slike.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_9151)

  Čast svim žrtvama. Svatko ima pravo na oplakivanje svojih najbližih bili oni partizani ustaše ili cetnici.
  Ali temelje današnje države su stvorili samo branitelji iz domovinskog rata a ne ovi gori navedeni.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_9151) (Gost_1470)

  ovakve države, živa istina

  oko 2 godina prije
 • (Gost_6151)

  vaš rukopis je samo mržnja i za drugo ništa ne znate, koliko časni muževa , majki, brače i sestara, sinova hrvatskih je vaša komunistička velikosrpska jugoslavenska ideologija sebi prisvojila, lažima i obećanjima, strahom i terorom, mirna im zemlja jer su se borili za očuvanje doma i obitelji, tijekom rata II hrvatska je dala 5 korpusa, polovinu partizanske vojske da bi na kraju SRH bila podvrgnuta teroru SFRJ, odnosno hrvatski narod

  oko 2 godina prije
 • (Gost_6151) (Gost_1470)

  kad ti uđe srbija u eu onda reci da imaš svoju državu i to samostalnu, neovisnu .

  oko 2 godina prije
 • (Gost_117)

  Sama starčad! Mlađe je strah, STRAH! Kad bi se koji pojavija odat čast palom borcu, sredina i društvo bi ga izolirali ili izili...STRAH! Teže je sad priznat da ti je stari bija u partizane nego s kozon orat...STRAJ!!!

  oko 2 godina prije
 • ZA SVE ONE ROĐENE 1950-TE, 60-TE, 70-TE I 80-TE (Gost_1470)

  Prvo, preživjeli smo i rođeni smo normalni, iako su naše majke kad ih je boljela glava pile aspirine, jele hranu iz konzervi, pušile i radile do zadnjeg dana trudnoće i nikad nisu bile testirane na dijabetes.

  U to vrijeme upozorenja u stilu “čuvati daleko od dohvata djece” na bočicama sa lijekovima, vratima i ormarima nisu postojala.

  Mi, kada smo imali 10-11 godina nismo nosili Pampersice. Pišali smo u krevet..

  Kao djeca, vozili smo se u autima bez pojasa i zračnih jastuka i nismo morali imati kacige na glavi za vožnju biciklom ili na rolama, piše Ukusno.

  Pili smo vodu iz crijeva za zaljevanje vrta, a ne iz flašica kupljenih u velikim trgovačkim lancima. Dijelili smo flašicu Cocte ili Cole sa našim prijateljima i nije umro zbog toga, piše ukusno.

  Jeli smo mliječne sladolede, bijeli kruh i pravi putar, pili kokte, nare koje su i tada bile pune sećera, ali nismo bili debeli zato što smo smo se stalno igrali vani

  oko 2 godina prije
 • ZA SVE ONE ROĐENE 1950-TE, 60-TE, 70-TE I 80-TE (Gost_1470)

  zlazili smo iz kuće ujutro i igrali se po cijeli dan, skrivača, graničara, lopova i pandura, kraljica 1-2-3, kauboja i indijanaca, zaloga, fantoma i svega ostalog što je samo dječja mašta bila u stanju smisliti,sve dok se nije upalila ulična rasvjeta koje onako nije bilo previše.

  Nerijetko, nas nitko nije mogao naći po cijeli dan, pa je i roditeljska pljuska bila dio odgoja a bez zlostavljanja u obitelji.

  I nikad nije bilo problema…

  Provodili smo cijele dane radeći trkaće daske od otpada iz podruma, spuštali se niz ulice zaboravljajući da nismo napravili kočnice.

  Nakon par padova, slomljenih prstiju i modrica naučili smo kako riješiti problem

  Mi nismo imali imaginarne prijatelje ni probleme s koncentracijom u školi.

  Nama nisu davali tablete protiv hiperaktivnosti. Mi nismo imali školskog psihologa i usmjerivača pa smo ipak završavali nekakve škole.

  Nama nisu prodavali drogu ispred škole…

  oko 2 godina prije
 • ZA SVE ONE ROĐENE 1950-TE, 60-TE, 70-TE I 80-TE (Gost_1470)

  Nismo imali 99 kanala na televiziji (samo dva i to drugi tek od popodne)
  ,

  Nismo imali video rekordere, surround sound, mobitele, kompjutere, Internet, chat rooms…….

  I mi smo imali prijatelje i mi smo išli van družiti se snjima

  Padali smo s drveća, znali se porezati na staklo, slomiti zub, nogu ili ruku , ali naši roditelji nikada nisu išli na sud zbog toga.

  Igrali smo se s lukom i strijelom, gradili utvrde od snijega, bacali petarde za Novu godinu,čitali hrpe crtanih romana i sve smo to preživjeli bez posljedica!

  Vozili smo se biciklom ili pješke dotrčali do prijateljeve kuće, zvonili na vrata ili jednostavno ulazili u njihovu kuću da se družimo i budemo zajedno!

  Kad upadnemo u probleme sa zakonom, roditelji nisu plaćali kauciju da nas izvuku.

  U stvari, bili su često stroži nego sam zakon!

  Posljednjih 50 godina su bile najplodonosnije godine u povijesti čovječanstva
  Mi nismo imali Playstation, Nintendo, X-box, nikakve video igrice
  Naše generacije su dale najbolje izumitelje i

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1470)

  ZA SVE ONE ROĐENE 1950-TE, 60-TE, 70-TE I 80-TE
  Admin | Juni 20, 2016 | ZANIMLJIVOSTI | Nema komentara

  deca  Prvo, preživjeli smo i rođeni smo normalni, iako su naše majke kad ih je boljela glava pile aspirine, jele hranu iz konzervi, pušile i radile do zadnjeg dana trudnoće i nikad nisu bile testirane na dijabetes.

  U to vrijeme upozorenja u stilu “čuvati daleko od dohvata djece” na bočicama sa lijekovima, vratima i ormarima nisu postojala.

  Mi, kada smo imali 10-11 godina nismo nosili Pampersice. Pišali smo u krevet..

  Kao djeca, vozili smo se u autima bez pojasa i zračnih jastuka i nismo morali imati kacige na glavi za vožnju biciklom ili na rolama, piše Ukusno.

  Pili smo vodu iz crijeva za zaljevanje vrta, a ne iz flašica kupljenih u velikim trgovačkim lancima. Dijelili smo flašicu Cocte ili Cole sa našim prijateljima i nije umro zbog toga, piše ukusno.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1470)

  Nismo imali 99 kanala na televiziji (samo dva i to drugi tek od popodne),

  Nismo imali video rekordere, surround sound, mobitele, kompjutere, Internet, chat rooms…….

  I mi smo imali prijatelje i mi smo išli van družiti se snjima

  Padali smo s drveća, znali se porezati na staklo, slomiti zub, nogu ili ruku , ali naši roditelji nikada nisu išli na sud zbog toga.

  Igrali smo se s lukom i strijelom, gradili utvrde od snijega, bacali petarde za Novu godinu,čitali hrpe crtanih romana i sve smo to preživjeli bez posljedica!

  Vozili smo se biciklom ili pješke dotrčali do prijateljeve kuće, zvonili na vrata ili jednostavno ulazili u njihovu kuću da se družimo i budemo zajedno!

  Kad upadnemo u probleme sa zakonom, roditelji nisu plaćali kauciju da nas izvuku.

  U stvari, bili su često stroži nego sam zakon!

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1470)

  Posljednjih 50 godina su bile najplodonosnije godine u povijesti čovječanstva

  Naše generacije su dale najbolje izumitelje i znanstvenike do danas.

  Imali smo slobodu, pravo na greške, uspjeh i odgovornost.

  I naučili smo živjeti s tim !

  I ti pripadaš toj generaciji?

  ČESTITAM!

  MOŽDA ĆES ŽELJETI PODIJELITI OVO S OSTALIMA KOJI SU IMALI SREĆE ODRASTI KAO PRAVA DJECA, PRIJE NEGO ŠTO SU ODVJETNICI, DRŽAVE I VLADE POČELI ODREĐIVATI KAKO TREBA ŽIVJETI !

  oko 2 godina prije
 • (Gost_6114)

  Neka im je vječna slava i hvala.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_5158)

  šta si htio reći?????????????? osim neznanja i lupetanja o čemu nemaš pojma, ali si poprilično isfrustriran, vlastitom nesposobnošću i nerazumijevanjem toka vremena i idealna si plastelin za .............., ionako nećeš razumjeti, pa je besmisleno

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2152)

  " tijekom rata II hrvatska je dala 5 korpusa, polovinu partizanske vojske da bi na kraju SRH bila podvrgnuta teroru SFRJ, odnosno hrvatski narod"

  Je li to znači da triba partizanima srušit spomenike? Jesu li se ovi sa ploče borili za UDBU i verbalni delikt možda? To je isto ka da se optuže poginuli branitelji iz 91. da su se tukli za Mamića, Kutlu i Sanadera. malo si se priračuna, bar se nadam. SF-SN!

  oko 2 godina prije
 • duhSveti (Gost_9165)

  Koliko državne institucije poput Sabora, predsjednice države pridaju važnost
  Danu antifašističke borbe najbolje bi ga bilo ukinuti ali ostaviti neradan dan :(:(:(

  oko 2 godina prije
 • (Gost_8903)

  državne strukture biraju oni kojima ti datumi neznače ništa

  oko 2 godina prije
 • (Gost_6144)

  "državne strukture biraju oni kojima ti datumi neznače ništa"

  pa zašto onda imamo takav ustav? Neka huseinbegović dotjera ustav da je hrvacka, ka svaka prava moderna evropska zemlja, nastala na razvalinama pokušaja državotvornosti ustaš nakon šta su se naguzili hitleru da in da mrvu vlasti. Ne budimo licemjerni: ili mijenjajmo ustav ili ga poštujmo. Kao i sve ostale institucije pravne države.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_8903)

  tako se zadovoljavaju oni u evropi

  oko 2 godina prije
 • (Gost_1138)

  "tako se zadovoljavaju oni u evropi"

  Licemjerno i netočno: hrvatski narod nije bija većinom uz osvajače -naciste i fašiste, a zapad (ka i istok) je na sriću pobijedija fašiste. Zamislite šta bi bilo da nije. SF-SN!

  oko 2 godina prije
 • trlji brlji (Gost_4089)

  e e e emeeemeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeemmeeeeeeeeee

  oko 2 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara