Ako se ništa ne poduzme, najavila je Lidija Runko Luttenberger, pomoćnica ministra zaštite okoliša, ogromne naknade će plaćati korisnici komunalnih usluga, ali i svi ostali. Došla je u Split predstaviti Plan gospodarenja otpadom koji "na led" stavlja Lećevicu i velike regionalne centre, a građani mogu kompostirati na balkonima

Predstavljanje prijedloga Plana gospodarenja otpadom RH od 2016. - 2022. godine ovog četvrtka je privukao u Sveučilišnu knjižnicu zainteresirane, trebali su tu biti predstavnici općina i gradova iz dvoje najjužnije hrvatske županije. Posebnost ovog predstavljanja se "skrivala" u činjenici da Plan zapravo još nije stavljan na javni uvid, ići će na javnu raspravu od 23. lipnja u skraćenom roku, što je gotovo skandalozno za tako važan dokument.

Kako će reagirati publika, bez ranijeg detaljnog proučavanja Plana kako bi se iskristalizirala konkretna pitanja i potencijalni problemi, nije nam znala odgovoriti Lidija Runko Luttenberger, pomoćnica ministra zaštite okoliša. Prije same tribine, održala je pomoćnica kratku presicu, a ono najvažnije stane u nekoliko riječi – sve kreće ispočetka, ništa prije nije valjalo... Odnosno, Regionalni centar za gospodarenje otpadom u Lećevici je na (trajnom?) čekanju, cijeli sustav velikih Regionalnih centara je "pokazao da nema isplativosti", u odnosu naime na sustav manjih centara, sortirnica i kompostišta. Kako to da EU i dalje financira regionalne centre, gdje je taj dokument (nekakva cost/benefit analiza) kojim se uspoređuju učinci velikih centara naspram ovog novog sustava, odnosno što je to "pokazalo" da je isplativije krenuti de facto od nule, nije precizirano... Zato je naglašena činjenica koje su valjda svi dobro svjesni, da kao država tragično i (gotovo/skoro) nepovratno kasnimo za nekim postojećim i zadanim standardima u EU.

Krimen nečinjenja, prošlih vlasti prvenstveno, plaćat ćemo svi mi, kroz visoke cijene odvoza otpada kako bi se plaćali visoki penali EU zbog cijele situacije. Dakle ništa novo: greške političara i gubitke u milijardama na koncu svi građani Hrvatske podmiruju, a ministri i pusti državni činovnici (bivši ili sadašnji, nebitno) ne snose nikakvu odgovornost. Regresne tužbe možda?

No vratimo se pomoćnici ministra i Planu ...

- To je dokument koji je trebao biti gotov do kraja 2015. godine, ali to nije učinjeno. Donošenje takvog plana je preduvjet za oslobađanje europskih sredstava namijenjenih gospodarenju otpada RH. Taj dokument moramo brzo donijeti, a dugoročan je i mora biti kvalitetan. Mora riješiti nagomilane probleme koje dosadašnje vlade nisu uspjele riješiti. Moramo postići vrlo stroge ciljeve vezano na količine miješanog komunalnog otpada koji se odlaže na komunalna odlagališta, količine biorazgradivog otpada i do 2020. godine moramo postići najmanje 50 posto recikliranog materijala, a danas smo daleko niže od tih ciljeva. Plan je zamišljen da brzo dođemo do tih ciljeva koji će biti još stroži, 65 posto... - dio šire slike je prezentirala novinarima pomoćnica ministra.

Pitanje Lećevice je bilo najzanimljivije, koja je trebala biti gotova do 2018. godine (a postoje čak i zaposleni u tom Regionalnom centru za gospodarenje otpadom, iako temelji niti nisu postavljeni), a Runko Luttenberger malo je oklijevala...

- Svi ti veliki regionalni centri iz Plana nisu isključeni, oni i dalje tamo stoje međutim pokazalo se da izgradnjom takvih centara mi ne možemo ni blizu postići zacrtane ciljeve. Oni proizvode proizvod koji nema nikavu prođu. Nama prijeti plaćanje penala samo ako se vidi da ne poduzimamo ništa. Ovaj koncept, to su jednostavne metode i nisu ni skupe. To je razdvajanje otpada i obrada tako odvojenog otpada.

- Da li odbacujete dosadašnja rješenja u potpunosti? - zanimalo je novinare, prvenstveno zbog Lećevice.

- Dosadašnja rješenja su se temeljila na obradi velikih količina miješanog otpada ali to nam ne može biti cilj, odnosno ne možemo naše obveze ispuniti, moramo mijenjati taj koncept. Bitno je omogućiti odvojeno prikupljanje bio-otpada u zgradama gdje ljudi vjerojatno neće kompostirati na svojim balkonima, ili možda i hoće, ali moraju imati mogućnost bio-otpad spremati u odvojenu kantu, a komunalno poduzeće onda mora osigurati kompostanu na nekom mjestu u gradu.

Ako ne krenemo s ispunjavanjem obaveza, imat ćemo velikih problema, plaćat ćemo velike penale ako ništa ne napravimo a najgori problem je taj što će građani plaćati ogromne naknade. I ne samo građani korisnici komunalne usluge, nego svi porezni obveznici. Bivše vlade birale su skupa rješenja i dugotrajne projekte koji nisu dovršeni. Od Lećevice se ne odustaje, ali se mora vidjeti kakav je utjecaj jednog takvog centra na okoliš, a drugo, koliko će ekonomski biti održiv jedan takav projekt, to je ključno pitanje...

- Procjene utjecaja na okoliš već postoje... A kako znate, gdje su ti brojčani pokazatelji, da ti veliki sustavi nisu održivi, odnosno da novi prijedlog donosi ekonomsku računicu? - odmah je zanimalo novinare.

- Ti mali sustavi su jeftiniji i na neki način će sami sebe otplaćivati jer ćemo proizvoditi sirovine koje imaju prođu na tržištu. A ne temelje se na skupoj tehnologiji. Proizvoditi gorivo iz otpada nema prođu na tržištu, iz tih velikih centara, dapače kad nekome to predaješ ti moraš platiti visoku cijenu. - objašnjavala je pomoćnica ministra Lidija Runko Luttenberger, konačno obećavši kako će sve te studije i analize o ekonomskoj isplativost biti dostupne javnosti pa čak i usporedba starog sustava velikih regionalnih centara u odnosu na zamišljeni sustav.

Dakle, ništa od Regionalnog centra za gospodarenje otpadom u Lećevici koji se već godinama čeka (i najavljuje) kao spasonosno rješenje, dok Karepovac "puca po šavovima". Možda nova vlast za koji mjesec promijeni taktiku pa se vrati na stara rješenja? Pa onda za pola godine, nakon još jednih prijevremenih izbora budemo pisali i čitali o najnovijem Planu? Ma super.

Izvor: Dalmacijanews.hr


KOMENTARI:

Stari Komentari (3)

 • (Gost_6144)

  Napokon netko pametan tko i razmišlja i govori svojom glavom.

  Predviđanje: Pala Vlada, past će i ministri te njihovi zamjenici a na njihova mjesta doći će dupelisci koji će ponovo hvaliti samoubilačko-teroristički čin zvan CGO Lećevica. Čak će ga pokušati i izgraditi da bi ga zatvorili, po nalogu EU 2020. godine.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2230)

  Nečinjenje treba kaznit: neko je odgovoran za nastalu štetu i tu cijenu osim građana treba još neko svojom glavom platit. Npr. ževrnja.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_4750)

  Nerad i nedisciplina kao i osobni interesi su doveli do stanja s otpadom u SDŽ. Bravo. Plaćat ćemo mi. Gradonačelnik naš rekao je još juče "naša Lećevica". U kojem stoljeću živi "naš" gradonačelnik?

  oko 2 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara