hren
 

ZA SVAKO POTREBITO DIJETE
Zadnjeg dana svibnja Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta objavilo je Javni poziv za prijavu projekata udruga koje pružaju usluge pomoćnika u nastavi učenicima s teškoćama u razvoju, što je jedan od načina na koji će se za djecu s teškoćama u razvoju osigurati pomoćnici u nastavi za 2016./2017. školsku godinu.

Pomoćnici u nastavi na području Kaštela osigurat će se i preko osnivača, Županije Splitsko dalmatinske uz sufinanciranje Grada Kaštela, određeni broj i preko natječaja za javne radove te sudjelovanjem udruga i škola u natječajima za sredstva iz posebnih fondova EU projekata.

Prema svemu sudeći za slijedeću školsku godinu svi potrebiti učenici, prema utvrđenim kriterijima i rješenjima, trebali bi dobiti svoje pomoćnike u nastavi, koji bi četiri sata dnevno pomagali učenicima u svladavanju gradiva i pohađanju nastave.
Neki od kriterija koji određuju potrebu djece za pomoćnikom u nastavi su motoričko oštećenje djece, odnosno djeca koja ne mogu samostalno voditi brigu o sebi, djeca koja imaju probleme senzoričke komunikacije tj smetnje vida i sluha te djeca koja imaju komunikacijske barijere poput djece iz autističnog spektra.

Pomoćnici u nastavi uglavnom rade na ugovor o djelu, uz utvrđenu neto satnicu, a dio ih, ovisno o obliku programa financiranja, zasniva i radni odnos uz ugovorenu plaću.

O kojem se broju djece kojima će pomoć biti potrebna,  točno radi na području Kaštela, utvrdit će se uskoro, a Grad Kaštela za 50 postotno sufinanciranje iz programa koje provodi Županija, za 2016. godinu osiguralo je u proračunu 230 tisuća kuna.


KOMENTARI:

Stari Komentari (13)

 • (Gost_2134)

  neka se hrvatske majke, katarine zrinski,udruge krnjevalske i sve druge odreknu za dobro potrebite dice. oće malo morgen;););)

  oko 3 godina prije
 • (Gost_4280)

  Grad Kaštela i nastavno osoblje osnovnih škola, nije u stanju učenike naučiti niti najosnovnije elemente dobrog i kulturnog ponašanje, a kamoli su spremni pomoći djeci s potrebama.
  I danas na zadnji dan škole, sve ulice oko same škole, ali i šire, po selu, su pune iskidanih bilježnica.
  Ali ih nisu mogli educirati da sve to sakupe u školi i prodaju za stari papir i novac ulože u fond za djecu s potrebama.

  oko 3 godina prije
 • Za Gosta 4280 (Gost_2235)

  Ne može nijedna odgojno-obrazovna ustanova poništiti štetu koju napravi nedostatak kućnog odgoja.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2294)

  Nedostatak kućnog odgoja jeste problem, ali još je veći da djeci uzor ne mogu biti čak ni ravnatelji škola, politički instalirane osobe, od kojih mnogi ne vladaju ni osnovama kulturnog ponašanja, a k tome daju loš primjer izrazito primitivnim govorom služeći se, ovoj sredini, nepripadajućim dijalektima umjesto hrvatskim standardnim jezikom.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_8198)

  pomoćnici u nastavi nisu izmišljeni da riješe problem pomanjkanja kućnog odgoja i odgoja uopće. oni su za pomoć djeci sa problemima u učenju, djeci koja su hiperaktivna , koja teže shvaćaju i neophodni su i za djecusu motoričko oštećenje djece, odnosno djeca koja ne mogu samostalno voditi brigu o sebi, djeci koja imaju probleme senzoričke komunikacije tj smetnje vida i sluha te djeci koja imaju komunikacijske barijere poput djece iz autističnog spektra. kad bi se izračunalo koliko se na godišnjoj razini samo u kaštelima izdvoji novaca za kojekakve udruge i udrugice a nevidi se ništa od njiova djelovanja, bilo bi obilato novca za asistente. čini mi se da je u hrvatskoj odgovornima u interesu da djeca ostanu zakinuta za napredak u učenju i ponašanju. ovoj državi bože prosti trebaju ljudi kojima mogu solit pamet pojedinci

  oko 3 godina prije
 • (Gost_198)

  Umisto bacanja pineza u kojekakve beskorisne udruge poput ekološke, servisa vladajuće stranke, pa one udrugice koja proračunskim sredstvima vrši radove na privatnim parcelama i tome sličnih niškoristi, novce triba konačno usmjeriti za prave stvari – budućnost naše dice.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_120)

  Rezervirajte 16. 6. 2016. u 18h
  https://images.duckduckgo.com/iu/?u=http%3A%2F%2Fwww.radiostudent.hr%2Fwp-content%2Fuploads%2F2016%2F05%2Fhrvatska-moze-bolje.png&f=1

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1332)

  Odgovara: # 396304

  Isto tako su ih tome mogli naučit roditelji doma, moji nisu ni kidali ni bacali, nego su jutros lipo složili šta in triba za dogodine, šta će odnit na razmjenu knjiga, a šta bacit u stari papir jer nikome ne služi. I to su napravili sa mnom jer sam ih tako naučila.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_4106)

  mi smo isto kidali tamo 55 god do 61 god ,ali samo tekejer su knjige tribale mlađima

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1332)

  Odgovara: # 396400

  A ja nisan nikad kidala (80-tih), neke teke iman i danas :)

  oko 3 godina prije
 • (Gost_3374)

  Moja curica ima asistenta. Svaka cast ravnateljici i strucnoj sluzbi skole na velikoj pomoci. Ta osnovna skola ima najveci broj asistenata, zato ne stavljajte sve u isti kos.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2134)

  ta škola znači ima i najviše dice potrebite

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6173)

  Ima. Ali poanta je da prvi put u zivotu nisam potezala nikoga za rukav. Sve su poslozili.

  oko 3 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara
 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij