ZBOR I VJEŽBA U DIVULJAMA
Državna uprava za zaštitu i spašavanje spremna je za predstojeću sezonu požara na priobalju zaključilo se u četvrtak u Divuljama, na tehničko – taktičkom zboru ljudstva, sredstava i opreme „Divulje 2016.“.

Ovaj zbor uz DUZS organizirali su i Oružane snage RH, MUP te Hrvatska vatrogasna zajednica s ciljem prikaza vatrogasne opreme, sredstava i ljudstva, koji će sudjelovati u provedbi zadaća za predstojeću ljetnu protupožarnu sezonu.
Ujedno, kako bi se provjerila spremnost i koordinacija snaga koje sudjeluju u provedbi zadaća, u pokaznoj vježbi prikazano je zajedničko djelovanje kopnenih i zračnih snaga, a sudjelovali su helikopter, Canadair i Airtractor. Ovom prilikom izvršeno je desantiranje pripadnika vatrogasnih intervencijskih postrojbi, ispuštanje vodenih bombi i izvlačenje vatrogasaca.

- Iz ovoga danas vidljivo je da su vatrogasci spremni, kao i Oružane snage. Za protupožarnu sezonu u priobalju spremno je 6 tisuća vatrogasaca, od čega je dio profesionalnih vatrogasaca, dio pripadnika Državne vatrogasne intervencijske postrojbe DUZS-a, dio pripadnika PP NOS OS RH i to kopnene, zračne i pomorske snage, dio je sezonskih vatrogasaca kao i vatrogasaca s kontinenta, no najveći broj su vatrogasci dobrovoljnih vatrogasnih društava gradova i mjesta na obali.
Pomoć vatrogascima pružat če šest Canadaira, šest Air Tractora te dva helikoptera, jedna bespilotna letjelica za izviđanje, kao i pripadnici policije, hitne pomoći i HGSS-a.

Prošle sezone imali smo četiri istovremena požara na Pelješcu i Korčuli, koji su pokazali da su vatrogasci, uz podršku oružanih snaga i MUP-a, u stanju se pripremiti za ovakve slučajeve. Tu su na raspolaganju i brojni stožeri civilne zaštite. Možemo zaključiti kako je Hrvatska primjer na Mediteranu kako se može pripremiti i odgovoriti na požarne izazove – kazao je ovom prilikom Jadran Perinić, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje, koji je dodatno ustvrdio kako se ne oslanjaju na prognoze već se pripremaju za najgore scenarije. Nadodao je i kako je od početka godine zabilježeno 40 posto manje požara nego u istom razdoblju prošle godine.

Uz Perinića zboru i vježbi nazočio je i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

- Vatrogasci su spremni za sve izazove. Vatrogastvo u Hrvatskoj okuplja oko 150 tisuća članova, odnosno 60 tisuća operativnih članova. Danas su vatrogasci uz podršku drugih čimbenika pokazali jedan mali segment svog rada. Moram kazati da je za ovu protupožarnu sezonu nabavljena dodatna oprema, vozila, vatrogasci su prošli dodatne obuke, a među njima bili su i oni za navođenje kanadera i drugih letjelica. Činimo sve kako bi se naši građani te turisti koji stižu u Hrvatsku osjećali sigurno – objasnio je Tucaković.

Brigadni general Krešo Tuškan, izaslanik predsjednice države Kolinde Grabar Kitarović, naveo je kako je na djelu bilo uspješno zajedničko djelovanje svih komponenti i segmenata, od dobrovoljnih vatrogasnih društava, državne intervencijske postrojbe kao i postrojbi oružanih snaga.
Vježbi su nazočili i predstavnici različitih žurnih službi te lokalne zajednice, a među postrojenim vatrogascima bili su i pripadnici sva tri kaštelanska DVD-a i kaštelanske Vatrogasne zajednice na čelu sa zapovjednikom Milivojem Taslakom.

Foto: PGK


KOMENTARI:

Stari Komentari (5)

 • (Gost_9141)

  I gotovo svi u sukobu interesa. Npr. ovi Taslak iz Kaštela ima tri zapovjedne funkcija. Jedna iznad druge, kao da je jedino on sposoban za tako nešto. Sramota za dobrovoljno vatrogastvo. A zna se tko ga je instalirao na ta mjesta, jer kažu (iz njegovog DVD) oduvik je bio sklon samo zapovjedanju.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_7466)

  Zbog takovih koji misle i oni koji su ih postavili misle da su bogom dani oni koji su odrastali školovali se tih više nema u D.V.D.jel se itko pita zašto ja ču vam kazat u Starome pojedinci ponašaju kao da im je to čačina *****ja trebao bi se netko uptatkako pojedinci zarađuju(voda).,au DUSUZA tko se zaposlio i preko koga sa kojem kvalifikacijom al su imali onog tko je stao iza njih .ZNA SE.oni su bili podobni jer su se borili na prvoj crti za ljepu našu.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_8164)

  hrvatski vatrogasci su heroji..u miru..;)

  oko 2 godina prije
 • (Gost_3712)

  zahvala avionin inače bi sve išlo u lug

  oko 2 godina prije
 • (Gost_214)

  Doli piromani!i fala ovim ljudima sta su toliko puta spasili nase kuce i posebno posadama u zraku

  oko 2 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara