MODERNE OVISNOSTI SA KOJIMA SE SUSREĆU DJECA I MLADI
Gradska knjižnica Kaštela i Udruga ANST 1700 pozivaju roditelje na edukativno predavanje "Ovisnost među djecom i mladima – Što bi roditelji trebali znati?". Predavanje će se održati u ponedjeljak, 30. svibnja u 18.00 sati u odjelu Gradske knjižnice Kaštela u Kaštel Sućurcu.

Predavačica, soc. pedagoginja Branka Čović roditelje će kroz interaktivno predavanje upoznati s modernim ovisnostima s kojima se susreću djeca i mladi, kao i s rizičnim ponašanjima kod djece i mladih.

Moderno vrijeme nosi nove brojne razloge zbog kojih su ovisnosti globalni problem i značajno su zastupljene posebno u zapadnom svijetu. Definitivno dominira hedonistička orijentacija prema životu u kojoj je važna ugoda, opuštanje, užitak na svaki način u kratko vrijeme od obaveza i posla te bijeg od svakodnevnice i teškoća. 

Sve navedeno pridonosi vjerojatnosti da će adolescent posegnuti za nekim sredstvom ovisnosti tijekom svog rasta i razvoja ili pak za ovisničkim ponašanjem. Upravo zato, izazov je modernog svijeta suočavanje s problemom ovisnosti i suzbijanje jer su ovisnosti različite, uvjetovane brojnim čimbenicima, a time je i suzbijanje ovisnosti kompleksnije nego što je to nekada bilo!

Istraživanja otkrivaju kako sve ponašajne ovisnosti (ovisnost o hrani, patološko kockanje, video igrice, ovisnost o internetu) i ovisnost o supstancama uključuju iste mehanizme koji vode skupu promjena u anatomiji mozga. 

Ukoliko roditelj sumnja na neku vrstu ovisnosti kod svoga djeteta dobro je najprije porazgovarati sa stručnjakom o svojim dilemama te se pripremiti za razgovor s djetetom i sebe osnažiti kako bi mu mogao pružiti pomoć. Više o ovoj važnoj temi reći će vam soc. pedagoginja Branka Čović.

Udruga ANST 1700 nositelj je projekta pod nazivom “Učim stvarajući II” koji se temelji na potrebama djece u smislu dostupnosti aktivnosti organiziranog provođenja slobodnog vremena te jačanja roditeljskih kompetencija.

Projekt je financiran od Ministarstva zdravlja, te se provodi u partnerstvu s Gradskom knjižnicom Marko Marulić, Gradskom knjižnicom Kaštela i Gradskom knjižnicom Solin.


KOMENTARI:

Stari Komentari

  • Nema komentara
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara